Voedingsschema baby: handige eetschema's voor het eerste jaar

Beginnen met eerste hapjes is best even zoeken. Wat geef je wanneer en hoeveel? Wij helpen je graag met onze overzichtelijke voedingsschema's voor je baby. Heb je daar vragen over of wil je overleggen over de voeding van je baby? Bel dan gerust met ons Nutricia Care Team via 0800 022 26 26.

Wat is een voedingsschema?

Een voedingsschema geeft een overzicht van de eetmomenten van je kindje. Bij ieder eetmoment geven we een indicatie van het tijdstip en voorbeelden van wat je kindje zou kunnen eten. Je kunt onze voedingsschema's dus als richtlijn gebruiken. Iedere baby is anders. Misschien merk je dat je kleintje vandaag meer wil eten dan bijvoorbeeld gisteren. Laat je kleine dus het tempo bepalen.

Voedingsschema baby

Eet je liever vegetarisch? Vegetarisch voedingsschema baby: 

Ben je flexitariër? Flexitarisch voedingsschema baby: 

Tips en tricks bij de voedingsschema’s

  • Wat als mijn kindje te moe is? 
    Is je kindje te moe tijdens het avondeten en wil hij niet eten? Geef de warme maaltijd dan eens tussen de middag. Je kunt dan ’s avonds een boterham geven.
  • Wat geef ik mijn kindje te drinken?
    Geef je kindje bij voorkeur water of slappe thee als drinken. Af en toe een glaasje speciaal diksap voor baby’s kan. Beperk dit wel tot één bekertje per dag vanwege de zoete smaak. Water kun je interessant maken door er wat munt, een schijfje citroen of wat vruchtjes als framboos, aardbei of bosvruchtjes in te doen. Of voeg een schijfje komkommer toe. Wel even verwijderen voordat je kindje gaat drinken.
  • Wat als mijn kindje ineens eten weigert?
    Weigert jouw kleintje de warme maaltijd rond zijn eerste verjaardag? Dat kan zomaar gebeuren, want je kindje ontdekt in deze periode zijn eigen wil. Dat laat hij vaak merken door zijn mondje stevig dicht te houden en zijn hoofd weg te draaien zodra je eten aanbiedt. Probeer het - hoe moeilijk ook - los te laten. Hoe kun je hiermee omgaan?
    - Blijf het fruit, de warme maaltijd en het brood aanbieden. De ene dag zal het namelijk beter gaan dan de andere dag.
    - Besteed er niet te veel aandacht aan als je kleintje niet wilt eten, dit vinden ze vaak erg interessant.
    - Geef niet te grote porties en varieer.
  • Hoeveel flesvoeding heeft mijn kindje nodig?
    Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Maar na 6 maanden kan er een moment komen waarop je overstapt op flesvoeding of een combinatie van borst- en flesvoeding. Overleg dit dan eerst met je consultatiebureau of arts. Zij adviseren je welke flesvoeding het beste bij je kindje past op dat moment. Ieder kindje is anders. Zeker in het begin heeft je baby nog geen vast voedingsritme. Hoeveel flesvoeding je kindje nodig heeft, is onder andere afhankelijk van zijn gewicht en lengte. Daarnaast zijn er kinderen die minder vaak drinken en kindjes die juist wat vaker drinken. De voedingsbehoefte en het voedingsritme verschilt dus per kindje. Je kunt ons voedingsschema voor flesvoeding als leidraad gebruiken voor je baby.
  • Heeft mijn kindje genoeg gedronken?
    Je baby geeft vaak zelf aan wanneer hij genoeg heeft. Dring het flesje niet op als je kindje niet meer wil drinken. Het flesje hoeft niet leeg. Zolang je baby voldoende aankomt, levendig is en een gezonde kleur heeft, krijgt hij voldoende binnen. Het aantal plasluiers is ook een goede indicatie om te bepalen of je kindje de juiste hoeveelheid flesvoeding krijgt. Met minstens vier zware wegwerpluiers of zes kletsnatte katoenen luiers per dag zit je goed.
  • Heeft je kindje nog honger na een fles?
    Houdt je kindje een hongergevoel nadat je hem gevoed hebt? Dan kan het zijn dat hij te snel heeft gedronken. Neem altijd voldoende tijd voor een fles: zo’n 20 tot 30 minuten. Lees meer over honger bij baby’s.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Olvarit

Tools