Voorjaars­bloemkool­soepje

Ingrediënten

Voor 4 porties:

  • 1 bloemkool ( /- 600 gram)
  • 1/2 ui
  • 150 gram aardappelen
  • 4 sneetjes volkorenbrood
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze

1 Snijd de bloemkool, aardappelen en ui

Spoel de bloemkool grondig af met koud water en verwijder verwelkte of beschadigde roosjes.
Snijd de stengel van de bloemen op de plaats waar 'de takken naar de roosjes' beginnen.
Vind je de roosjes te groot? Snijd deze dan in de lengte doormidden.
Schil de aardappelen, was deze in koud water en snijd de aardappelen in kleine blokjes.
Maak de ui schoon, verwijder de bruine laag en snipper de ui fijn.

2 Bak de groenten en aardappelen in een soeppan

Zet een soeppan op hoog vuur en voeg olijfolie toe.
Bak de aardappelen 2 – 4 minuten aan.
Voeg de bloemkool toe en bak nog 2 - 4 minuten.
Voeg de gesneden ui toe en bak deze een minuut mee.

3 Kook de groenten voor de soep

Voeg voldoende heet water aan de groenten toe om ze volledig onder water te zetten.
Zet de kookpan op hoog vuur en breng de soep weer aan de kook.
Draai de vlam laag en laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes koken.

4 Haal de kookpan van het vuur

Haal de kookpan van het vuur als de groenten zacht zijn.
Pureer met de staafmixer in de pan tot een mooie gladde soep.
Als de soep te dik is, kan je nog wat extra water toevoegen.

5 Zet de kookpan weer op het vuur

Zet de kookpan weer op het vuur en breng de soep tegen koken aan.

6 Snijd het brood

Snijd het brood in stukken of gebruik een steker.

7 Tafel dekken en opdienen

Dek de tafel.
Dien de soep op met het brood.

Serveer de soep met stukjes gerookte kip, uitgebakken spekjes of een vleesvervanger voor een volwaardig diner. Houd dan 50 gram per portie aan.

 

Wist je dat

...andijvie veel belangrijke voedingsstoffen bevat, zoals vitamine A en C en verschillende mineralen? De meeste vitaminen zitten in de buitenste blaadjes.

Charlotte, Voedingskundige

Deze maaltijd heeft 100% de dagelijkse hoeveelheid groente.

Tips voor moeilijke eters