Alles wat je wilt weten over WEEËN

Bijzonder eigenlijk: zonder dat jij er iets voor moet doen, spant er een spier (je baarmoeder) heel krachtig samen in je buik. Je hebt een wee! Maar waar je wel wat voor moet doen: het opvangen van de weeën en het meepersen als je genoeg ontsluiting en persweeën hebt. Hoe herken je een wee, welke soorten weeën zijn er en hoe ga je om met de pijn?

Wat zijn weeën?

Een bevalling begint vaak met weeën. Dit zijn samentrekkingen van je baarmoeder die ervoor zorgen dat je baarmoedermond open gaat staan en je baby als het ware naar buiten wordt geduwd. In het begin zijn die weeën prima te doen en kun je zelfs twijfelen of je bevalling begonnen is. Nog even stofzuigen, een dutje doen, of de vaatwasser inruimen, dat lukt in het begin waarschijnlijk nog prima. Maar je zult merken (lees: voelen) dat de tijd tussen de weeën steeds korter wordt. Daarnaast neemt de kracht toe en duren ze steeds langer.

Hoe voelt een wee?

Heel precies is het niet te omschrijven, omdat ze voor iedereen anders voelen. Maar een wee kun je misschien nog wel het beste vergelijken met heftige menstruatiepijn. Je voelt die pijn in je onderbuik of vagina, maar er zijn ook weeën die uitstralen naar je rug of benen.

Doet een wee veel pijn?

Een wee is te zien als een golf. Je voelt de pijn opkomen, de pijn is het heftigst bij de piek en als de golf ‘omgeslagen is’, voel je de pijn weer wegtrekken. Hè, even rust. Totdat je weer een nieuwe golf voelt opkomen. Hoeveel pijn die weeën gaan doen, is niet te zeggen. Het varieert per persoon. Een vriendin van je had misschien wel helse pijn, terwijl jij straks zegt dat je het allemaal wel te doen vond. Maar er zijn ook wat andere dingen die van invloed zijn op hoeveel pijn je gaat voelen. Van invloed zijn bijvoorbeeld:

  • De fase van je bevalling. Bij de eerste lichte weeën kun je vaak nog best wat dingen doen in huis; ze hebben nog niet al je aandacht nodig. Als de ontsluiting vordert, worden weeën normaal gesproken heftiger, duren ze langer en zit er minder tijd tussen de weeën.
  • De plek waar je de weeën voelt. Bij sommige vrouwen stralen weeën uit naar rug of benen. Meestal zijn die weeën pijnlijker en moeilijker te verdragen.
  • Of de weeën opgewekt zijn of natuurlijk. Weeën die opgewekt zijn met medicatie, zijn vaak heftiger en pijnlijker en duren ook langer.
  • Hoe jij ermee omgaat. Als je rustig kunt blijven, weeën weg kunt puffen en in je eigen ‘bubbel’ zit, zijn weeën vaak beter te verdragen dan wanneer je meteen bij de eerste wee in de stress schiet.
  • Of je wel of geen pijnstilling krijgt. Pijnstillers zullen het gevoel van de wee niet helemaal wegnemen. Maar het scherpe wordt wel van de wee afgehaald.

Soorten weeën

De ene wee is de andere niet. Ieder soort wee heeft meestal een ander doel en voelt anders. Ken jij ze allemaal?

Voorweeën

Deze weeën worden ook wel oefenweeën genoemd. Als je ze hebt, zit je waarschijnlijk in de laatste weken van je zwangerschap. En de meeste vrouwen hebben ze vooral ’s nachts. Ook bij voorweeën trekt je baarmoeder samen en wordt je baarmoeder alvast voorbereid op de naderende bevalling: je baarmoedermond wordt er zachter en korter door. Voorweeën duren per keer niet lang en de kracht en frequentie nemen niet toe.

