Veel vrouwen die borstvoeding geven gebruiken weleens een borstkolf om melk af te kolven. Bijvoorbeeld op het werk of om een voorraadje moedermelk op te bouwen. Kolven kan in het begin echt even wennen zijn en misschien vragen bij je oproepen, bijvoorbeeld hoe vaak en hoe lang je eigenlijk moeten kolven. Het antwoord hierop is niet eenduidig en hangt af van verschillende factoren. We helpen je graag op weg met wat tips en meer uitleg over het kolven van borstvoeding. 

Wanneer beginnen met kolven

Wanneer je het beste kunt beginnen met kolven is voor iedereen anders. Sommige moeders beginnen meteen met kolven om hun melkproductie te stimuleren of een voorraadje melk aan te leggen, terwijl andere moeders willen beginnen als ze weer gaan werken. 

Hoe vaak moet je kolven?

Hoe vaak je per dag of nacht moet kolven, hangt af van je individuele situatie en of je alle voedingen kolft of niet. Als je direct uit de borst voedt, kun je tussen de voedingen door kolven. Op werk kolf je op de momenten dat je in de thuissituatie ook zou voeden. Je lichaam is gewend aan dit ritme, dus probeer dit zoveel mogelijk vast te houden. Zo houd je de melkproductie op peil.

Hoe lang kolven per keer?

De duur van een kolfsessie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je melkproductie, de hoeveelheid die je baby drinkt en je persoonlijke voorkeur en comfort.

Je kolft totdat je melkstroom afneemt en je borsten leeg en soepel aanvoelen. Dat duurt meestal 10 tot vijftien minuten met een goede dubbele elektrische borstkolf en tot 45 minuten met een handkolf voor beide borsten. Je weet dat je klaar bent als er na ongeveer 2 minuten kolven geen nieuwe melk meer verschijnt.

Het is belangrijk dat je ontspannen bent tijdens het kolven. Hierdoor gaat de melk beter stromen. Een aantal tips om de toeschietreflex te versnellen zijn om een rustig plekje op te zoeken en wat warms te drinken. Het kan ook helpen om naar foto's op filmpjes van je kleine te kijken. Vaak kan het even duren voordat het kolven goed lukt. Geef niet te snel op en blijf het regelmatig oefenen, bijvoorbeeld voordat je naar je werk gaat. 

Veel gestelde vragen rondom kolven

Welk type borstkolf heb ik nodig? 

Dat hangt af van hoe vaak je van plan bent je borstkolf te gebruiken. Een handkolf is het beste voor af en toe kolven, terwijl een elektrische kolf beter is voor regelmatig of dagelijks kolven. Elektrische kolven zijn gemakkelijker te gebruiken dan handmatige pompen, omdat ze niet zoveel fysieke inspanning en tijd vergen. Bij een dubbele elektrische kolf kun je beide borsten tegelijk afkolven. Tegenwoordig heb je ook handsfree borstkolven die je in je beha plaatst. Ideaal als je je handen vrij wilt hebben!

Het doet veel pijn als ik kolf; is dat normaal?

Kolven zou normaal gesproken geen pijn moeten doen. De twee meest voorkomende oorzaken van pijn bij het gebruik van een borstkolf zijn dat het borstschild niet goed past of dat de kolf zelf verkeerd wordt gebruikt.  Het is normaal dat je even moet wennen aan het gevoel. Bouw de tijdsduur en stand rustig op. Als je pijn hebt tijdens het kolven kun je een lactatiekundige mee laten kijken of je de kolf op de juiste manier gebruikt. 

Nutricia Care Team

Loop je tegen vragen aan over borstvoeding? Onze voedingskundigen helpen je graag. En natuurlijk staan we ook klaar bij al je vragen tijdens je zwangerschap en daarna over voeden, voedingsschema’s, babykwaaltjes en meer.

Telefonisch zijn we bereikbaar via ons gratis telefoonnummer 0800 022 26 26 (dag én nacht) en via WhatsApp stuur je ons een berichtje op +31 6 83 65 11 33. 

Liefs, Eveline

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders