Baby 4 maanden oud
Je kind ontwikkelt zich letterlijk van top tot teen. In deze maanden is het echt tijd voor actie, want nu worden de spieren van het bovenlichaam steeds sterker. Tot de leeftijd van 6 maanden is borstvoeding de belangrijkste voeding voor je baby. In de periode van 4 tot 6 maanden kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Geef bijvoorbeeld een lepeltje geprakte groente of geprakt fruit. Ook kan je Olvarit Rijstebloem mengen met borstvoeding.
De groei van je baby na 4 maanden
Na 4 maanden wegen jongens over het algemeen tussen 5,2 en 8 kg en zijn ze tussen 58,8 en 68,5 cm lang. Meisjes wegen tussen de 5 en 7,5 kg en hun lengte ligt tussen de 57 en 67 cm. De schedelomtrek (hoofdomtrek) is tussen 39,8 en 45 cm bij jongens en tussen 38,5 en 43,7 cm bij meisjes. (Bon: TNO).
De voeding na 4 maanden
Wanneer is je kleine klaar om zijn eerste groentehapjes te krijgen? Iedere baby is anders en heeft zijn eigen tempo. Als hij tussen de 4 en 6 maanden oud is, kan je beginnen met zijn eerste hapjes, dit zijn oefenhapjes.
Het is geen vervanging van de borstvoeding. Dit betekent, dat je de hapjes naast de melk geeft. Om te weten of je baby eraan toe is de sprong te wagen, let je op deze signalen. Voordat je start met oefenen, kan je het beste overleggen met het consultatiebureau hoe je dit aanpakt. En of je kindje er echt aan toe is.
Zie je meer dan één van de signalen? Probeer dan een paar theelepels gepureerde groenten of fruit te geven. Als je kleine het lekker vindt, laat hem dan zelf aangeven hoeveel hij bij de volgende maaltijd wil eten.
Als je een paar dagen achter elkaar dezelfde groentehap geeft, went je kleine aan de smaak. Daarna kan je overstappen op een andere groentepuree of fruithap. Je kunt het eenvoudige 5 stappen hapjesplan volgen om je kleine te laten wennen aan hapjes. Het consultatiebureau geeft je advies over het introduceren van groente en fruit. Heb je twijfels? Aarzel dan niet om dit met hen te bespreken.
Als je met groente en fruit start, blijft moedermelk nog altijd de belangrijkste voeding voor je baby. Borstvoeding blijf je geven als je kleine daar om vraagt. Ons voedingsschema voor je baby vanaf 4 maanden helpt je om de maaltijden van je baby te plannen.
De motoriek van je 4 maanden oude baby
Taal
Je baby beweegt steeds makkelijker. Hij weet jou met zijn ogen goed te volgen en ontdekt ook steeds meer zijn eigen stem. Je kleine maakt contact met je door bepaalde geluiden te maken en gebruikt zijn stem om vooral tsjilpende geluiden mee te produceren. Hij lacht ook vrolijk als je grappen uithaalt. Zo kan je gezellig ‘kletsen’ met je baby. Lees meer over het brabbelen van je baby.
Grove motoriek
Je kleine draait nu op zijn zij en op zijn buik als hij op zijn rug ligt en andersom. Je kleine speelt met zijn voeten en vindt zijn tenen heel interessant.
Fijne motoriek
Niet alleen zijn voeten, ook zijn handen blijft je baby interessant vinden. Hij kijkt er graag naar door ze voor zijn gezicht te houden. Je kindje begrijpt steeds beter waarvoor hij zijn handen kan gebruiken en hoe ze bewegen. Hij probeert nu ook heel vaak om voorwerpen met zijn handen te grijpen. Als je hem iets in zijn handen geeft, zal hij het meteen vastpakken met zijn grijpgrage handjes! Je baby zal veel lachen als hij iets leuks ziet.
Het slaapritme van je baby
Vanaf de vierde maand slaapt je kleine steeds minder. Je baby slaapt nu over het algemeen niet langer dan 15 uur per dag. De nachten worden ook langer. Er begint een duidelijk en voorspelbaar ritme te ontstaan. Sommige baby's hoeven zelfs 's nachts niet meer te drinken. Zo krijg jij ook weer wat meer rust. Dat is helemaal fijn als je inmiddels weer aan het werk bent.
Door een duidelijke bed-routine te ontwikkelen, leer je je kleine het verschil tussen dag en nacht. Je baby leert zelfstandig in slaap te vallen. ’s Nachts laat je een nachtlamp aan en houd je de slaapkamerdeur open als je dat prettig vindt. Overdag laat je tijdens zijn dutjes de gordijnen open. Achtergrondgeluiden geven hem een veilig gevoel, dus ga rustig stofzuigen.
Spelletjes voor baby’s van 4 maanden
Dit is hét moment voor nieuw speelgoed. Het zachte speelgoed van de derde maand kun je aanvullen met andere speeltjes:
- Laat je kleine kennismaken met textiel met verschillende structuren.
- Op deze leeftijd slaat je baby speelgoed vaak in zijn eigen gezicht. Daarom is vooral zacht plastic aan te raden. Zorg er ook voor dat het speelgoed niet giftig is en dat het aan de normen voldoet.
- De CE-normering garandeert dat het speelgoed veilig is.
- Je kleine vindt niet al het speelgoed even leuk. Hij maakt dit duidelijk door zijn hoofd weg te draaien.
- Probeer gerust eens poppen of grappige knuffels.
- Van het badderen maak je een extra fijn moment door met je kleine te spelen door op het water te slaan.