Baby 3 maanden oud
Na 3 maanden ben jij misschien weer aan het werk. Je baby maakt ondertussen grote veranderingen door.
De groei van je baby na 3 maanden
Na 3 maanden wegen jongens over het algemeen tussen de 4,7 en 7,1 kg en zijn ze tussen 56 en 65,5 cm lang. Meisjes wegen tussen 4,3 en 6,7 kg en hun lengte zit tussen de 53,9 en 64,5 cm. De schedelomtrek (hoofdomtrek) is tussen 38,1 en 43,8 cm bij jongens en tussen 37,1 en 42,5 cm bij meisjes (Bron: TNO).
De voeding na 3 maanden
Net als de eerste 2 maanden wil je baby ongeveer 6 tot 12 voedingen per dag, om de 2 tot 3 uur. Is jouw zwangerschapsverlof binnenkort voorbij en ga je snel weer aan het werk? Borstvoeding blijven geven in combinatie met werken is heel goed mogelijk. Je kunt je melk afkolven en in een fles doen om op een later moment aan je baby te geven. Er zijn twee manieren om je melk af te kolven: met een elektrisch apparaat of handmatig. Lees hier 7 tips voor het afkolven van moedermelk en een aantal adviezen om je moedermelk te bewaren en op te warmen.
De motoriek van je 3 maanden oude baby
Grove motoriek
Als je baby 3 maanden oud is, houdt hij zonder jouw hulp zijn hoofd recht, zelfs liggend of zittend. Vanaf nu draait hij niet alleen zijwaarts op zijn rug. Vindt je baby het fijner om op zijn rug te liggen? Hij draait zich nu eenvoudig om van zijn buik naar zijn rug. Als je kleine op zijn rug ligt, gaat hij op ontdekkingstocht langs zijn lichaam. Hij voelt aan zijn buik of zijn benen en trapt en stoot erop los. Het is net een bokser in spe. Je baby kan langer op zijn buik liggen, dan een maand geleden. Hij gebruikt nu ook zijn armen om zich op te drukken.
Fijne motoriek
Het lukt je baby nu om gericht zijn handen op zijn mond te leggen. Hij herkent het gevoel van aanraking.
Taal
Je baby oefent zijn stem door geluiden te maken, zoals ‘a', ‘e' of ‘o'. Hij beantwoordt jouw glimlach, of glimlacht als hij een gezicht of voorwerp ziet, dat hij leuk vindt. De glimlach van je baby maakt elke dag goed. Je kleine volgt nu niet alleen dingen met zijn ogen. Hij beweegt ook zijn hoofd als hij iets interessants ziet.
Het slaapritme van je baby
Op deze leeftijd begint je baby een dag- en nachtritme te krijgen. ’s Nachts slaapt hij minimaal 6 uur achter elkaar als hij geen honger heeft. Probeer je baby ongeveer 14 tot 15 uur per etmaal te laten slapen. Het wordt tijd, dat je baby zonder extra hulp van jou leert slapen. Door te huilen laat hij merken, dat hij het hier niet mee eens is. Stap voor stap leer je hem zelf in te slapen. Lukt dit nog niet? Dan troost je hem en probeer je het opnieuw.
In deze periode kan je kleine onrustig slapen. Dat is heel normaal. Je hoeft je kleine niet uit bed te halen. Je loopt dan het risico dat je hem helemaal uit zijn slaap haalt. Probeer je baby niet wakker te maken om te voeden of zijn luier te verschonen. Je kleine went vanzelf aan een dag- en nachtritme. Het is niet langer nodig om steeds stil te zijn. Na 3 maanden slaapt je baby ook als zijn omgeving wat onrustig is. Achtergrondgeluiden maken je kleintje rustig. De stofzuiger, regen tegen het raam of het geluid van de ventilator zijn voor hem steeds meer vertrouwd. Ze geven je baby een veilig gevoel.
Spelletjes voor baby’s van 3 maanden
Als je baby 3 maanden oud is, is eenvoudig speelgoed voldoende.
- Knuffelen vindt je baby heerlijk.
- Hij geniet van de ‘gesprekken’ die jullie voeren.
- Hang gerust kleurrijke voorwerpen op, zodat hij daarnaar kan kijken.
- Zacht speelgoed vindt hij in deze fase geweldig. Dit is het moment om je kleine zijn eerste knuffel te geven. Dat kan zacht speelgoed zijn, een lappenpop of een zachte deken.
- Ook een muziekdoos of spelletjes met muziek zijn interessant. Bekijk nog meer babyspelletjes.