Borstvoeding blijft de beste keuze voor je baby. Na een half jaar kan er een moment komen dat je je baby opvolgmelk gaat geven. Als ouder vraag je je dan misschien af hoeveel opvolgmelk je kindje per dag nodig heeft. En hoeveel opvolg flesvoeding geef je eigenlijk per voedingsbeurt? In dit artikel geven we je een handig schema waarin je ziet hoeveel opvolgmelk je kindje vanaf 6 maanden nodig heeft.
Voedingsschema bepalen
Voor baby's vanaf 6 maanden is er opvolgmelk in de vorm van Nutrilon Opvolgmelk. In opvolgmelk zit alles wat je kindje nodig heeft tot een leeftijd van één jaar. Het afmeten van de opvolgmelk gebeurt met behulp van het meegeleverde maatschepje. Dit helpt je om de juiste hoeveelheid opvolgmelk klaar te maken. Je mengt 30 ml water met 1 afgestreken maatschepje Nutrilon Opvolgmelk poeder.
Om te bepalen hoeveel opvolgmelk je baby per 24 uur nodig heeft, kun je onderstaand voedingsschema gebruiken om je alvast op weg te helpen. Het schema is een richtlijn, iedere baby is anders. Het kan dus gebeuren dat jouw kindje méér of minder drinkt dan wat hier aangegeven staat. Overleg met het consultatiebureau of de huisarts als je twijfelt over de juiste hoeveelheid opvolgmelk voor je kindje.
Opvolgmelk per leeftijdscategorie: Hoeveel heeft je kindje nodig?
Het is belangrijk om te onthouden dat elke baby anders is en eigen voedingsbehoeften heeft. Het ene kindje zal daarom ook meer drinken dan het andere. Overleg altijd met je consultatiebureau of arts welke hoeveelheid je kindje vanaf 6 maanden nodig heeft. Dit heeft onder andere te maken met lengte en gewicht, maar ook met de hoeveelheid vaste voeding die je je kindje geeft. Hoe meer vaste voeding je geeft, hoe minder opvolgmelk je baby drinkt. Uiteindelijk zal je je kindje vanaf de leeftijd van 6 maanden 3 tot 4 flesvoedingen aanbieden per dag. Dit bouw je langzaam af naarmate je kindje ouder wordt en meer met de pot gaat mee-eten.
Voorbeeld:
- Je baby is 6 maanden en weegt 6 kilo.
- Voor elke kilo die je kind weegt, heeft hij ongeveer 150 ml voeding per dag nodig. Dit betekent je ongeveer 6 x 150 ml = 900 ml flesvoeding per dag klaarmaakt.
- Elk klaargemaakt flesje bevat 200 ml voeding.
- In totaal maak je dan dus ongeveer 4 tot 5 flesjes per dag klaar.
- Je maakt een flesje door 180 ml water te mengen met 6 afgestreken maatschepjes Nutrilon Opvolgmelk poeder.
In de onderstaande tabel zie je hoeveel flesvoedingen je baby per dag nodig heeft. Een baby van 6 maanden heeft bijvoorbeeld nog 4 flesvoedingen per dag nodig, terwijl een baby van 12 maanden maar 2 flesvoedingen nodig heeft. Dat komt omdat je baby langzamerhand steeds vaker en meer met de pot gaat mee-eten als hij ouder wordt. Hoe ouder je baby, hoe minder flesvoedingen hij nodig heeft.
| Baby van 6 maanden | Baby van 7 maanden | Baby van 8 maanden | Baby van 9 maanden | Baby van 10 maanden | Baby van 12 maanden |
Aantal flesvoedingen per dag | 4 | 3 tot 4 | 3 | 3 | 2 tot 3 | 2 |
Water (ml) | 180 | 180 | 180 | 180 | 180 | 180 |
Nutrilon Opvolgmelk poeder | 6 schepjes | 6 schepjes | 6 schepjes | 6 schepjes | 6 schepjes | 6 schepjes |
Voedingsbeurt (ml) | 200 | 200 | 200 | 200 | 200 | 200 |
Tussen de leeftijd van 6 en 12 maanden maak je de flesjes altijd op dezelfde manier klaar:
- Gebruik 180 ml water en daar voeg je 6 afgestreken maatschepjes Nutrilon Opvolgmelk poeder aan toe.
- Meng het water en de poeder goed met elkaar door het flesje goed te schudden.
- In één flesje zit nu 200 ml flesvoeding.
Heb je vragen over het vinden van een geschikt voedingsschema of over de juiste hoeveelheden voor je kleintje? Bel of app de voedingskundigen van onze Kindervoeding Service. We staat 24/7 klaar voor al je vragen of zorgen. Onderaan dit artikel vind je de informatie over hoe je ons het beste kunt bereiken.
Hoeveel uur mag er tussen flesvoeding zitten?
