STRESS en borstvoeding
Je hoort het vast vaak om je heen: borstvoeding geven is iets wonderlijks. Maar het kan zijn dat jij het anders ervaart. Bijvoorbeeld omdat je je onzeker voelt, of omdat je problemen ervaart rondom de borstvoeding. Of misschien heb je wel andere dingen aan je hoofd waardoor je niet echt kunt ontspannen. Wat kun je doen in die situaties?
De invloed van stress op borstvoeding
Mooi: borstvoeding geven kan stress verminderen. Als je borstvoeding geeft komt namelijk het ‘knuffelhormoon’ oxytocine vrij. En dat geeft zowel jou als je baby een ontspannen en kalm gevoel. Maar het omgekeerde kan ook het geval zijn. Als borstvoeding geven niet (goed) lukt en je voelt je gefrustreerd, dan levert dat stress op. En die stress kan je melkproductie juist weer remmen.
Van lichamelijke klachten tot onzekerheid
Er kunnen ook andere redenen zijn waarom jij het geven van borstvoeding minder positief ervaart. Misschien mis je je onafhankelijkheid, omdat je het gevoel hebt dat je altijd in de buurt van je baby moet zijn. Of heb je lichamelijke problemen, zoals tepelkloven, een borstontsteking of stuwing. Ook kan het zijn dat je baby veel spuugt en dat jij je onzeker voelt. Of misschien moet je nog wennen aan je nieuwe leven als moeder en het nieuwe ritme.
Zo verminder je stress
Sommige dingen die jou stress geven, kun je aanpakken. Kijk wat voor jou helpt:
- Je bent onzeker over de borstvoeding: vraag hulp aan je kraamhulp of een lactatiekundige. Zij kunnen met je meekijken als je voedt en zo tips geven die passen bij jouw vragen en onzekerheid.
- Je bent onzeker over andere dingen: praat eens met vriendinnen of je moeder over hoe het bij hen ging of gaat en bespreek je onzekerheid ook met je partner. Ook je kraamhulp en het consultatiebureau bieden een luisterend oor en kunnen waarschijnlijk wel wat onzekerheid bij je wegnemen.
- Je mist je onafhankelijkheid: kolf eens een voeding af die iemand anders kan geven als jij even op pad gaat.
- Je hebt je handen niet vrij omdat je baby steeds bij je wil zijn: een draagdoek kan uitkomst bieden! Je kind is toch dicht bij jou en jij hebt je handen vrij om op te ruimen of de was op te hangen.
- Je baby heeft last van kwaaltjes: doe de kwaaltjestest zodat je hopelijk kunt ontdekken waar je baby last van heeft.
- Heb jij last van bloedende tepels, tepelkloven, stuwing of een borstontsteking? Misschien heb je wat aan de tips op onze site. Natuurlijk kan een lactatiekundige nu veel voor je betekenen.
Wat ook de reden is: blijf er niet mee zitten als de borstvoeding moeizaam verloopt. Schakel hulp in, bijvoorbeeld van je verloskundige of een lactatiedeskundige. Zij zijn gespecialiseerd in ondersteuning bij dit soort problemen.
Meer tijd voor jezelf
Om te onthouden: niet alles hoeft perfect. Probeer ook af en toe tijd voor jezelf te creëren. Maak het jezelf, waar kan, makkelijker.
- Zoek iemand die af en toe kan oppassen, bijvoorbeeld je moeder, een vriendin of je neefje of nichtje. Natuurlijk kan dat voor een hele middag, maar oppas voor een uur is ook al fijn. Dan kun jij even een wandeling maken, een boodschap doen of lekker in bad gaan liggen.
- Winkel online. Bestel je wekelijkse boodschappen via internet en laat ze thuisbezorgen. Scheelt een hoop tijd en gesjouw.
- Als je portemonnee dat toelaat; schakel een hulp in de huishouding in. Of vraag je huishoudelijke hulp om een uurtje extra te komen om klusjes te doen waar jij niet aan toekomt.
- Biedt iemand uit je omgeving hulp aan, sla dat dan niet af. Misschien wil je buurvrouw wel een keer voor je koken, je vader of moeder een stapeltje strijk meenemen of de jongen van de overkant je hond uitlaten. Fijn!
- Plan een vast tijdstip in je agenda in voor jezelf. Dan weet je zeker dat het er niet bij inschiet.
- Ligt je baby lekker te slapen: je hoeft niet per se ieder dutje actief in het huishouden te zijn. Even op de bank met een kop thee en een boek is ook belangrijk. Zeker als je wat extra ontspanning kunt gebruiken.
Te veel stress?
Zoals voor veel dingen geldt: borstvoeding geven moet je leren. En dat kost tijd. Heb je alles al geprobeerd, maar wil je stoppen omdat het teveel stress geeft? Weet dat het altijd aan jou is om te beslissen te stoppen met borstvoeding. Die beslissing is helemaal niet gemakkelijk. Volg je gevoel. En hou er rekening mee dat je niet van de ene op de andere dag kunt stoppen; je moet het zorgvuldig afbouwen. Overleg daarom altijd met je verloskundige of consultatiebureau.