WAT KUN JE DOEN als partner bij de bevalling?
Als partner ben je heel belangrijk tijdens de bevalling. Je vrouw of vriendin doet het meeste werk, maar tijdens het proces kan je haar wel steunen. De baby ter wereld brengen, dat zal niet gaan. Maar er zijn genoeg dingen die je wel kan doen.
Denk aan het geboorteplan
Bespreek met elkaar wat jullie wensen zijn voor de bevalling. Wat jullie fijn vinden, of juist niet. Waar jullie willen bevallen, hoe jullie het willen doen met de verdoving en wat jullie moeten doen als het allemaal net even anders gaat dan gepland. Tijdens de bevalling is de kans groot dat je vrouw of vriendin dit niet meer goed kan aangeven. Het is dan aan jou om de regie in handen te nemen en te vertellen hoe jullie dit graag willen. Geen idee wat een geboorteplan is? Geen zorgen, download hier onze checklist!
Wat wil je als partner doen tijdens de bevalling?
Iedere partner beleeft de bevalling anders. Er zijn verschillende dingen die je kan doen tijdens de bevalling. Wil je de navelstreng doorknippen? Of wil je je baby voor het eerst zelf aankleden? Bedenk goed wat jij zelf graag wel of niet zou willen doen. Bespreek dit vooraf met elkaar en met de verloskundige.
Wat neem je mee?
Maak een lijstje met wat jullie allemaal mee willen nemen tijdens de bevalling. Je kan hiervoor een vluchtkoffer checklist gebruiken. Misschien is je vrouw of vriendin hier zelf al mee bezig, maar bedenk vooral ook zelf wat je nodig hebt zoals eten, drinken, een camera, een boek of een tijdschrift voor als het langer duurt dan verwacht. Vergeet ook geen muntje mee te nemen voor de rolstoel in het ziekenhuis. Een volledige vluchtkoffer checklist kan je hier downloaden.
Manage de tijd
Als het moment van de bevalling aanbreekt, ben jij waarschijnlijk degene die de verloskundige of de gynaecoloog belt. De verloskundige wil weten wanneer de weeën zijn begonnen, hoeveel tijd er tussen de weeën zit en hoelang deze aanhouden. Zorg dat je een timer bij de hand hebt (een telefoon, een horloge of een stopwatch) zodat je dit precies kan bijhouden.
Blijf rustig en flexibel
Elke bevalling verloopt anders en is uniek. Je weet vooraf nooit hoe het precies zal lopen. Als het anders gaat dan jullie bedacht hadden, blijf dan vooral rustig. Je bent op deze momenten hard nodig voor je vrouw of vriendin. Help tijdens de bevalling waar je kan. De verloskundige heeft misschien wat taken waarbij je kan helpen. Dat geldt voornamelijk bij een thuisbevalling, waar je kan worden gevraagd om een bijvoorbeeld een kruikje klaar te maken of om handdoeken neer te leggen. En soms is helpen ook niets doen, omdat iemand anders die taak beter kan uitvoeren.
Do it for the gram, of niet
De eerste foto van je baby kijk je jaren later nog terug. Bespreek vooraf wat voor foto’s en video’s jullie wel en niet willen maken, vanuit welk perspectief en of je deze wil delen op social media. Vraag ook aan de verloskundige of de co-assistent om na de bevalling wat foto’s van jullie samen te maken.
Sta klaar en go with the flow
Als partner speel je een hele belangrijke rol tijdens de bevalling. Zorg dat je weet wat je vrouw of vriendin wil. Dit is namelijk voor iedereen anders. De ene vrouw wil zoveel mogelijk rust, terwijl de andere juist wil dat je er zoveel mogelijk bent. Bespreek samen wat je kan doen om je vrouw of vriendin zo goed mogelijk te ondersteunen. Kort samengevat: je vrouw of vriendin is leidend tijdens de bevalling. Zij moet het immers doen, volg en stimuleer haar en voorkom dat je haar ontkracht. Vergeet niet: ook al word je afgesnauwd, of wil ze tijdens de bevalling zoveel mogelijk rust. Het is al fijn dat je er bent! Laat je vrouw of vriendin ook weten hoe goed ze het doet, en dat je trots op haar bent. In alle stress en hectiek vergeet ze dat nog wel eens.
Let ook op jezelf
Je wil er tijdens de bevalling zijn voor je vrouw of vriendin, en haar helpen waar kan. En gelukkig zijn er zijn ook veel dingen die je kan doen. Maar wat je vooral niet wil, is een extra zorg worden. Zorg er daarom voor dat je genoeg eten en snacks bij je hebt voor een lange dag en/of nacht in het ziekenhuis. Als je mee gaat puffen met je vrouw of vriendin, probeer dan wel je eigen ademritme aan te houden. Als je dit niet doet, kun je te oppervlakkig ademen en bestaat er een kans dat je flauwvalt. Voel je je licht in je hoofd van alle spanning en emotie? Geef dat dan aan bij de verloskundige, gynaecoloog, verpleegkunde of kraamhulp. Zij kunnen je helpen.
Deel je ervaring met andere vaders of partners
Niet alle partners delen hun ervaringen over de bevalling van hun vrouw of vriendin. Vraag aan andere partners wat hun ervaringen zijn, van zowel voor als na de bevalling. Ze kunnen je goede tips geven. En jij kan na de bevalling ook andere toekomstige vaders helpen met jouw ervaringen.