EIEREN eten tijdens de zwangerschap: wel of niet doen?
Een zachtgekookt ei, tiramisu, chocolademousse: mag je het nu wel of niet eten nu je zwanger bent? Het antwoord lijkt eenvoudig. Als het ei tot 70 graden is verhit, dan stolt het eiwit plus de eidooier en kun je er gewoon van genieten. Hieronder vind je een handig overzicht van alles wat je tijdens je zwangerschap liever niet moet eten, omdat er rauw ei in kan zitten.
Is een ei wel gezond?
Ja, eieren zijn heel gezond omdat ze veel goede voedingsstoffen bevatten. Dat is heel logisch als je bedenkt dat de inhoud van een ei de voeding is voor de groei van een kuikenembryo tot een kuikentje. Er zitten veel bouwstoffen in die belangrijk zijn voor de groei; zoals eiwitten, mineralen en vitamines. Ook voor jou en je baby prima voedingstoffen. Het officiële advies is (voor iedereen) dat 2-3 eieren per week passen in gezonde voeding. Ben je vegetariër dan kun je gerust tot 4 eieren per week eten.
Het gevaar van een ei
Eieren kunnen besmet zijn met de listeria bacterie en met de salmonellabacterie. Vooral de salmonella is een beruchte bacterie als het om voedselvergiftiging gaat. Als je zwanger bent is het extra vervelend als je een voedselvergiftiging krijgt waardoor je moet braken en diarree hebt. Dat wil je liever niet. De salmonellabacterie gaat dood bij verhitting boven de 70 graden Celsius. Dat betekent dat rauwe eieren, zachtgekookte eieren of gebakken eieren met een niet gestolde dooier nog salmonella kunnen bevatten. Eet ze daarom liever niet.
Producten met rauw ei
Heb je wel eens zelf chocolademousse gemaakt? Grote kans dat je daarin opgeklopt eiwit moest gebruiken. Dat is dus rauw eiwit. Zo’n zelfgemaakte mouse kun je nu beter niet eten. En zo zijn er wat meer producten. Koop je deze producten in de supermarkt dan zijn ze wel voldoende verhit om salmonellabesmetting uit te sluiten.
Dit eet je nu liever niet omdat er rauw ei in kan zitten
- Zelfgemaakte chocolademousse
- Zelfgemaakte mayonaise
- Bavarois
- Zelfgemaakte sauzen met rauw ei zoals hollandaisesaus (de saus van de asperges) of bearnaisesaus
- Zelfgemaakte ongebakken kwarktaart waar stijfgeslagen eiwit in zit
- Spiegeleieren met een zachte dooier
- Zachtgekookte eieren
- Niet volledig gestold roerei
- Zelfgemaakte spaghetti carbonara (de saus bevat niet geheel gestold ei)
- Zelfgemaakte tiramisu met rauwe eieren
- Zelfgemaakte meringues die niet helemaal gaar zijn (nat van binnen)
Als je deze producten toch zelf wilt maken, kun je gebruik maken van gepasteuriseerd ei of gepasteuriseerd eiwit. Je kunt dat in sommige supermarkten kopen. Eet je in een restaurant, dan heb je kans dat ze alles zelf maken en dus rauw ei gebruiken. Geef aan dat je zwanger bent en geen rauw ei mag.
Gelukkig kun je wel volop genieten van recepten met gare eieren:
- Hardgekookte eieren
- Eiersalade
- Omelet
- Gestold roerei
- Gebakken eieren (met gestolde dooier)
- Uitsmijters (met gestolde dooiers)
- Frittata
- Shakshuka (als de eidooier gestold is)
- Hartige taarten/quiches
- Pannenkoekjes zoals deze hüttenkäse pannenkoekjes
- Mayonaise uit een pot en andere klant-en-klare sauzen
- Cake, taart en koekjes zoals dit bananenbrood
- Meringues uit de supermarkt
- Tiramisu uit de supermarkt (let op hier kan wel alcohol in zitten)