SUSHI eten tijdens je ZWANGERSCHAP

Ben je gek op sushi? Die heerlijke Japanse hapjes zijn ook zo lekker! En ze zijn tijdens de zwangerschap helemaal geen gekke keuze, als je maar weet welke je kunt nemen. Want niet alle sushi zijn gezond voor jouw ongeboren kind.

Het goede aan sushi

Sushi zijn caloriearm omdat er bij de bereiding nauwelijks vet wordt gebruikt. En je eet zo ook eens zeewier, een ingrediënt dat niet zo vaak op het menu staat. De zwart-groene nori-vellen die om of in de sushi zitten, zijn namelijk niets anders dan gedroogd zeewier. Dat bevat goede voedingsstoffen zoals eiwitten en mineralen. En heel bijzonder: het zit boordevol jodium. Jodium is onder andere belangrijk voor een normale groei. Er zijn buiten vis en keukenzout met jodium niet zoveel producten die veel jodium bevatten. Terwijl het wel een belangrijke voedingsstof voor je is, zeker nu je zwanger bent. 

Deze sushi nu even niet tijdens je zwangerschap

Maar let op. Maak weloverwogen een keuze uit de soorten sushi. Als je zwanger bent kun je beter geen rauwe vis eten. Dus laat de sashimi van rauwe zalm en rauwe tonijn liever liggen, net zoals de maki en nigiri met rauwe vis. Rauwe vis kan namelijk de listeria-bacterie bevatten. Een besmetting komt niet vaak voor, maar raak je besmet dan is dat nadelig voor je ongeboren baby. Laat daarom nu de sushi met rauwe vis achterwege. Ook sushi die met (gare) tonijn, makreel, zwaardvis of een andere roofvis is gemaakt eet je nu beter niet. Evenals garnalen. Roofvissen en garnalen kunnen namelijk zware metalen en dioxines bevatten. Het eten van deze vissen tijdens de zwangerschap wordt daarom afgeraden. 

Deze sushi kun je wel eten als je zwanger bent

De keuze aan sushi is gelukkig heel groot. Geniet van vegetarische sushi met groente zoals komkommer, radijs of wortel. Ook sushi met sojaboontjes, omelet, zoete aardappel en paddenstoelen kun je natuurlijk gerust eten. En vergeet sushi met avocado niet! In sushi-restaurants staan er vaak icoontjes bij de verschillende sushi. Soms ook een icoontje: geschikt voor zwangeren. Via de kaart kun je dan dus een goede keuze maken. 

Sushi-bowl

Natuurlijk is de basis van sushi witte rijst, en is zilvervliesrijst eigenlijk gezonder. Maar daar zijn sushi nooit van gemaakt: die rijst plakt niet zo goed. Zolang je het niet elke dag eet en verder vezelrijk kiest, hoef je je daarover geen zorgen te maken. Of maak zelf een lekkere sushi-bowl waarbij je wel zilverliesrijst neemt in plaats van sushirijst.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!