Er zijn algemene richtlijnen over de tijd die tussen flesvoedingen mag zitten. Meestal wordt aangeraden om je kindje vanaf 6 maanden elke drie tot vier uur een flesje voeding aan te bieden. Maar dit zijn puur richtlijnen, ieder kindje is namelijk anders. Hoeveel tijd er tussen de voedingen zit, hangt onder andere af van de voedingsbehoefte van je kindje. Het ene kindje zal vaker willen drinken dan het andere kindje. Als ouder herken jij waarschijnlijk als geen ander de hongersignalen van je kindje. Probeer hier gehoor aan te geven. Het is niet erg en volkomen normaal als er af en toe meer of minder tijd tussen de voedingsmomenten zit, bijvoorbeeld wanneer je kindje een langer dutje doet. Als er vaker meer tijd tussen de voedingen zit, houd dan in de gaten dat je kindje voldoende vocht binnen krijgt en niet uitdroogt. Zolang je kindje voldoende plast, regelmatig natte luiers heeft en levendig is, is er niks aan de hand en drinkt je kindje genoeg. Neem bij twijfel altijd contact op met het consultatiebureau of je huisarts. Hoeveel flesvoeding baby 12 maanden.
Hoeveel groeit je baby per week?
Wanneer je baby 6 maanden oud is, zal zijn geboortegewicht inmiddels verdubbeld zijn. De gemiddelde kindjes hebben bij 6 maanden een gewicht tussen de 7 en 8 kilo. Vanaf deze leeftijd zal het gewicht langzaamaan minder snel toenemen en groeien ze ongeveer nog maar 300 gram per week. Kinderen van één jaar oud zullen ongeveer 8 tot 10 kg wegen. Dat is dus bijna drie keer zoveel vergeleken met het geboortegewicht.
Groeicurves
De groei van je kindje wordt in de gaten gehouden door het consultatiebureau of de arts, op basis van de groeicurves van de World Health Organisation (WHO). Groeicurves zijn een handig middel om te controleren of je baby voldoende groeit. Normaal moet het gewicht van je baby binnen deze curve vallen, maar maak je geen zorgen als dit een beetje afwijkt. Ieder kindje is anders, kent een eigen groeipad en heeft zijn eigen groeitempo. Stem de hoeveelheid flesvoeding af met het consultatiebureau. Maak je je toch zorgen en wil je tussendoor weten of je baby een normale groeicurve doormaakt, neem dan contact op met het consultatiebureau. Vaak zijn er extra weeg-spreekuren. Praat met je huisarts of kinderarts als je je zorgen maakt over de groei van je kindje.
Kan ik het beste voeden op verzoek of op schema?
Net als bij borstvoeding hoef je bij flesvoeding geen schema aan te houden, maar kun je je baby voeden op verzoek. Vertrouw op je intuïtie, op de signalen van je kindje en voed hem zo vaak als hij aangeeft. Door te smakken, sabbelen op de lip of op een vuistje geeft je baby aan dat hij honger heeft. Wacht niet tot je baby begint te huilen of overstuur raakt. Dit kan erg stressvol zijn en er zelfs voor zorgen dat je kindje zijn drinkbehoefte verliest. Je baby zal je ook laten weten wanneer hij genoeg heeft gehad, door bijvoorbeeld zijn hoofdje weg te draaien, met zijn handjes te bewegen of melk uit zijn mondhoeken te laten lopen. Het is niet erg als je baby het flesje af en toe niet in één keer leegdrinkt of soms meer of minder drinkt. Zolang je kindje alert is en voldoende plasluiers heeft, hoef je je geen zorgen te maken. Als je merkt dat je kindje niet verzadigd is, vaak niet 20-30 minuten aaneengesloten drinkt, of zich snel voor de volgende voeding meldt, bespreek dit dan met het consultatiebureau of neem contact op met onze Nutricia Kindervoeding Service. Samen kunnen jullie dan afstemmen hoeveel voeding je baby nodig heeft.
Nutricia Care Team
Bij het Nutricia Care Team begrijpen we dat het soms even zoeken kan zijn naar het juiste ritme voor de voeding van je kindje. Heb je vragen over het voedingsschema van je kleine en de hoeveelheden die hij krijgt? Met alle informatie overal om je heen kan het fijn zijn als iemand even met je meekijkt of om even persoonlijk contact te hebben.
Ons team van voedingskundigen helpt je graag. Ons Nutricia Care Teams bestaat uit voedingskundigen en diëtisten die gespecialiseerd zijn in kindervoeding. We zijn 24 uren per dag, 7 dagen per week bereikbaar omdat we begrijpen dat er ook ‘s nachts wel eens momenten kunnen ontstaan waarop je wat hulp kunt gebruiken.
We ontvangen veel vragen.
Je kunt ons voor van alles bellen. Bijvoorbeeld:
- Mijn kindje is midden in de nacht ontroostbaar en wil het flesje niet drinken, wat moet ik doen?
- Mijn kindje drinkt ineens de flessen niet meer leeg, komt hij nu voedingsstoffen tekort?
- Drinkt mijn kindje voldoende?
- Krijgt mijn kindje voldoende vocht binnen
- Mijn kindje heeft de fles leeg, maar heeft nog trek. Mag ik meer aanbieden?
- Mijn kindje wordt midden in de nacht wakker van de honger. Mag ik de voeding ophogen of meer aanbieden?
- Mijn kindje slaapt ineens door. Moet ik hem wakker maken voor een volgende fles?
- Hoe bouw ik een flesje af? En hoe zorg ik er dan voor dat mijn kindje verzadigd blijft?
- Hoe kan ik een voedingsmoment vervangen?
Heb jij ook een vragen of twijfel je ergens over? Laat het ons weten en we kijken gericht met je mee. Je kunt ons gratis bellen op 0800 022 26 26 of WhatsAppen op +31 6 83 65 11 33. We staan voor je klaar met advies, tips en geruststelling om jou en je kindje te helpen.
KOAG/KAG-nr. 379-0520-1891