Voeding

Alles over flesvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Het bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om goed te groeien en zich gezond te ontwikkelen. Wil je na 6 maanden overstappen op opvolgmelk? Overleg dan met je consultatiebureau of arts welke flesvoeding na 6 maanden geschikt is voor je kindje. Wil je goed voorbereid zijn? Lees dan snel verder.

Wat heb je allemaal nodig?

Met dit lijstje ben je goed voorbereid op het geven van voeding uit de fles:

  • Flesjes
  • Flesspenen
  • Flessenwarmer of magnetron
  • Waterkoker

Verschillende soorten flesjes

Flesjes komen in vele soorten en maten. Je kunt kiezen uit diverse vormen, materialen en formaten. Daarnaast heb je ook verschillende spenen voor op het flesje. Je ziet door de bomen het bos niet meer! Heel begrijpelijk dat het dus lastig is om uit te kiezen welk flesje je moet gebruiken. Maar waar begin je? Het is handig om in ieder geval een paar verschillende soorten flesjes te kopen. Zo kun je zien welk flesje jouw baby liever heeft. Vraag ook even advies bij een babyspeciaalzaak.

Vorm babyfles

Hier is een overzicht van de belangrijkste soorten flessen die op de markt verkrijgbaar zijn:

Standaardflessen zijn de meest voorkomende flessen, vaak smal en hebben de vorm van een cilinder. Ze komen meestal met hun eigen spenen en deksels en zijn redelijk geprijsd. Een ander voordeel is dat je ze makkelijk schoon kunt maken en vullen. Ze passen gemakkelijk in de meeste flessenwarmers en bekerhouders.

Dit zijn de flesjes die je wel eens ziet met een gekke vorm. Deze flessen hebben een gebogen hals. Het ontwerp vermindert de vorming van lucht in de speen, wat op zijn beurt de hoeveelheid lucht die je baby inslikt vermindert, waardoor de kans op winderigheid en krampjes afneemt. Door de vorm zijn de flessen moeilijker schoon te maken.

Deze flesjes zijn kort en hebben een bredere hals en opening. Ze zijn ontworpen om de natuurlijke vorm van de borst zoveel mogelijk na te bootsen. Dit maakt ze ideaal voor baby's die ook borstvoeding krijgen.

Deze flesjes hebben een klepje waarmee je het flesje kunt ontluchten, zodat je baby geen lucht inslikt wat kan zorgen voor winderigheid of reflux. Aan de andere kant zijn ze lastiger schoon te maken.

Materiaal babyfles

Je hebt niet alleen keuze uit verschillende vormen, maar ook uit meerdere materialen. Zo kun je kiezen uit plastic, glas, siliconen en roestvrij staal. Elk heeft zijn voor- en nadelen.

Plastic flessen zijn licht van gewicht en bestand tegen breken. Goed om te weten: plastic flesjes zijn handiger en goedkoper dan glazen flesjes, maar moeten wel om de zoveel maanden worden vervangen om te voorkomen dat er bacteriën gaan groeien in de krassen van het flesje.

Glas wordt al eeuwenlang gebruikt als materiaal voor babyflessen. Glazen flessen zijn duurzamer, dit betekent ook dat je een glazen fles minder vaak hoeft te vervangen dan een van plastic. Een nadeel is dat ze zwaarder en breekbaar zijn. Je kunt siliconenhulzen kopen om te voorkomen dat de glazen fles breekt als deze valt.

Siliconenflessen zijn zacht, duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn meestal moeilijker te vinden en duurder dan andere opties.

Flessen van roestvrij staal zijn stevig en breken niet. Er hangt echter wel een behoorlijk prijskaartje aan. Een ander nadeel is dat je de binnenkant van een roestvrijstalen fles niet kunt zien, dus het is moeilijker om te weten hoeveel melk je baby heeft gedronken. Ook kan de fles niet in de magnetron. Let op dat je de temperatuur van de melk test, met een fles van roestvrij staal is dit niet altijd goed in te schatten.

Formaat babyfles

De meeste flesjes zijn verkrijgbaar in drie maten: 120 ml, 240 ml en 330 ml. Een groter formaat is handig als je kindje een grotere hoeveelheid drinkt. Hoeveel flesvoeding je kindje nodig heeft, is onder andere afhankelijk van zijn gewicht en lengte. Daarnaast zijn er kinderen die minder vaak drinken en kindjes die juist wat vaker drinken. Ben je toch op zoek naar een leidraad? Lees hier meer over hoeveel flesvoeding je baby nodig heeft met een handig flesvoeding schema.

De verschillende soorten flesspenen

Je kunt kiezen tussen een latex of siliconen flesspeen. Siliconen flesspenen zijn over het algemeen steviger en gaan langer mee dan die van latex. Sommige baby's geven de voorkeur aan een zachtere speen van latex, vooral als ze gevoelig tandvlees hebben. Een nadeel van latex flesspenen is dat ze een sterkere geur hebben en ook een wat rubberachtige smaak.

Flesspenen zijn verkrijgbaar in de maten small, medium, large en X-large of 1, 2, 3 en 4. Deze laatste maat speen is voor het geven van verdikte voeding en pap. Ook zijn er speciale papspenen die een opening hebben in de vorm van een Y, zodat de papvoeding hier goed doorheen kan. Het kiezen van een speen blijft lastig, omdat dit afhankelijk is van de zuigkracht of de dikte van de voeding van je kindje. Het is belangrijk om te letten op de drinksnelheid. Te snel drinken kan zorgen voor een onverzadigd gevoel en zorgen voor krampjes, winderigheid of reflux. Je kunt in dat geval beter een speenmaat kleiner gebruiken. Wanneer het drinken te veel moeite kost en je kleine gefrustreerd of vermoeid raakt voordat de fles op is, is een speenmaat groter aan te raden. Een voedingsmoment duurt bij voorkeur twintig tot dertig minuten.

Dit zijn de verschillende soorten spenen:

Deze worden geleverd bij de standaard flesjes en zijn geschikt voor de meeste baby's.

De naam zegt het al: het boost de natuurlijke vorm van een tepel na. De voornaamste reden van deze speen is om tepel-speenverwarring te voorkomen. Het gebruik van een tepelmodel kan de overgang tussen borstvoeding en de fles vergemakkelijken.

De naam zegt het al: het boost de natuurlijke vorm van een tepel na. De voornaamste reden van deze speen is om tepel-speenverwarring te voorkomen. Het gebruik van een tepelmodel kan de overgang tussen borstvoeding en de fles vergemakkelijken.

Dental flesspenen zijn speciaal ontworpen voor baby's die zich snel verslikken of die een sterke zuigkracht hebben. Het gaatje zit aan de bovenkant van de speen, zodat de melk eerst tegen het gehemelte aankomt in plaats van achter in de mond. Dit voorkomt verslikken. 

Flesvoeding bereiden

Je weet nu alles over de verschillende soorten flesjes en spenen. Nu kun je het flesje gaan bereiden. Een flesje klaarmaken is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je het stap voor stap doet en hygiënisch werkt. Bekijk hieronder ons handige stappenplan!

Stap 1: Was je handen en zorg dat de fles en speen schoon zijn.
Stap 2: Breng water aan de kook. Laat het gekookte water afkoelen tot handwarme temperatuur en schenk de benodigde hoeveelheid in de fles.
Stap 3: Haal het bijgeleverde maatschepje losjes door het poeder en strijk het af aan het afstrijkrandje.
Stap 4: Voeg zo het juiste aantal maatschepjes toe aan het water in de fles.
Stap 5: Draai de dop op de fles en schud krachtig verticaal totdat het poeder helemaal is opgelost (ongeveer 10 seconden).
Stap 6: Controleer of de voeding niet te warm is door deze op de binnenkant van je pols te druppelen.
Stap 7: Bewaar het maatschepje in de verpakking.
Stap 8: Sluit na gebruik de verpakking en bewaar deze op een koele en droge plaats.

Geef het flesje binnen twee uur na bereiding. Gooi restjes voeding weg.
Meer lezen over de bereiding van de fles? Klik dan hier.

Hoeveel flesvoeding je kindje nodig heeft, is onder andere afhankelijk van zijn gewicht en lengte. Gebruik ons handige flesvoedingsschema als leidraad voor de hoeveelheid flesvoeding. Overleg met jouw arts of het consultatiebureau om te bepalen hoeveel flesvoeding jouw kindje vanaf 6 maanden nodig heeft.

Flessenwarmer of magnetron

Een flessenwarmer of magnetron is een handige manier om de voeding op de juiste temperatuur te brengen of houden. Bewaar vooraf gekookt water in een thermosfles in de koelkast om vervolgens op te warmen in de flessenwarmer of de magnetron. Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, een fles van 150 milliliter verwarm je 45 seconden en een flesje van 200 milliliter verwarm je 60 seconden.

Veel flessenwarmers kunnen ook gebruikt worden als sterilisator. Mocht je besluiten geen 2-in-1 flessenwarmer en sterilisator te kopen, kun je de flesjes en flesspenen ook steriliseren door ze in kokend water te plaatsen voor 5 minuten. Dit is alleen nodig voor eerste gebruik. Daarna kun je de flesjes gewoon in een sopje of in de vaatwasser schoonmaken (> 55°C).

Flesje schoonmaken

Het is belangrijk om direct na het voeden het flesje om te spoelen met koud water. Dit is omdat eiwitten stollen bij warm water (40°C). Daarna kun je de speen en fles in heet sop goed schoonmaken met een flessenborstel. Laat alles ondersteboven drogen op een droge, schone doek. Ook kun je de fles en speen in de vaatwasser stoppen (op minimaal 55°C). Spoel daarna voor de zekerheid het flesje nog even om met water zodat, mocht je dit gebruiken, het glansspoelmiddel eraf gaat.

Welke opvolgmelk?

Hoe jij jouw kleintje voedt, is het meest persoonlijke wat er is. Wil je na 6 maanden opvolgmelk gaan geven? Overleg dan met het consultatiebureau of jouw arts welke opvolgmelk geschikt is voor je kindje. Bij Nutrilon hebben we veel verschillende soorten opvolgmelk, ieder kindje en ieder gezin is immers anders. Mocht je willen weten welke Nutrilon opvolgmelk het beste bij jullie past kun je altijd onze Kindervoeding Service bellen. Dit is een team dat 24 uur per dag voor je klaarstaat en graag met je mee denkt en kijkt. Ook kun je de keuzetest doen op onze website en ontdekken welke Nutrilon opvolgmelk het beste bij jullie past.

Al meer dan 125 jaar investeren wij in onderzoek om continu onze recepturen te verbeteren.

Tegenwoordig zit ons onderzoekscentrum in Utrecht, op de Uithof. Misschien ben je er wel eens langs gereden! Hier werken meer dan 300 onderzoekers elke dag aan de laatste innovaties op het gebied van babyvoeding. Dankzij 125 jaar onderzoek biedt Nutrilon verschillende soorten opvolgmelk en service, precies afgestemd op jou en je kleintje. Van immuunsysteem ondersteuning*, het combineren met borstvoeding tot biologische ingrediënten of persoonlijk advies van onze kindervoeding service. Onze passie begint bij jou, bij wat jij en je kindje het liefst willen. Omdat jullie net als elke voeding, uniek zijn!

*Nutrilon Opvolgmelk bevat, zoals alle opvolgmelk, vitamine C & D die het immuunsysteem van je kindje ondersteunen.

De samenstelling van opvolgmelk is wettelijk vastgelegd. Nutrilon voegt naast deze wettelijk vastgelegde samenstelling nog meer ingrediënten toe, welke uiteraard aan de strenge eisen van de wetgeving voldoen. Onze opvolgmelk bevat, naast de wettelijk verplichte ingrediënten ook:

  • Natuurlijke 3’GL vezels, ontstaan uit ons unieke fermentatieproces.
  • Vezelmix scGOS:lcFOS.

Ieder kindje is anders

Misschien heeft je kindje last van krampjesmoeizame ontlasting of andere babykwaaltjes en wil je graag advies over de voeding. Doe dan de Babykwaaltjestest. Binnen 10 minuten krijg je tips van onze voedingskundigen. Ook kun je advies opvragen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of je arts.

Nutricia Kindervoeding Service helpt

Nutrilon stopt niet bij alleen onze producten. Onze Kindervoeding Service is een team van zeven kindervoedingskundigen die dag en nacht voor je klaar staan om vragen over jou en je kindje te beantwoorden. Of je nu borst of flesvoeding geeft, welk merk dan ook, wij staan voor alle ouders klaar. Het ouderschap is soms immers al lastig zat. Jaarlijks beantwoorden we meer dan 50.000 vragen over doorkomende tandjes, allergieën, obstipatie, krampen en nog veel meer. Dus als je vragen hebt of gewoon wilt overleggen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We zijn 24/7 beschikbaar en je kunt ons gratis bellen op 0800 022 26 26 of WhatsAppen op +31 6 83 65 11 33. Ook zijn wij goed te vinden op social media. Wie weet tot snel!

KOAG/KAG-nr. 379-0520-1891

Voeding

Onze Nutrilon producten

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Nutrilon

Tools