Geen zorgen! In dit artikel lees je de redenen waarom dit kan gebeuren, en geven we je praktische tips om ermee om te gaan. 

Borstvoeding is en blijft de beste voedingskeuze voor je baby. Het is helemaal afgestemd op jouw kindje.  Na een half jaar kan er een moment komen dat je je baby borstvoeding, afgekolfde melk of opvolgmelk uit de fles wilt geven. Maar wat nou als het drinken uit de fles niet vlekkeloos verloopt? Je kleintje weigert de fles halverwege of drinkt de fles opeens niet meer leeg. Huilen tussendoor, het hoofd wegdraaien of de fles wegduwen. Het kan ontmoedigend zijn, maar weet dat je niet de enige bent bij wie dit gebeurt. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je baby niet wil drinken. Iedere baby is namelijk anders en heeft een eigen manier van wennen aan de fles. Bij de ene baby gaat dat makkelijk, bij de andere kost het meer tijd en moeite. 

In dit artikel helpen we je graag op weg om erachter te komen waarom je baby niet wil drinken. Verder geven we je een aantal praktische tips om ervoor te zorgen dat je baby de fles weer leegdrinkt. Je kunt natuurlijk ook altijd onze Kindervoeding Service bellen, zij kijken heel graag gericht met je mee. 

5 redenen waarom je baby niet wil drinken

Je kindje kan om verschillende redenen de fles weigeren. Het is dan ook goed om de reden van het weigeren eerst te achterhalen.

Leeftijd kan een rol spelen bij de interesse in de fles. Als je baby een half jaar oud is, zal je kleine zich steeds bewuster worden van de wereld om zich heen. Die afleiding kan ervoor zorgen dat je baby minder interesse heeft in de fles. Er is ook zoveel te ontdekken. Als je baby een half jaar oud is, zullen jullie langzaamaan beginnen met vaste voeding. Dit kan er ook voor zorgen dat je baby kieskeuriger wordt. Hij ontdekt nieuwe smaken en heeft daardoor misschien minder zin in de fles.

Sommige baby’s willen niet drinken vanwege doorkomende tandjes. Je baby heeft dan een zere mond. Warm drinken voelt niet fijn en kan pijn doen op de plek waar het tandje doorkomt. Denk je dat er tandjes bij je kleine doorkomen? Bekijk dan onderaan de pagina bij de tips, tip nummer 3. 

Je baby kan tijdelijk minder willen eten of drinken door ziekte. Je kindje kan bijvoorbeeld keelpijn hebben, verkouden zijn of buikgriep hebben. Een zere keel kan voor ongemak zorgen waardoor drinken simpelweg pijn doet. Als je kindje een verstopte neus heeft, kan het lastig voor hem zijn om uit de fles te drinken. Door moeite met ademhalen kan het ook lastig zijn om aan de fles te zuigen, waardoor hij de fles kan weigeren. Ook als je kindje door buikgriep regelmatig moet overgeven, kan het vervelend voor hem zijn om uit de fles te drinken. Wanneer je kindje ook diarree heeft of spuugt, is het belangrijk dat je goed blijft opletten of hij nog voldoende plast en niet uitdroogt. Als je twijfelt, overleg dan altijd met de huisarts. Lees hieronder een aantal tips om ervoor te zorgen dat je kindje voldoende vocht binnenkrijgt.

Na prikjes kan het gebeuren dat je baby tijdelijk niet wil drinken. Dit is een hele normale reactie op prikjes. Je kindje kan last hebben van de prik waardoor hij huilerig of hangerig wordt, veel slaapt en niet wil drinken. De pijn op de plek van de prikjes gaat meestal na een dag of 2 vanzelf weer over. Ook kan je kindje emotioneel reageren op het krijgen van prikjes. Het kan een onverwachte en onprettige ervaring voor ze zijn. Lees hieronder wat je kunt doen om de pijn en stress van de prikjes te verlichten.

Baby’s zijn gevoelig voor temperatuur. 
Warmte vermindert de eetlust. Je kleine kan daarom niet willen drinken als het warm is buiten.

10 handige tips om je kindje weer uit de fles te laten drinken

Het kan een hele uitdaging zijn wanneer je baby de fles weigert of minder drinkt. Je wilt natuurlijk het beste voor je kleintje en kunt je al snel zorgen maken of je kindje wel voldoende voeding binnenkrijgt. Nu je misschien een idee hebt waarom je kindje minder drinkt, kun je proberen te zoeken naar een passende oplossing. We geven je graag een aantal praktische tips:

Als je je kleintje de fles geeft, probeer er dan voor te zorgen dat er zo min mogelijk afleidingen zijn. Het kan helpen om de fles te geven in een rustige of donkere omgeving met wat kalme muziek op de achtergrond. Zo kan je baby zich even volledig focussen op het drinken. 

Om ervoor te zorgen dat je baby de fles niet wil omdat hij kieskeurig is, kun je het beste flesvoeding niet vlak voor of vlak na de vaste voedingsmomenten geven. Doe je dit wel, dan zal je kindje dat op een gegeven moment onthouden. Als je kindje de voorkeur heeft voor vaste voeding, zal hij makkelijker de fles laten staan. Zorg er dus voor dat je baby duidelijk in de gaten heeft wanneer hij de fles krijgt en wanneer je vaste voeding aanbiedt. 

Je kunt proberen de melk iets kouder aan te bieden. Ook kan het helpen de speen van de fles even in de koelkast te leggen voordat je de fles geeft. Dit kan een fijne verkoeling zijn. Wanneer je baby 6 maanden of ouder is, kun je ook een koud broodkorstje of een bijtring aanbieden. Kauwen op iets kouds kan de pijn wat verlichten waardoor je baby daarna ook weer makkelijker uit de fles kan drinken.

In de tijd dat je baby ziek is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kindje voldoende vocht binnenkrijgt en niet uitdroogt. Je kunt dan proberen wat vaker kleine hoeveelheden voeding aan te bieden. Een paar kleine slokjes gaat misschien makkelijker dan grote hoeveelheden in één keer. Als je kindje ook diarree heeft of veel moet overgeven, is het belangrijk dat je in de gaten houdt of je kindje niet uitdroogt. Als je kindje een halve dag niet plast, geen natte luiers heeft of huilt zonder tranen, bel dan voor de zekerheid met de huisarts. Vaak helpt het ook om veel troost te bieden door je kindje vaak te knuffelen en dicht bij je te hebben. Je kindje voelt zich niet lekker en heeft jou hard nodig. Huid-op-huidcontact, zachtjes wiegen of praten met je baby kan helpen om hem gerust te stellen en te ontspannen. Probeer je in de tussentijd niet te veel zorgen te maken. Vaak gaat je kindje vanzelf weer drinken als hij zich beter begint te voelen.

Je kindje kan wat pijn ervaren op de plek van de prik. De plek kan wat gezwollen zijn of stijf aanvoelen. Eventueel kan een vallen- en stoten crème helpen tegen de spierpijn en het wrijven/masseren over de plek waar de prikjes zijn gezet. Het kan ook helpen om de pijnlijke plek te koelen. Leg er iets kouds op zoals een koud washandje of een theedoek. Gebruik geen ijs of producten uit de vriezer. Dan kan juist weer erg pijnlijk zijn en zou bevriezing kunnen veroorzaken. Verder is het prettig voor je kindje als je voor de dag van de prik een rustig moment uitkiest. Het is niet fijn als jullie die dag nog allerlei plannen hebben en van alles gaan ondernemen. De prik zelf is al spannend genoeg en kost veel energie. En niet te vergeten: knuffel je kindje extra vaak voor een beetje extra liefde en afleiding.

Misschien is de oplossing wel makkelijker dan je denkt. Je kindje zal moeten wennen aan de smaak van flesvoeding. Je kunt borst- en opvolgmelk in het begin combineren en afwisselen om ervoor te zorgen dat je kindje langzaam aan de opvolgmelk gaat wennen.

Misschien heeft je kindje wel moeite met de speen op de fles. In dat geval kan het helpen om verschillende opties uit te proberen. Wissel van speen of doop de speen van de fles voor het voeden eerst even borstvoeding. Ook kan het helpen om bijvoorbeeld de speen van de fles eerst even in de BH van de moeder te dragen. Zo zit de geur en warmte van de moeder aan de speen wat bij je baby voor herkenning en veiligheid kan zorgen.

Ook kan het zijn dat je baby op een bepaald tijdstip van de dag minder honger heeft. Probeer je kindje dan eens op een ander tijdstip van de dag te voeden. Het is niet erg als je kindje het ene moment wat meer drinkt dan het andere. Baby's drinken vaak naar behoefte en halen de kleinere hoeveelheden vaak weer in op een ander moment.

Vergeet niet dat jij als ouder van onschatbare waarde bent! Al jouw knuffels, kusjes en sussende geluiden bieden troost en een fijne, veilige omgeving voor je kleintje. De sterke band tussen jou en je kindje draagt eraan bij dat het drinken uit de fles vanzelf vertrouwd wordt.

Als je twijfels hebt of extra hulp wil, aarzel dan niet om contact op te nemen met professionals. Het consultatiebureau, lactatiekundigen of een arts kunnen samen met jou zoeken naar de beste oplossing voor jou en je kindje. Soms kan het ook fijn zijn als je je vraag snel even kunt stellen en iemand  met je meedenkt. Onze voedingskundigen van de Nutricia Kindervoeding Service staan daarom 24 uur per dag, 7 dagen per week voor je klaar. Dit is een team van zeven kindervoedingskundigen die je voor al je vragen kunt bereiken. Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, of Nutrilon of een ander merk gebruikt, ons team staat voor alle ouders klaar. 

 

Rondom dit onderwerp hebben we al veel vragen beantwoord, bijvoorbeeld:

  • Waar moet ik op letten als ik opvolgmelk wil gaan introduceren?
  • Kan mijn kindje extra krampjes krijgen als ik opvolgmelk introduceer?
  • Mijn kindje lijkt veel onrustiger nu hij/zij ook een flesje Opvolgmelk krijgt, wat kan ik hieraan doen?

Vergeet niet, jullie kunnen dit! Neem je tijd en ontspan, elke ouder en baby vinden samen hun weg. Als ouder voel jij feilloos aan wat je kleintje nodig heeft, en om extra hulp vragen is helemaal oké. Blijf vooral proberen en vertrouw op je intuïtie. Samen komen jullie eruit. 

KOAG/KAG-nr. 379-0520-1891

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Nutrilon

Tools