BANG voor de BEVALLING? Deze tips kunnen helpen!
Feit: een bevalling doet pijn. Want hoe klein je baby ook is, die pakweg 7 pond pers je er niet zomaar uit. Zie jij op tegen de bevalling vanwege de pijn, omdat je bang bent dat er iets mis gaat, omdat je niet weet wat je kunt verwachten of omdat je vorige bevalling overduidelijk geen “makkie” was? Met tips hopen we wat angst bij je weg te kunnen nemen.
Fijn: een geboorteplan!
In een geboorteplan staan jouw wensen rond de bevalling. Als je zo’n plan eenmaal hebt, kan dat rust geven in de spannende en onvoorspelbare tijd. Je verloskundige of gynaecoloog kan zo in 1 oogopslag zien wat jij belangrijk vindt en zo hou je zelf zoveel mogelijk de controle. Ook als je “in het heetst van de strijd” niet helemaal helder meer kunt denken of duidelijk aan kunt geven wat je graag wilt.
Zeg het als je bang bent
Logisch dat je angstig bent of twijfels hebt. Bespreek het dan met mensen om je heen. Vertel het je verloskundige bijvoorbeeld als je bang bent dat zij er niet op tijd zal zijn. Zij kan dan duidelijk uitleggen wat een goed moment is om haar te bellen en zal ongetwijfeld aangeven dat je beter een keer te veel kunt bellen dan dat je te lang wacht. Dat kan je alvast wat geruststellen. Ben je bang dat je baby niet meteen huilt na de geboorte? Dat hoeft ook niet. In het begin is je baby nog met jou verbonden via de navelstreng en krijgt het zo nog zuurstof binnen. Huilen bij tel 1 is dus niet nodig. Ook dit soort angsten kan een gynaecoloog of verloskundige misschien een beetje bij je wegnemen. Lucht dus vooral je hart en profiteer van hun kennis!
Pijn? Oké, maar liefst niet te veel
Weeën zijn nuttig, maar pijnlijk. Goed nieuws: tijdens de bevalling maak je endorfines aan. Deze gelukshormonen helpen je op een natuurlijke manier om de pijn een beetje te vergeten. Toch is het fijn om van te voren al te weten dat er ook verschillende vormen van pijnbestrijding zijn. Je kunt daar tijdens de bevalling om vragen als het je echt teveel wordt. Voor een thuisbevalling zijn TENS (een apparaatje dat de weeën verlicht zonder dat je medicijnen hoeft te gebruiken), hypnose of accupunctuur de bekendste manieren om de pijn tegen te gaan. In het ziekenhuis kun je vragen om medicatie: een ruggenprik of een injectie met lichte pijnstillers. Ook lachgas kan helpen om de pijn te verzachten. Niet elk ziekenhuis biedt dezelfde pijnmedicatie aan. Als jij aangeeft waar jouw voorkeur naar uitgaat, kan je verloskundige aangeven naar welk ziekenhuis jij het beste kunt gaan als het zover is.
Rust en relax
Klinkt misschien gek als je weet dat je straks een topprestatie gaat leveren. Maar “rust” en “relax” zijn dan toverwoorden. Ze helpen namelijk mee bij de ontsluiting en de aanmaak van endorfines. Kies voor een rustige omgeving waarin jij je goed kunt concentreren en waarin jij je prettig voelt. Zoals je eigen slaapkamer waarvan de gordijnen gesloten zijn, waar kaarsjes branden, een rustig muziekje opstaat en jij, je partner en de verloskundige in alle rust naar de geboorte toewerken. Ook voor een bevalling in het ziekenhuis kun je dingen meenemen die zorgen dat jij je er (een beetje) thuis voelt.
Vertrouw op de professionals om je heen
De gynaecoloog, verloskundige en kraamhulp of verpleegkundige die aanwezig zijn bij de geboorte hebben natuurlijk ongelofelijk veel ervaring! Probeer naar ze te luisteren tussen het puffen en persen door. Zij zullen altijd de juiste beslissing nemen, ook als de bevalling even anders loopt dan je vooraf hoopte.
Overweeg een doula
Een doula is een coach die je tijdens de hele bevalling steunt. Zelfs als de verloskundige er nog niet is. Maar ook tijdens de zwangerschap zelf coacht een doula je al. Jullie hebben regelmatig contact, bouwen een relatie op en bespreken dingen waar jij bijvoorbeeld angst voor hebt. Tijdens de bevalling is de doula er voor jou en je partner. De doula steunt je mentaal, helpt met ademhalingsoefeningen en helpt bij het ontspannen, kan jou zelfs masseren en helpt bij het geboorteplan. Misschien helpt een doula jou ook wel bij een soepele bevalling?
Tot slot
Probeer je over te geven aan de pijn van de bevalling. Hoe vervelend ook, die pijn is nodig om je kindje geboren te laten worden. Ook al ben je niet eerder bevallen, je lichaam weet wat het moet doen. Happy pushing, je doet het vast fantastisch!