Ontsluitingsweeën

Duren de weeën 1-1,5 minuut en komen ze om de 4 tot 5 minuten? Dan heb je waarschijnlijk ontsluitingsweeën. Deze weeën zorgen voor de ontsluiting. De kracht van ontsluitingsweeën neemt steeds meer toe, maar tussen de weeën door zakt de pijn gelukkig ook weer.

Voor deze ontsluitingsweeën kun je wel al lichte weeën hebben. Die eerste echte weeën duren per wee niet lang en komen heel onregelmatig. Er kan best 10 minuten of langer tussen de weeën zitten. Ook de pijn valt nog mee. 

Persweeën

Tijdens de laatste centimeters van de ontsluiting krijg je persweeën en neemt een oergevoel het van je over. Je krijgt echt het gevoel dat je móet persen. Persen mag pas als je 10 centimeter ontsluiting hebt. Als het nog niet zover is en jij wel persdrang hebt, moet je deze persweeën wegpuffen. En dat is heel lastig. Ook als je 10 centimeter ontsluiting hebt en echt actief mag meepersen, heb je deze persweeën (als het goed is).

Rug- of beenweeën

Tijdens alle weeën is je baarmoeder actief en dat voel je in je buik, bekken en vagina. Maar bij sommige vrouwen straalt de pijn door naar de rug of buik. Ook bij rug- en beenweeën krijg je gelukkig ontsluiting. Maar ze kunnen wel pijnlijk zijn! Tegendruk kan helpen. Laat iemand tijdens een wee tegendruk geven op je rug of op je been. Ook warmte kan verlichting geven. Hierbij kun je denken aan warme washandjes of een warme douche. Probeer zeker uit in welke bevalhouding jij je het prettigste voelt.

Weeënstorm

Komen de weeën zó snel achter elkaar dat jij tussendoor niet op adem kunt komen en het gevoel hebt dat alle weeën aan elkaar zijn geplakt? Dan heb je waarschijnlijk een weeënstorm. Die kans daarop is groter als je bevalling ingeleid is. Een weeënstorm is pittig! Maar heeft ook een voordeel: meestal verloopt de bevalling sneller. Probeer je tijdens een weeënstorm te concentreren op je ademhaling. Dit helpt je om wat rustiger te blijven. Ontspannen lukt vaak beter als je een warme douche of (als je vliezen nog niet gebroken zijn) een warm bad neemt. Lig je aan de weeënopwekkers? Je gynaecoloog of verloskundige kan kijken of de hoeveelheid weeënopwekkers naar beneden kan. En misschien heb je ook wat aan pijnstillers. Vraag er gerust naar.

Naweeën

Ligt je baby na de bevalling lekker op je buik, heb jij ineens weer het gevoel dat je een wee hebt… Dat klopt! Deze weeën zorgen voor de nageboorte: je baarmoeder perst de placenta er nog uit. Maar ook na de geboorte van de placenta heb je waarschijnlijk nog naweeën. Balen, want het lijkt voor jou alsof ze niet meer nodig zijn. Je uk is immers al geboren. Toch zijn die naweeën nuttig (en helaas soms ook pijnlijk). Ze helpen je baarmoeder terug te krimpen naar de normale vorm.

Tips tegen de pijn

De pijn die je voelt bij een wee is heel verschillend. Verschillend per persoon en verschillend per wee. Gelukkig zijn er tips die je kunnen helpen een wee op te vangen. Lees meer over pijnbestrijding.

Weeën timen

Vaak vertelt een gynaecoloog of verloskundige je tijdens de laatste afspraken bij welk weeënritme je het beste kunt bellen. Hij of zij wil dan weten wanneer de weeën begonnen zijn, hoe lang er tussen de weeën zit en hoe lang ze aanhouden. Horloge, stopwatch of de timer van je telefoon bij de hand dus (of bij de hand van je partner), zodat je kunt klokken voordat je de verloskundige belt.

Een wee komt regelmatig en wordt langzaam sterker. In het begin kan dat om de 10 minuten zijn, aan het eind van de bevalling elke 3 minuten, elke 2 minuten of zelfs nog sneller na elkaar.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders