Alles over jouw zwangerschap

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

37 weken zwanger

Als je 37 weken zwanger bent, is je baby helemaal volgroeid. Je wacht waarschijnlijk op de eerste tekenen van het begin van de bevalling.

Je bent 37 weken zwanger

Je kindje is nu zo groot als een krop romeinse sla: 48-49 cm

Als je baby nu geboren zou worden, is hij helemaal volgroeid en goed ontwikkeld. Je baby is er dus helemaal klaar voor! Je baby kan de ogen openen en sluiten, krijgt nu zelfs wimpers en de nek wordt dikker. Het wordt in je buik steeds krapper voor je kleintje, dus de schopjes veranderen in ‘geschuifel’.

Afkoelen

Het is heel normaal als je nu last hebt van vermoeidheid en warmte. Je lichaam werkt namelijk heel hard om je extra gewicht te dragen en je baby goed te verzorgen. Hoe meer bloed je lichaam laat rondgaan voor jezelf en je kindje, hoe meer calorieën je nodig hebt en hoe warmer je het krijgt.

Bereid je voor op de geboorte

Heb je al last van nesteldrang? Veel vrouwen hebben vlak voor de bevalling ineens de drang om het huis helemaal op te ruimen. Als je dit ook hebt, doe het dan wel rustig aan. Het is prima om de kasten grondig schoon te maken, ramen te lappen en de was te strijken, maar span je niet te veel in. Zware dingen tillen en ladders beklimmen kun je nu beter niet doen, want tijdens je zwangerschap is het wat lastiger om je evenwicht te bewaren. Verflucht kun je nu ook beter vermijden.

Het inleiden van je bevalling

Bij een ‘inleiding’ wordt je bevalling in het ziekenhuis kunstmatig op gang gebracht. Dit gebeurt met medicijnen – vaak via een infuus – die je weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd plaats onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Redenen voor een inleiding kunnen zijn:

  • Je bent over tijd.
  • Je vliezen zijn langdurig gebroken. Het breken van de vliezen is vaak het eerste teken van het begin van de bevalling. Duurt het 24 uur of langer voordat je bevalling ook echt begint? Dan wordt dat ‘langdurig gebroken vliezen’ genoemd.
  • Je kindje heeft een groeivertraging.
  • Je placenta functioneert minder goed.
  • Wil je meer weten over de inleiding? Praat er dan eens over met je verloskundige of gynaecoloog.

Ook interessant in week 37: