Borstvoeding en flesvoeding combineren
Je kindje is inmiddels 6 maanden en misschien denk je aan het combineren van borst- met flesvoeding. Logisch dat je op zoek bent naar passende informatie hoe je de combinatie het beste aan kunt pakken. Borstvoeding is de beste voeding voor je, mooi dat je de voordelen hiervan wil blijven meegeven. Waar je borstvoeding samen met je kleintje helemaal onder de knie hebt, kan het best spannend voelen om iets nieuws te introduceren. Maar geen zorgen, ook de combinatie van borst- en flesvoeding zal voor jullie snel weer als vertrouwd voelen. Belangrijk om het introduceren van flesvoeding ook altijd met het consultatiebureau of je arts te bespreken.
Ook al is de periode van fulltime borstvoeding ontzettend mooi, het is ook heel normaal dat je dit soms als best pittig ervaart. Wanneer de eerste keer de gedachte op komt om eens flesvoeding te introduceren voel je jezelf misschien zelfs wel een beetje schuldig. Weet dat je niet de enige bent die dit best een lastige beslissing of een lastig moment vindt. Maar goed nieuws! Want het introduceren van flesvoeding hoeft zeker niet te betekenen dat de intieme borstvoedingsmomenten verleden tijd zijn. Er kan ook juist meer ruimte voor jezelf komen om extra van de (borst)voedingsmomenten te genieten, waardoor je juist nog langer de voordelen van borstvoeding mee kunt blijven geven.
Het combineren van borst- en flesvoeding
Heb je het eerste halfjaar vooral live borstvoeding gegeven? Of kolfde je altijd af? Hoe dan ook, ieder heeft zijn eigen ritme. Daarom is het voor iedereen ook anders hoe je borstvoeding en flesvoeding kan combineren. Er is geen goed of fout en net zoals je bij borstvoeding op je moederinstinct mag vertrouwen, werkt dat precies zo wanneer je flesvoeding aanbiedt.
Maar hoe pak je zoiets nu aan? Krijgt je kindje meer krampjes? Verandert de ontlasting? Hoe werkt flesvoeding qua bereiding überhaupt? Waarschijnlijk is één van deze vragen je vast al te binnen geschoten en heeft een van deze vragen je hier gebracht. 😉
Het is allereerst goed om voor jezelf te beslissen welke voedingsmomenten voor jou het fijnst of meest praktisch zijn om borstvoeding te blijven geven. Vaak is dit in de ochtend en avond. Zo starten jullie rustig samen op en sluiten jullie ook weer af met een vertrouwd momentje samen na een dag vol indrukken.
Kies een dag waarop je de tijd hebt om flesvoeding te introduceren, bijvoorbeeld in het weekend. De smaak van borstvoeding is net zoals de samenstelling uniek, het kan dan ook eventjes wennen zijn. Is je kleine een echte fijnproever? Dan mag je ook gerust eerst de borst- met de klaargemaakte flesvoeding (volg hiervoor altijd de instructies op de verpakking) samenvoegen in een flesje. Zo bouw je het heel langzaam op.
Iedere overstap in voeding kan wennen zijn. Dit duurt maximaal 2 weken voordat de darmen weer helemaal gewend zijn aan de nieuwe voeding. Hierdoor zijn tijdelijk extra windjes door de flesvoeding heel normaal. Geef het dan ook de tijd en probeer consistent te zijn in het aanbieden van de nieuwe voeding. We weten dat kindjes die gestart zijn op borstvoeding een vrij sterke zuigkracht hebben. Het ideale drinkmoment duurt 20 – 30 minuten aaneengesloten. Zo verklein je de kans op krampjes. Je kunt het drinkmoment gemakkelijk vertragen door een kleinere speen te gebruiken.
De ontlasting kan veranderen door iedere verandering in voeding, dus ook bij de combinatie van borst- en flesvoeding. Soms zie je witte stukjes in de ontlasting, is de ontlasting waterdun of ineens zie je gele ontlasting in de luier. Dit is allemaal normaal. Geen zorgen dus! 😊 Ook kan het wat langer duren voordat de ontlasting op gang komt. Goed om te weten dat je kindje niet iedere dag ontlasting hoeft te hebben. Dit mag ook gerust om de 2 of 3 dagen zijn, zo lang je kleine er geen ongemak van ervaart. Soms blijft de ontlasting iets harder na het introduceren van flesvoeding naast de borstvoeding. Ook dat is niet erg. Mocht je hierover toch vragen hebben of het fijn vinden om even te sparren, neem dan gerust contact met ons op. Dan kijken en denken we graag met je mee.
Ook voor al je andere vragen zijn wij 24/7 telefonisch bereikbaar via: 0800 022 26 26 (gratis). Daarnaast kan je ook heel gemakkelijk met ons appen naar +31 6 83 65 11 33 of je vraag verzenden via ons contactformulier. Bij de Nutricia Kindervoeding Service beantwoorden we jaarlijks meer dan 15.000 vragen. Van voeding rondom de zwangerschap tot aan vragen over de vaste voeding van dreumesen en peuters. Twijfel dus niet om je vraag gewoon te stellen. Liefs, het Nutricia Kindervoeding Service team