Alles wat je wilt weten over je ZWANGERSCHAPSVERLOF
Boffen dat je in Nederland woont, want of je nu in loondienst werkt of je eigen baas bent, met een hoogzwangere buik heb je recht op betaald verlof. En dat zwangerschapsverlof loopt in de eerste maanden na de bevalling door in het bevallingsverlof.
Maar dat is niet alles; er bestaat ook nog partnerverlof en ouderschapsverlof. Een aantal veelgestelde vragen over zwangerschapsverlof met de antwoorden.
Wat is zwangerschapsverlof?
Aan het einde van je zwangerschap heb je recht op betaald verlof. Je bent een aantal maanden vrij, terwijl je loon wel doorbetaald wordt in de vorm van een uitkering. Strikt genomen heet alleen de periode voor je bevalling zwangerschapsverlof. Daarna heet het bevallingsverlof. Maar iedereen heeft het meestal over zwangerschapsverlof.
Hoe lang duurt zwangerschapsverlof?
In totaal gaat het om 16 weken doorbetaald verlof. Zit je buik je echt in de weg of heb je al wat zwangerschapskwaaltjes, dan kan het fijn zijn 6 weken voor de uitgerekende datum met je verlof te starten. Ben je juist nog lekker mobiel en voel je je goed? Dan is het misschien juist wel fijn dat je tot 4 weken voor de uitgerekende datum kunt doorwerken. Dan heb je na de bevalling lekker veel tijd om te knuffelen met je baby en te wennen aan elkaar. Je kunt je verlof in laten gaan op 6, 5 of 4 weken voor de uitgerekende datum.
Wanneer je na de uitgerekende datum bevalt, heb je recht op extra verlof. Voor iedere dag die je na de uitgerekende datum bevalt, krijg je een dag extra zwangerschapsverlof. Ben je zwanger van een meerling? Dan heb je recht op 20 weken verlof. Je bent dan verplicht 10 tot 8 weken voor de uitgerekende datum stoppen. Langer doorwerken dan tot 8 weken voor de uitgerekende datum mag niet.
Mag je het bevallingsverlof ook uitspreiden over een langere periode?
Ja. Maar het is de bedoeling dat je de eerste 6 weken na je bevalling aaneengesloten opneemt. Maar daarna mag je het verlof waar je recht op hebt, uitspreiden over een periode tot 30 weken na de bevalling. Overleg deze constructie altijd wel met je werkgever. Doe dit binnen 3 weken nadat je bevallingsverlof in is gegaan.
Moet je zwangerschapsverlof altijd aanvragen?
Het is verplicht om het uiterlijk 3 weken voor je je zwangerschapsverlof wilt laten ingaan, aan te geven dat je met verlof gaat. Dat is ook wel logisch. Je werkgever heeft zo de tijd om vervanging te regelen. En je uitkering kan aangevraagd worden zodat jij het geld ontvangt waar je recht op hebt.
Wat is een zwangerschapsuitkering?
Dit is het geld dat je krijgt als je op zwangerschaps- en bevallingsverlof bent. Het is gelijk aan je loon. Het UWV keert dit uit. Je werkgever vraagt dit voor je aan. Je hebt hiervoor een verklaring nodig van je verloskundige of gynaecoloog met daarop de datum waarop je uitgerekend bent.
Krijg ik ook een uitkering als ik niet in loondienst werk?
Ja, als je een uitkering hebt of eigen baas bent. Dan heb je ook recht op een uitkering. Je moet je zwangerschapsuitkering wel zelf aanvragen bij het UWV. Daarvoor heb je een verklaring van je verloskundige of gynaecoloog over de uitgerekende datum nodig. Ben je eigen baas dan krijg je een ZEZ-uitkering (Zelfstandige En Zwanger). Hoe hoog het bedrag is, is afhankelijk van het aantal uren dat je werkt als zzp-er en het kan nooit hoger zijn dan het minimum (jeugd)loon.
Wat als alles niet zo loopt als gepland?
Beval je eerder dan gepland, dan gaat alleen je bevallingsverlof eerder in: de totale periode blijft 16 weken. Wanneer je na de uitgerekende datum bevalt, heb je recht op extra verlof. Voor iedere dag die je na de uitgerekende datum bevalt, krijg je een dag extra zwangerschapsverlof.
Je krijgt ook meer dagen als je baby onverhoopt langer dan 7 dagen in het ziekenhuis moet blijven na de bevalling. Je mag hierbij het aantal dagen dat je kind ná de eerste 7 dagen in het ziekenhuis ligt, optellen, met een maximum van 10 extra weken. Dus als je baby langer dan gepland in het ziekenhuis zou moeten blijven, hoef jij in ieder geval de eerste tijd nog niet aan werk te denken.