JOUW ROL tijdens de zwangerschap van je partner
Ben je al helemaal gewend aan het idee dat je papa of mama wordt? Het is natuurlijk erg bijzonder dat er vanuit een piepkleine eicel en een piepklein zaadje een mini-mensje groeit. Nog bijzonderder is het moment dat je kindje naar je gaat lachen, geluidjes naar je maakt of heerlijk bij je ligt. Kortom, de bijzondere momentjes dat je contact maakt met je kleine. Maar ook als de baby nog nog in de buik zit kun je al contact maken.
Contact in de buik
In de buik van je vrouw of je vriendin is het warm en donker, maar niet stil! Vanaf ongeveer 20 weken zwangerschap kan jullie baby de geluiden in de baarmoeder horen. Dat gehoor ontwikkelt zich steeds beter en een tijdje later hoort je baby zelfs de geluiden van buiten het lichaam. Jouw stem bijvoorbeeld. Door nu al volop ‘tegen de buik’ van je zwangere vrouw of vriendin te praten, went je baby al aan jouw stem. Eenmaal geboren zorgt jouw stem daardoor sneller voor geruststelling bij je baby. Datzelfde geldt voor muziek. Wist je dat je kindje in staat is om na de geboorte muziek te herkennen, wanneer jullie dit muziekje vaak hebben opgezet. Dit is vooral het geval vanaf 36 weken zwangerschap. Wij hebben alvast een paar playlists voor jou en je baby klaargezet. Check deze hier.
Maar ook aanrakingen vinden baby’s in de buik heel prettig. Vanaf 8 weken zwangerschap kunnen ze dit al voelen! Leg dus regelmatig even je hand op de buik van je vrouw of vriendin. Na 27 weken zwangerschap kan jullie baby zelfs naar je hand toe “zwemmen” en er tegenaan gaan liggen als jij over de buik wrijft.
Van prenatale screening tot cursus
Het is belangrijk dat je vrouw of vriendin iemand heeft tijdens de zwangerschap waar zij op kan rekenen. Daarom is jouw betrokkenheid voor haar extra fijn. Bijvoorbeeld bij afspraken zoals de verloskundige of tijdens de echo. Nog een voordeel: jullie onthouden samen waarschijnlijk meer dan zij alleen. Probeer daarom zo vaak mogelijk mee te gaan naar het spreekuur van de verloskundige of de gynaecoloog. Gaan jullie het geboorteplan bespreken ? Zorg dan dat jullie dat samen doen. Dit is erg belangrijk, want er worden veel keuzes gemaakt. Echo’s zijn natuurlijk ook extra bijzonder. Voor jou als partner is dit een moment waarop de zwangerschap weer wat tastbaarder wordt. Je krijgt dan wat meer van jullie baby te zien. Als jullie kindje wakker is, zie je het zelfs bewegen. En het hartje horen kloppen blijft natuurlijk ook heel bijzonder.
Van zwangerschapsyoga tot een cursus over borstvoeding en van een bevalcursus tot zwangerschapszwemmen
De keuze aan zwangerschapscursussen is reuze! Sommige cursussen zijn perfect voor zwangere vrouwen alleen, maar er zijn ook cursussen waar je er niet mee wegkomt door je partner even snel af te zetten. Deze cursussen volg je helemaal samen. Er zijn zelfs cursussen alleen voor mannen. Je krijgt dan vaak veel informatie en tips. Bespreek samen met je partner wat jullie fijn vinden en ga samen op onderzoek uit wat er beschikbaar en mogelijk is.
Klussen in de babykamer
Van meubels in elkaar zetten zet tot behangen, schilderen en een lamp ophangen; we zijn ervan overtuigd dat je vrouw of vriendin dit waarschijnlijk net zo goed kan als jij. Het kan daarom leuk zijn om dit samen met je partner te doen. Laat je vrouw of vriendin wel genoeg rust nemen tijdens dit proces. Dan kun jij vast nog wel wat extra kastjes in elkaar zetten of haakjes ophangen. Klussen in de babykamer kan best nog wel wat werk zijn; of je nou gaat voor tweedehands met een likje verf of alles nieuw kopen. Daarom de tip: begin op tijd. Vooral schuren, schilderen en drogen kost nu eenmaal wat tijd en vergis je zeker ook niet in de levertijd als jullie alles liever nieuw willen hebben.
Om alvast over na te denken: verlof
Partnerverlof, ook wel vaderschapsverlof genoemd, zijn de vrije dagen die je als partner krijgt buiten je normale vakantiedagen. Deze dagen krijg je vanaf het moment dat jullie baby geboren is. Daarnaast kun je vanaf 1 juli 2020 ook aanvullend geboorteverlof opnemen. Verdiep je er eens in, zodat je precies weet waar je wel of geen gebruik van wilt maken, wat de eventuele financiële consequenties zijn en wanneer je het allemaal uiterlijk moet regelen. Zo kun je straks wat extra tijd met je kind doorbrengen of heb je wat meer rust tijdens de dagen met wat minder slaap.
Klaar voor The Big Moment?
Tijdens de laatste zwangerschapsweken kun jij al zorgen voor een goede voorbereiding van de bevalling:
- Stippel de route naar het ziekenhuis uit. Kijk wat een snelle route is, maar probeer ook te kijken of je drempels zoveel mogelijk kunt vermijden. Het is namelijk geen pretje om met weeën op en neer geschut te worden in de auto. Willen jullie thuis bevallen? Zorg zelfs dan ook voor een uitgestippelde route naar het ziekenhuis. Je weet immers nooit hoe het loopt.
- Zorg dat de tank van de auto altijd voldoende gevuld is of dat de elektrische auto voldoende geladen is. Leg ook wat klein geld in je auto. Dat is handig als je ergens moet parkeren of een muntje nodig hebt voor een rolstoel.
- Koop vast een rol beschuit, boter en muisjes. Een extra pak thee of voorraad koffie kan vast ook geen kwaad. Het bezoek zal namelijk snel bij jullie op de stoep staan.
- Maak een heerlijke Spotify-lijst met rustgevende muziek die je op kunt zetten bij een thuisbevalling. Zo komen jij en partner misschien wat meer tot rust. Bekijk de lijsten die wij vast voor je hebben klaargezet.
- Denk ook aan jezelf: een bevalling kan lang duren. Zorg dat je iets in huis hebt dat je tussendoor kunt eten. Soep of een restje pasta of rijst uit de vriezer bijvoorbeeld. Desnoods voor het gemak een diepvriespizza.
- Zorg dat je mobiele telefoon altijd geladen is (of voor een extra batterij) zodat je eventueel foto’s kunt maken en mensen kunt bellen als de baby er is. Wil je een camera meenemen? Zorg dan voor een volgeladen accu en voldoende geheugen.
- Verhoog het bed als jullie graag thuis willen bevallen. Dit is vooral handig voor de kraamverzorgende en verloskundige. Zij kunnen dan veel makkelijker hun werk doen.
Hier lees je meer tips.