GEBOORTEPLAN: Zet jouw BEVALLINGSWENSEN op een rijtje!

Fijn voor jou, je partner én je verloskundige of gynaecoloog: een geboorteplan. Jij en je partner zetten op papier wat je graag wilt en wat je fijn zou vinden dat er gebeurt. Dat geeft rust tijdens de bevalling en het is een goede voorbereiding op die spannende gebeurtenis. Voor de hulpverleners is het een handig communicatiemiddel. Zij zien snel wat jij belangrijk vindt als de bevalling eenmaal begonnen is.

Wat is een geboorteplan, ook wel bevalplan of bevallingsplan?

In een geboorteplan, ook wel bevalplan of bevallingsplan genoemd, zetten jij en je partner op papier wat je graag wilt en wat je fijn zou vinden dat er gebeurt tijdens de bevalling. Dat geeft rust tijdens de bevalling en het is een goede voorbereiding op die spannende gebeurtenis. Voor de hulpverleners is een geboorteplan een handig communicatiemiddel. Zij zien snel wat jij belangrijk vindt als de bevalling eenmaal begonnen is.

Geboorteplan voorbeeld

Download hieronder een geboorteplan voorbeeld. Dit geboorteplan voorbeeld kun je invullen en meenemen naar je verloskundige. Stop ook een kopie van jouw geboorteplan in je vluchtkoffer. Zo heb je jouw geboorteplan zeker weten in de buurt als je bevalling begint.

Wat staat er in een geboorteplan?

In je geboorteplan zet je bijvoorbeeld:

  • waar je het liefst wilt bevallen. Is dat bijvoorbeeld een geboortecentrum, het ziekenhuis of toch liever thuis?
  • wie er bij de bevalling aanwezig mogen zijn. Wil je wel of geen stagiaires of artsen in opleiding aan je bed?
  • hoe je je de weeën het liefst denkt op te vangen. Bijvoorbeeld onder een warme douche of leunend op een strijkplank
  • wat je wensen zijn wat betreft licht, muziek, temperatuur en sfeer
  • in welke houding je wilt bevallen. Liggend op bed of ga je bijvoorbeeld liever voor de voordelen van de zwaartekracht op een baarkruk of de ontspannende werking van water tijdens een bevalling in bad?
  • of je pijnbestrijding wilt en zo ja, in welke vorm
  • hoe je denkt over medische ingrepen zoals inknippen, keizersnede of inleiden
  • hoe je wilt dat er met je gecommuniceerd wordt. Wil je bijvoorbeeld alles tot in detail weten? Of heb je liever dat ze zich tot je partner richten en jij met rust gelaten wordt?
  • je ervaringen bij eventuele eerdere bevallingen
  • of je je baby zelf wil aanpakken bij de geboorte
  • of je je baby meteen op je blote borst wilt of op die van je partner of dat je andere wensen hebt
  • wie de navelstreng mag doorknippen
  • wat er met de placenta mag gebeuren
  • of je borstvoeding wilt gaan geven
  • of er gefilmd en gefotografeerd mag worden. En hoe! Wil je bijvoorbeeld “in volle glorie” in beeld of liever alleen van de zijkant gefotografeerd worden?
  • of je meteen familie wilt ontvangen of liever eerst even samen bent
  • wat je verder nog belangrijk vindt

Geboorteplan maken: de voordelen

Tijdens het maken van een geboorteplan denk je na over de bevalling. Oké, soms wil je daar misschien nog niet teveel aan denken omdat het je angstig kan maken. Maar juist door na te denken over wat jij belangrijk vindt en dit op papier te zetten, kun je een gevoel van rust en controle krijgen.

Misschien borrelen er vragen op of weet je niet precies wat er allemaal mogelijk is als het om bevallen gaat. Het schrijven van een geboorteplan is een mooie aanleiding om erover te praten met je partner en verloskundige of gynaecoloog.

Ook handig: als jij bepaalde verwachtingen hebt over de bevalling, kunnen ze bijgesteld worden als dat nodig is. Stel je zet in je geboorteplan dat je liever geen pijnbestrijding wilt omdat je geen medicijnen in je lichaam wilt, dan kan je verloskundige of gynaecoloog je uitleggen dat er ook manieren zijn om de pijn te stillen zonder medicatie. Met acupunctuur bijvoorbeeld.

Je verloskundige of gynaecoloog leert jou en je partner zo in korte tijd goed kennen en weet wat jullie wensen zijn. Stel, door omstandigheden is een overdracht nodig, bijvoorbeeld van een thuisbevalling met een verloskundige naar een gynaecoloog in een ziekenhuis, dan is de “nieuwe” zorgverlener ook snel op de hoogte van jullie wensen.

Soms is afwijken van het plan nodig

Een geboorteplan bestaat uit wensen. Het zijn geen eisen. Gelukkig maar, want soms kan een hulpverlener het tijdens de bevalling belangrijk vinden (voor jou én je baby) om ervan af te wijken. Dan is het niet mogelijk om aan al je wensen te voldoen. Het kan bijvoorbeeld medisch noodzakelijk zijn om een keizersnede uit te voeren terwijl jij zo natuurlijk mogelijk wilde bevallen. Ook kan het écht even nodig zijn je baby meteen mee te nemen naar een andere kamer terwijl jij je kindje liever meteen op je borst wilde hebben voor een eerste kennismaking. Ga er maar vanuit dat niet alles volgens het plan verloopt. Maar waar het mogelijk is, zullen jouw wensen altijd gerespecteerd worden.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!