Alles over jouw zwangerschap
7 weken zwanger
Je bent 7 weken zwanger. Wat begon als een verzameling cellen, gaat er iedere dag meer als een baby uitzien. Je baby is van jou afhankelijk.
Je bent 7 weken zwanger
Je baby is nu ongeveer zo groot als een bosbes
Als er een luikje in je buik zat, zou je je baby gewoon al kunnen zien. Jouw ‘besje’ is nu 12 millimeter groot. Ondertussen blijven de cellen zich razendsnel delen en ontwikkelen.
Je baby voelen in je buik
In de eerste weken van je zwangerschap is het bestaan van een baby in je buik nog maar moeilijk voor te stellen. Je kindje is nog heel klein en heeft nog veel ruimte om te bewegen. Rond de 7-8 weken begint je baby te bewegen. Je kunt dit zelf nog niet voelen, maar op een (inwendige) echo is het wel al te zien. Het zijn kleine, schokachtige bewegingen die veroorzaakt worden door de vorming van de spiervezels. Lees hier meer over de bewegingen van week tot week.
7 weken zwanger: je baby's ontwikkeling
Je baby groeit ook in de 7e zwangerschapsweek heel hard, ongeveer 1 millimeter per dag. Zijn gewicht is zowat al verdubbeld ten opzichte van vorige week. Wat gebeurt er verder in je buik?
Organen in ontwikkeling
In de eerste drie maanden van je zwangerschap worden de organen van je baby aangelegd. Vanaf de 7e zwangerschapsweek beginnen de spijsverteringsorganen, zoals de darmen, maag en slokdarm, zich te ontwikkelen. Je baby krijgt nu ook een middenrif die de buik- en borstholte scheidt. In die borstholte groeien zijn longen verder. Ook zijn nu een luchtpijp en slokdarm te onderscheiden.
Armpjes en beentjes
De armpjes en beentjes van je baby krijgen steeds meer hun uiteindelijke vorm, met ellebogen, handen, knieën en voeten. Waren vorige week alleen nog de beginselen van de armpjes te zien (als een soort knobbeltjes), in deze 7e week zijn het al duidelijk armpjes. De tenen en vingers zijn nog met elkaar verbonden, waardoor het lijkt of je kindje zwemvliezen heeft.
Hoofdje: 100 hersencellen per minuut
Het hoofdje van je baby is gigantisch in verhouding met de rest van het lichaam: de verhouding zithoogte/beenlengte is circa 1,7:1. Dat blijft tot aan de puberteit zo, aan het begin van de puberteit is de verhouding circa 1,0: 1. Iedere minuut komen er 100 hersencellen bij. Het gezichtje van je baby wordt steeds duidelijker. Zo wordt zijn neusje zichtbaarder; je kunt zelfs de neusgaten al onderscheiden.