Je hoeft niet altijd de borst te geven om je baby te voeden. Gekolfde melk is ook een goede optie. Als je weer aan het werk gaat, onderweg bent of wilt dat iemand anders een voeding geeft zodat je zelf wat slaap kunt inhalen; een voorraadje borstvoeding achter de hand hebben komt altijd van pas. Een goede hygiëne is belangrijk bij het kolven en het bewaren, zodat het de beste kwaliteit heeft en veilig is voor je kindje. Lees verder om erachter te komen hoe je gekolfde melk op de juiste manier bewaart.

Na het kolven

Bewaar gekolfde melk in schone borstvoedingszakjes, bakjes of flesjes en zet de hoeveelheid, tijdstip en datum erop. Wist je dat aanmaak van melatonine start vanaf het moment dat het donker wordt? Melatonine is een natuurlijke stof die ook in de moedermelk terechtkomt. Dit helpt bij een gezond dag- en nachtritme. Daarom kun je melk die je 's avonds hebt afgekolfd het beste 's avonds geven.

Na het kolven is het belangrijk om de melk zo snel mogelijk in de koelkast of vriezer te bewaren. Daar groeien bacteriën minder snel. De keuze tussen het bewaren van borstvoeding in de koelkast of vriezer hangt af van wanneer je van plan bent het te gebruiken. Je kunt borstvoeding in de koelkast bewaren als je het binnen een paar dagen wilt gebruiken, terwijl het invriezen van borstvoeding een goede optie is als je het langer wilt bewaren.  Wil je de melk invriezen nadat je deze hebt laten afkoelen in de koelkast? Doe dit dan binnen 24 uur na het kolven.

Borstvoeding bewaren in de koelkast

De temperatuur van je koelkast dient ongeveer 4 graden Celsius te zijn. Dan kun je gekolfde melk drie dagen goed houden. Bewaar het achter in de koelkast, daar blijft je borstvoeding het best gekoeld. 

breast milk in plastic bags on refrigerator shelf, frozen mother milk  for infant, breastfeeding; Shutterstock ID 1076587919; purchase_order: DNC Thumbnails; job: Publications; client: ; other:

Borstvoeding bewaren in de vriezer

Je kunt gekolfde melk zes maanden bewaren in de vriezer. Let op, dat dit een vriezer met drie of vier sterren die –18 graden of kouder is. Een vriesvak in een koelkast is minder koud dan een aparte diepvries. Deze heeft vaak maar een of twee sterren. In het vriesvak kun je je melk tot twee weken bewaren. 

Als je borstvoeding uit de vriezer wilt gebruiken dien je deze eerst te ontdooien voordat je de melk kunt gebruiken. Je kunt de melk een avond ervoor in de koelkast zetten. Of je kunt het onder stromend lauwwarm water houden als je het snel nodig hebt. Gebruik ontdooide melk binnen vierentwintig uur. Je kunt ontdooide melk niet opnieuw invriezen.

Hoe bewaar je borstvoeding op het werk

Mocht je op je werk kolven, dan is het belangrijk om gekolfde melk op de juiste manier te bewaren. Neem voldoende (kleine) flesjes mee voor verschillende kolfmomenten. Was na het kolven alle accessoires van de kolf, zoals de borstschilden en de flessen, met warm water en afwasmiddel.

Als je toegang hebt tot een koelkast, kun je de melk daarin bewaren. Wanneer je geen toegang hebt tot een koelkast (of die op je werk liever niet wilt gebruiken), kun je de melk bewaren in een geïsoleerde koelbox met een paar koelelementen. Bespreek vooraf met je werkgever wat de mogelijkheden zijn, wellicht kunnen ze helpen en een passende oplossing bieden. 

Tips bij het bewaren van borstvoeding

  • Zet de nieuwste melk achter in je koelkast en gebruik je oudste melk als eerste. Zo voorkom je dat je melk moet weggooien. Noteer hiervoor duidelijk de datum en tijd.

  • Om verspilling te voorkomen, kun je moedermelk in kleine porties (60 tot 120 milliliter) bewaren. Dat is de hoeveelheid die je baby waarschijnlijk per voeding drinkt. Je kunt ook kleinere of grotere porties bewaren. Door verschillende porties in te vriezen, kun je per moment kiezen wat je nodig hebt.

  • Gaat je kleine naar de opvang? Vermeld de naam van je baby dan op het etiket. 

Nutricia Care Team

Loop je tegen vragen aan over borstvoeding? Onze voedingskundigen helpen je graag. En natuurlijk staan we ook klaar bij al je vragen tijdens je zwangerschap en daarna over voeden, voedingsschema’s, babykwaaltjes en meer.

Telefonisch zijn we bereikbaar via ons gratis telefoonnummer 0800 022 26 26 (dag én nacht) en via WhatsApp stuur je ons een berichtje op +31 6 83 65 11 33. 

Liefs, Eveline

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders