Veel ouders hebben vragen over borstvoeding en alles daaromheen. Als jij of je partner kolft en een voorraad in de koelkast of vriezer bewaart, vraag je je misschien af hoe je borstvoeding het beste kan opwarmen. Wij helpen je daar graag bij.
Moet je borstvoeding opwarmen?
Het is voor je baby fijn als borstvoeding op lichaamstemperatuur of handwarm is, omdat de melk uit je borst ook warm is. Het opwarmen van borstvoeding verbetert ook de consistentie nadat deze is bewaard. Wanneer borstvoeding wordt ingevroren of gekoeld, heeft het vet de neiging zich in de fles af te scheiden. Je kunt dit herkennen aan vlokjes in de melk of een vetlaagje bovenop. Door de melk op te warmen en de fles rustig te zwenken krijgt het de consistentie die je gewend bent.
Waar moet je op letten bij het opwarmen van borstvoeding
Het is niet moeilijk om borstvoeding op te warmen. Wel is het belangrijk dat het opwarmen veilig gebeurt en de melk niet te heet is. We leggen hieronder uit hoe je dat het beste doet.
Borstvoeding uit de koelkast of vriezer
Borstvoeding uit de koelkast kun je meteen opwarmen. Borstvoeding uit de vriezer moet je eerst ontdooien voordat je het kunt opwarmen. Je kunt de bevroren melk de avond ervoor in de koelkast zetten. Gebruik de ontdooide melk binnen 24 uur. Heb je borstvoeding uit de vriezer snel nodig, dan kun je de melk onder stromend lauwwarm water houden.
Opwarmen op de juiste temperatuur
Pas op dat je borstvoeding niet te hoog verhit. Verwarm de melk tot ongeveer 30 tot 35°C. Zo blijven waardevolle stoffen behouden. Controleer de temperatuur van de melk voordat je het aan je baby geeft, door een druppeltje van de opgewarmde melk op de binnenkant van je pols te doen. Het heeft de ideale temperatuur wanneer het even warm is als je huid. Als het warmer is, laat dan de melk eerst af te laten koelen.
Mag je borstvoeding opnieuw opwarmen
Nadat je borstvoeding hebt gekoeld of ingevroren kun je het één keer opwarmen. Drinkt je kindje niet alles op? Gooi restjes voeding weg. Zo blijven de voedingsstoffen in borstvoeding zoveel mogelijk behouden en geef je bacteriën geen kans.
Manieren om borstvoeding op te warmen
Er zijn verschillende manieren om borstvoeding op te warmen. Zo kun je een flessenwarmer, een pannetje met warm water of een magnetron gebruiken.
Melk opwarmen in een flessenwarmer
Een flessenwarmer is een eenvoudig apparaat waarmee je een fles kunt opwarmen. Door middel van warm water of stoom wordt de fles verwarmd. Voordat je de fles in de flessenwarmer zet, doe je een laagje water in de verwarmer of waterreservoir (afhankelijk van de soort flessenwarmer die je hebt). Om borstvoeding in een flessenwarmer op te warmen, plaats je de fles op het verwarmingsgedeelte en volg je de instructies in de handleiding. Bij de meeste flessenwarmers duurt het enkele minuten voordat de gewenste temperatuur wordt bereikt.
Melk opwarmen in een pan
Een van de makkelijkste manieren om moedermelk op te warmen, is door het flesje of het zakje in een kom met warm water te plaatsen. Vul een kom met warm (niet kokend) water en plaats de fles in het water. Zwenk tussendoor om ervoor te zorgen dat de melk gelijkmatig wordt verwarmd. Deze methode kan 5 tot 15 minuten duren, afhankelijk van de temperatuur van het water en de inhoud van de fles.
Melk opwarmen in de magnetron
Je kunt borstvoeding ook in de magnetron verwarmen. Verwarm het flesje zonder dop of speen op maximaal 600 Watt en zwenk de fles tussendoor. Anders kan een deel van de melk te heet worden. Voor moedermelk die uit de koelkast komt en tussen de 4 en 7°C is, kun je deze richtlijnen aanhouden:
Fles van 90 milliliter: verwarm in de magnetron voor 50 seconden
Fles van 120 milliliter: verwarm in de magnetron voor 60 seconden
Fles van 150 milliliter: verwarm in de magnetron voor 1 minuut en 10 seconden
Fles van 180 milliliter: verwarm in de magnetron voor 1 minuut en 20 seconden
Elke magnetron werkt anders, dus probeer het altijd eerst even uit.