Bevallen kan op TIG MANIEREN
Liggend in bed is niet de meest charmante manier om te bevallen, maar wel de meest gebruikelijke. Als jij je prettiger voelt bij bevallen op een baarkruk, hangend om de nek van je partner of gehurkt, dan kan dat. Er kunnen zelfs voordelen aan zitten. En als je hurkend wil bevallen, is het het minst belastend voor je kuiten als je hakken aantrekt. Beval je toch nog charmant!
Liggend in bed
Al die programma’s en series op tv waarin vrouwen bevallen, hebben iets gemeen: vrouwen bevallen (op een uitzondering na) liggend in bed. Hoofdsteun iets omhoog, een hap lucht en persen maar. Dit is vooral handig voor de verloskundige of gynaecoloog. Zij hebben een goed zicht op wat er gebeurt en als je in een hoog bed bevalt, kunnen ze er ook goed bij. Er zitten ook nadelen aan een bedbevalling. Als jij op je rug ligt, heeft je stuitje niet de mogelijkheid om naar achteren te bewegen. Daardoor blijft de opening in je bekken wat kleiner. Als je staand of zittend bevalt, beweegt je stuitje naar achteren en daardoor kan je baby er makkelijker door. Ook is de kans op ingrijpen (zoals inknippen, een keizersnede of vacuümpomp) kleiner als je niet ligt. Vaak doen de weeën ook minder pijn, duurt het korter voor je mag persen en het persen zelf duurt ook korter. Dit komt door de zwaartekracht: die helpt je een handje!
Jij bent in control
Jij kiest in welke houding je je baby op de wereld zet. Het is immers jouw bevalling en jij verricht al het werk. Je kunt zelfs tijdens de bevalling gewoon van houding switchen als je wilt. En dat kan zo vaak je wilt. Gewoon doen waar jij je het beste bij voelt, want dan kijk je later ook met een beter gevoel terug op de bevalling. Heb je vóór de bevalling al wensen? Overleg ze met je verloskundige en leg ze vast in het geboorteplan. Zo weet je verloskundige bijvoorbeeld dat ze een baarkruk mee moet nemen voor tijdens de bevalling.
Verticale bevalhoudingen: de voordelen
De voordelen van rechtop bevallen (staand of zittend):
- Je voelt minder pijn tijdens de weeën en bij het persen
- Je hebt minder behoefte aan pijnstilling
- De bevalling duurt meestal wat korter (gemiddeld een uur korter)
- Persen gaat makkelijker en die fase duurt minder lang
- De zwaartekracht werkt mee
- De kans op “hulp” zoals inknippen of een vacuümpomp is kleiner
- Misschien schaam je je in een verticale houding minder dan wanneer je op bed ligt met je benen wijd?
Verticale bevalhoudingen: de manieren
Probeer tijdens het opvangen van de weeën verschillende houdingen uit zodat je voelt wat jij prettig vindt. Vaak is de pijn ook beter te verdragen als je regelmatig van houding wisselt. In de meeste houdingen kun je ook persen.
- Staand met je benen op heupbreedte en je handen tegen een muur voor je. Zo kun je rustig met je heupen wiegen.
- Achterstevoren zittend op een stoel. Leg een kussen over de rugleuning, daar kun jij met je hoofd op liggen. Eventueel kan je partner ondertussen je rug masseren of tegendruk geven
- Staand waarbij je partner jou ondersteunt aan de voorkant. Jij hangt dan met je armen om de nek van je partner.
- Op handen en knieën (met een kussentje onder je knieën), waarbij je een holle en bolle rug afwisselt.
- Zittend op een baarkruk of skippybal. Zo kun je wat met je heupen draaien of wiebelen als je dat wilt.
- Liggend of zittend in (beval)bad. Het warme water laat je lekker ontspannen
- Voorover hangend op de tafel, het aanrecht of een strijkplank (handig, want in hoogte verstelbaar)
- In een zijligging op bed of hangend over het bed (al is dit niet verticaal)
- Hurkend. Hierbij helpen hakken je, doordat ze je kuiten ontlasten. Je partner kan op een stoel achter je zitten om je te ondersteunen.