Borstvoeding: NIET ALTIJD EVEN MAKKELIJK
Moedermelk is de beste voeding voor je baby. Het geven van borstvoeding kan soms echter ook wat lastiger zijn.
Moedermelk is de beste voeding voor je baby. Borstvoeding geven is heel mooi en natuurlijk, maar soms gaat het helaas ook gepaard met problemen:
Pijnlijke borsten en tepels
Het kan zijn dat borstvoeding geven pijnlijk is. Pijnlijke borsten ontstaan door spruw of stuwing. Maar je kunt ook pijnlijke tepels krijgen. Lees verder om te weten hoe deze pijn ontstaat en hoe je het eventueel verhelpt.
Spruw
Spruw is een schimmelinfectie. De schimmel die deze infectie veroorzaakt, komt vaak op de huid voor. Als je last hebt van spruw, voelen je tepels meestal rood en pijnlijk aan. Ook kunnen ze jeuken. Via borstvoeding en bij het verschonen van de luier kun je de infectie doorgeven aan je baby. Symptomen van spruw zijn kleine witte plekjes in zijn mondje (die lijken op aften) en/of op zijn geslachtsdelen. Denk je dat jij of kindje spruw heeft? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je speciale druppels voorschrijven.
Stuwing
Twee tot vier dagen na je bevalling kun je last hebben van stuwing. Je borsten worden dan groter, en soms ook hard, rood en pijnlijk. Soms krijg je ook koorts. Stuwing ontstaat doordat de melkproductie op gang komt. Stuwing kan pijnlijk zijn, maar is onschadelijk en verdwijnt meestal snel weer. Om de pijn te verzachten, kun je voor het voeden wat melk uit je borsten masseren. Gebruik warme kompressen of neem een lekkere douche om je borsten te laten ontspannen en wat melk uit je borsten te laten lopen. Zo verlaag je de druk.
Pijnlijke tepels en tepelkloven
Moedermelk is het allerbeste voor je baby. Toch kunnen zere tepels ervoor zorgen dat borstvoeding geven een ware uitdaging wordt. Gelukkig kunnen de meeste problemen worden verholpen met een beetje hulp en oefenen. Zere, bloedende tepels of tepelkloven zijn meestal een teken dat je je kindje niet goed hebt aangelegd of dat je hem niet voedt in de juiste houding. Bekijk onze pagina met tips over hoe je je kindje het beste kunt voeden. Het kan ook zijn dat je de kolf verkeerd gebruikt. Bespreek je klachten met je kraamverzorgster, lactatiekundige of consultatiebureau.
Problemen met de hoeveelheid borstvoeding
Borstvoeding geven gaat niet altijd vanzelf. Soms zijn er problemen met het aanmaken van de melk of de toevoer ervan. Dit kan verschillende redenen hebben. Lees verder om te weten welke problemen er zijn en wat je hier eventueel aan kunt doen.
Voeden met één borst
Heeft jouw baby een voorkeur voor één borst? Dat is niet erg, maar je wilt wel graag dat je borsten allebei ongeveer evenveel melk produceren. Als je baby kieskeurig is, leg hem dan eerst aan zijn niet-favoriete borst, in dezelfde positie als aan zijn favoriete borst. Draai hem niet om, maar schuif hem gewoon door. Je kunt een kussen onder je armen leggen als ondersteuning.
Verstopt melkkanaal
Voelen je borsten warm aan, zijn ze rood en zijn er harde plekken voelbaar? Dan is de kans groot dat je een verstopt melkkanaal hebt. Er zijn twee soorten verstoppingen:1. Een klein wit puntje op je tepel: dit kun je meestal verwijderen met een schone vingernagel als je huid zacht is (bijvoorbeeld na het voeden).2. Een pijnlijke harde plek in je borst met ontstoken huid eromheen: dit kan een verstopt melkkanaal zijn, maar ook een teken van borstontsteking (mastitis).Een verstopt melkkanaal kan ontstaan doordat je kindje de borst niet goed leegdrinkt, maar ook door knellende kleding, zoals strakke shirtjes of bh’s. Je kunt de verstopping verhelpen door je kindje zo vaak mogelijk te voeden. Zorg daarbij dat je kindje goed is aangelegd en dat hij je borst goed leegdrinkt. Je kunt ook een kolfapparaat proberen om je borsten leeg te maken. Het zacht masseren van je borsten of een warm kompres wil ook wel eens helpen. Een verstopt melkkanaal verdwijnt meestal binnen 24 uur. Is dit niet het geval? Bel dan je lactatiekundige of het consultatiebureau.
Lekkende borsten
Soms kunnen je borsten tussen twee voedingen gaan lekken. Dat kan komen doordat er te veel melk in je borsten zit of doordat de toeschietreflex wordt gestimuleerd. Dit is de reflex die ervoor zorgt dat er melk vrijkomt. Als je regelmatig voedt, dan zullen je borsten minder gaan lekken. Meestal stopt het lekken na tien weken. In de tussentijd kun je borstkompressen in je bh doen om te zorgen dat de melk niet door je kleding lekt. Verwissel deze regelmatig om infecties te voorkomen.
Te weinig of te veel melk
De hoeveelheid melk die je lichaam aanmaakt, is afgestemd op de vraag van je kindje. Hoe meer je kindje drinkt, hoe meer melk je aanmaakt. In de eerste dagen is een hoge melkproductie heel normaal. Je melkproductie past zich binnen enkele weken aan de vraag van je baby aan. Heb je juist het idee dat je minder melk aanmaakt dan voorheen? Probeer dan je kindje zo vaak mogelijk aan te leggen. Hoe vaker je je kindje aanlegt, hoe meer melk je lichaam aanmaakt. Zo houd je de melkproductie in stand. Lees hier meer over te veel of te weinig borstvoeding.