ZWANGERSCHAPSCURSUS: hoe, wat en waarom?
Pilates, yoga, mensendieck of haptonomie. Zwemmen, fitness of bootcamp. Samen of alleen. Er zijn echt mega-veel zwangerschapscursussen. Als je zo’n cursus wil doen, heb je meer dan genoeg mogelijkheden. Maar waarom zou je zo’n cursus volgen en waar kies je voor?
Wel of niet op zwangerschapscursus?
Allereerst: een zwangerschapscursus is niet verplicht. Je staat helemaal vrij in je keuze of je wel of geen cursus doet, en wat bij je past. Veel vrouwen kiezen wel voor een cursus en dat kan voordelen hebben:
- Je leert van alles over de bevalling, zodat je beter voorbereid bent.
- Je blijft in beweging en daardoor beter in conditie.
- Je leert andere zwangeren kennen die ongeveer tegelijk met jou zijn uitgerekend.
- Je kunt ervaringen uitwisselen met andere zwangeren.
- Bij veel cursussen wordt de partner ook bij de zwangerschap betrokken.
- Je hebt even tijd voor jezelf in de dagelijkse hectiek.
Waarom zou je het niet doen?
- Je lichaam weet vanzelf wat het moet doen bij een bevalling en je verloskundige of gynaecoloog loodst je er doorheen.
- Je bent niet zo van groepscursussen.
- Je bent zwanger van je 2e (of 3e of 4e) en je weet het wel.
- Je kunt van het geld ook andere babyspulletjes kopen.
Wat doe je op een zwangerschapscursus?
Dat is afhankelijk van wat voor cursus je kiest. Maar eigenlijk krijg je in alle cursussen informatie over de zwangerschap en worden jij (en je partner) voorbereid op de bevalling. Je leert ademhalings- en ontspanningsoefeningen om de weeën op te vangen. Je krijgt tips om bijvoorbeeld te leren omgaan met bekkenpijn, maagzuur en andere kwaaltjes. En je kunt alle leuke en minder leuke momenten delen met andere zwangeren. De meeste cursussen hebben ook een partneravond, waarin je partner tips krijgt om jou bijvoorbeeld een massage te geven (oeh, lekker!) en te begeleiden bij de bevalling. Vaak is er na een cursus nog een terugkomdag als iedereen bevallen is, om elkaars baby’s te bewonderen.
Van yoga tot bootcamp
Er zijn cursussen to the max. De meeste zijn alleen gericht op jou als zwangere, maar er zijn ook cursussen waarbij je partner niet wegkomt met alleen een partneravond; sommige cursussen volg je helemaal samen. Verder loopt het aanbod uiteen; zwangerschapsyoga, haptonomie en mindfulness richten zich vooral op ademhalings- en ontspanningsoefeningen en contact met je lichaam en je baby. Maar je kunt ook gaan bootcampen, zwemmen, dansen of fitnessen; dat is meer op conditie gericht. Lees hier meer over sporten tijdens je zwangerschap. Je kunt ook kiezen voor een bevalcursus. Dat is vaak een cursus van 1 dag of een paar uur, waarin je samen met je partner leert wat je kan doen tijdens de geboorte. Ook op de borstvoeding kan je je al voorbereiden tijdens de zwangerschap, met een borstvoedingscursus. Kijk wat er bij jou in de buurt wordt aangeboden en kies vooral wat bij je past.
Wanneer start een zwangerschapscursus?
Als je voor een cursus kiest om je voor te bereiden op de bevalling begin je vaak tussen week 25 en 30 van je zwangerschap. Meestal start je met een groep tegelijk. De cursussen waarbij je blijft sporten zijn individueel en daarmee, start je meestal eerder, soms al vanaf het moment dat je zwanger bent.
Hoeveel kost een zwangerschapscursus?
Hoe duur een zwangerschapscursus is, verschilt per cursus. Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, kan het zijn dat je zorgverzekeraar (een deel van) de kosten dekt. Check je voorwaarden om te kijken hoe dat bij jou is. Ook kan je bij sommige kraamzorgbureaus korting krijgen op een cursus als je je daar inschrijft.