Alles over jouw zwangerschap

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

34 weken zwanger

Nu je 34 weken zwanger bent, moet je er voor zorgen dat je voldoende energie binnenkrijgt, ook al kun je waarschijnlijk maar kleine porties eten.

Je bent 34 weken zwanger

knolvenkel

Met 45 cm is je baby nu zo groot als een knolvenkel

Het gewicht: 1,9 kg. De huid van je baby is dikker geworden en er zit een laagje vet onder. Dat functioneert als natuurlijke reserve én houdt je baby lekker warm. Je baby ontvangt nog steeds antistoffen van jou. Hierdoor is hij straks buiten de baarmoeder beter gewapend tegen infecties.

Door krampen, gewrichtspijn, brandend maagzuur en een zwakke blaas kan het lastig zijn om in deze fase van je zwangerschap goed te slapen. Het helpt om op je linkerzij te liggen. Zo verminder je namelijk de druk van je baby op je belangrijkste aderen. Je verbetert bovendien de bloedcirculatie, spijsvertering en de werking van je lever en nieren. Probeer niet op je rug te slapen. Dit kan namelijk hartkloppingen en zelfs lage bloeddruk veroorzaken. Zorg ook voor ondersteuning met een paar extra kussens. Leg er een onder je hoofd, een tussen je knieën en een tegen je onderrug. Drink niet meer vlak voordat je gaat slapen en plas je blaas helemaal leeg voordat je je bed opzoekt. Zo voorkom je nachtelijke toiletbezoekjes.

Striae

Tijdens je zwangerschap rekt je huid op bepaalde plaatsen uit, waardoor je striae kunt krijgen. Dit zijn strepen op de huid die ontstaan als het onderhuids bindweefsel uit elkaar wordt getrokken. De paars-rode strepen gaan na een paar jaar over in witte littekens. Helaas verdwijnen ze nooit helemaal. Striae is niet schadelijk, maar je vindt het misschien niet mooi. Striae ontstaat tijdens je zwangerschap vaak op je buik en borsten. Je kunt hier tijdens je zwangerschap iets aan doen door:

  • Een goede bh te dragen.
  • Gezond te eten en voldoende te drinken. 
  • Je huid regelmatig in te smeren met een zalf die striae tegengaat.

34 weken zwanger: je baby's ontwikkeling

Blauwe ogen

Nu je 34 weken zwanger bent, zijn de ogen van je baby blauw. Wist je dat alle baby’s worden geboren met blauwe ogen? De iris moet namelijk enkele weken aan het licht buiten de baarmoeder worden blootgesteld, voordat de ogen een definitieve kleur krijgen. Dit proces heet pigmentatie. Misschien verandert de oogkleur van je baby dus nog na de geboorte! 

Ook interessant in week 34: