Baby 1 maand oud
Je kindje is alweer een maand oud. Lees hier alles over de ontwikkeling van je kleine na 1 maand.
De groei van je baby na 1 maand
Na 1 maand wegen jongens over het algemeen tussen de 3,3 en 5,1 kg en zijn ze tussen de 50 en 59,2 cm lang. Meisjes wegen tussen 3,2 en 4,8 kg en in lengte zijn ze tussen de 49,2 en 58,8 cm. De schedelomtrek (hoofdomtrek) is tussen 35 en 40,2 cm bij jongens en tussen 34 en 39,1 cm bij meisjes (Bron: TNO).
De voeding na 1 maand
Je baby heeft nu zo’n 6 tot 12 voedingen per 24 uur nodig. Daarom geef je hem het beste elke 2 tot 3 uur borstvoeding, ook 's nachts. Als je je baby borstvoeding geeft, heb je misschien nog veel vragen. Wat is de beste positie om borstvoeding te geven? Wat doe ik als mijn borsten pijn doen als ik borstvoeding geef? Hoe weet ik of ik mijn baby honger heeft en heeft hij genoeg gedronken?
Maak je geen zorgen. Het is heel normaal dat je jezelf deze vragen stelt. Alle nieuwe moeders maken dit door. Heb je vragen over babyvoeding na 1 maand? Neem gerust contact op met onze Nutricia Kindervoeding Service. Ook kan je de hulp van een lactatiekundige inschakelen.
De motoriek van je 1 maand oude baby
De hersenen van je kleine zijn na een maand nog lang niet volgroeid. Erfelijkheid speelt een rol bij de ontwikkeling van de hersenen. De omgeving waarin je kleine opgroeit, heeft ook veel invloed. De hersenen van je baby ontwikkelen zich beter als ze gestimuleerd worden. Ga lekker op pad met je kleintje en speel veel samen. Zo wordt jullie band nog sterker.
Ontwikkeling van de zintuigen
Na vier weken ziet je baby contrasten. Hij ziet vormen en zwart-wit kleuren. Hier komen steeds meer kleuren bij. Hij herkent geuren en zelfs geluiden. Hij zoekt met zijn ogen naar dingen die hij kan volgen. Volgen met zijn hoofd lukt nog niet. Hij kan zijn hoofd nog niet goed recht houden. Tijdens het knuffelen ondersteun je daarom zijn nog wiebelige hoofd.
Grove en fijne motoriek
Je kleine beweegt zich nog niet bewust. Zijn bewegingen zijn vooral reflexen. Je baby grijpt zomaar iets vast. Je vinger pakt hij stevig vast, als je die in de palm van zijn hand legt. Dit is zijn grijpreflex. Ook zijn zuigreflex is nog aanwezig. Deze zuigreflex helpt hem bij het drinken.
Spelletjes voor baby’s van 1 maand oud
Als je baby vier weken is, kan je al met hem spelen:
- Je baby is het liefst dichtbij je. Hij vindt het leuk om gedragen te worden. Neem je kleine lekker op schoot of leg je gezicht dicht bij dat van hem.
- Jouw geur is voldoende om je kindje te troosten. Volgens sommige experts herkennen baby's hun moeder aan haar geur. Je gezicht hoeft hij nog helemaal niet herkennen.
- Ook nu al geniet je kleintje van muziek, zoals zingen of speelgoed, dat geluid maakt.
Het slaapritme van je baby
Je baby heeft de eerste maand nog veel slaap nodig. Je kleine slaapt minimaal 15 uur per dag, en soms wel 20 uur. Hij kent het verschil tussen dag en nacht nog niet. Hij wordt daarom ’s nachts elke 2 tot 3 uur wakker. Voor jou kan dit heel vermoeiend zijn. Als het kan, verdeel je de taken tussen jou en je partner. Geef je zelf borstvoeding, dan kan je partner jullie kindje uit bed halen en hem verschonen na het voeden. Zo komen jullie allebei nog een beetje aan jullie rust toe!
Op deze leeftijd hebben ook baby’s veel behoefte aan rust. Je kunt daarom het beste geluid of licht vermijden. De ideale temperatuur voor een goede nachtrust ligt tussen de 18 en 19 °C. Zet het bed van je kindje dus niet in de buurt van de verwarming. Een dekbed, dekens of een kussen zijn niet nodig. In alleen een romper met lange mouwen, pyjama of slaapzak vertrekt je kleintje zo naar dromenland.