Voeden als je BABY om borstvoeding VRAAGT
Voor borstvoeding geldt: vraag is aanbod. Als jouw baby vaak drinkt, maakt jouw lichaam ook extra borstvoeding aan. Of je baby honger heeft, kun je zien aan signalen die je uk afgeeft. Zie je die signalen, leg je baby dan aan. Zo kan je kind drinken als het die behoefte heeft en weet jouw lichaam dat het nieuwe melk moet produceren.
Hoeveel moet mijn baby drinken?
Er is geen schema dat je kan vertellen wanneer je baby honger heeft en hoeveel het dan per keer wil drinken. Iedere baby is namelijk anders en ook jouw kleintje kan ‘lekker flexibel’ zijn. Dronk het vanmorgen nog lang aan de borst en duurde het een hele tijd voor je uk daarna weer honger had, aan het einde van de middag dronk je baby 2 keer vrij kort achter elkaar. Het is mooi als je naar je baby kijkt, ziet wanneer de eerste hongersignalen afgegeven worden en dan je borst aanbiedt.
Ook ’s nachts hebben baby’s honger, zeker als ze nog jong zijn. Ze zijn namelijk nog niet in staat om hun bloedsuikerspiegel goed op peil te houden gedurende een langere periode. Laat je baby eventueel in een wiegje op jouw kamer slapen zodat je het snel ziet of hoort als je kleine wakker wordt en honger heeft. Lees hier meer over nachtvoedingen.
Herken de hongersignalen
Je productie blijft het beste op peil als je je kind bij de eerste hongersignalen aanlegt. Ook is het voor je baby prettig als om te drinken als de honger net komt opzetten. Als je de vroege hongersignalen van je uk mist, trekt die kleine echt alles uit de kast en gaat hard huilen. Huilende baby’s vinden het lastiger om goed aan te happen en de tepel goed in de mond te nemen. Probeer het huilen daarom voor te zijn en de eerste hongersignalen van je kind op te pakken.
Baby’s hebben meestal honger als ze:
- Hun hoofd naar opzij draaien en lijken te ‘zoeken’.
- Hun mond open doen als je de lippen aanraakt.
- Sabbelen of zuigen op hun vingers of vuist.
- Zuigbewegingen maken met hun mond.
- Smakgeluidjes maken.
Drinkt mijn baby voldoende?
Als je baby op verzoek borstvoeding krijgt, is het waarschijnlijk wat rustiger en meer tevreden dan wanneer je je kind volgens een vast schema laat drinken. Ze krijgen binnen wat ze nodig hebben, omdat ze bij honger weer aan de borst mogen. Als je baby goed groeit, ongeveer 6 natte luiers per dag heeft en levendig is, krijgt het voldoende binnen. Als het toch nodig is, kun je de borstvoeding stimuleren.
Soms toch een schema?
Misschien adviseert je kraamverzorgende, verloskundige, lactatiekundige of kinderarts je wel om toch via een vast(er) schema borstvoeding te geven. Bijvoorbeeld omdat je een hoge melkproductie hebt of omdat je baby te vroeg geboren is of een ziekte heeft. Premature of zieke baby’s geven soms minder goed aan dat ze honger hebben. Ze kunnen hier minder de energie voor hebben of bijvoorbeeld slaperiger zijn door medicijnen. Borstvoeding geven volgens een vast schema kan dan helpen. Ook het afbouwen van borstvoeding gaat vaak makkelijker als je het volgens een vast schema kunt doen.