Voeding voor het IMMUUNSYSTEEM
De voeding die je kindje krijgt, bepaalt voor een groot deel de ontwikkeling van de bacteriën in zijn darmen. Dit geldt niet alleen in de eerste maanden, als je baby alleen nog borstvoeding of flesvoeding krijgt. Ook de eerste hapjes zijn van invloed op de darmen!
Borstvoeding
Borstvoeding is goed voor de groei van goede bacteriën in de darmen. Dit komt doordat in moedermelk prebiotische vezels zitten. Prebiotische vezels helpen bij de ontwikkeling van goede bacteriën in de darmen en ondersteunen daarmee het immuunsysteem. In de darmen van een borstgevoede baby groeien door de moedermelk vooral goede bacteriën. Lees hier meer over de rol van borstvoeding bij het immuunsysteem.
Invloed van de eerste hapjes
Vanaf 4 maanden mag je kindje gaan wennen aan vaste voeding. In de maanden erna volgen ook groente, fruit, aardappelen, brood, pap, vlees, vis, ei. Deze voor je kindje nieuwe voedingsmiddelen hebben invloed op de samenstelling van de bacteriën in zijn darmen. Dat is handig! Want zo komen er steeds meer verschillende goede bacteriën in de darmen. Dat betekent dat het immuunsysteem steeds volwassener wordt. Overigens verschilt de uiteindelijke samenstelling van de darmbacteriën van persoon tot persoon, net zoals een vingerafdruk. Lees hier meer over de eerste hapjes.
Wennen aan vezels
In borstvoeding zitten dus prebiotische vezels. Deze vezels zijn goed voor de ontwikkeling van de bacteriën in de darmen en dus voor het ontwikkelen van het immuunsysteem van je kleintje. Vezels zitten ook in groenten, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten zoals brood, rijst en pasta. Net als de vezels uit borstvoeding, zijn deze vezels goed voor de bacteriën in de darmen. Weet wel, bij graanproducten gaat het om een ander soort vezels. Daar moeten de darmen van je kindje nog even aan wennen.
Daarom kun je vanaf 4 maanden het beste starten met graanproducten waar minder vezels in zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pap van rijstebloem. Vanaf 5 á 6 maanden of wanneer de eerste oefenhapjes goed gaan kun je langzaam starten met witte rijst en witte pasta en vanaf 6 maanden met lichtbruin brood. Als dat goed gaat, kun je vanaf 6 maanden stapje voor stapje overgaan op vezelrijke graanproducten zoals pap van volkorenmeel, volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta.
Nog even wachten
Tot de 1e verjaardag is je kindje gevoeliger omdat zijn weerstand nog volop in ontwikkeling is. Rauwe, dierlijke producten en honing kunnen schadelijke bacteriën bevatten. Vanaf 12 maanden mag een kindje honing, maar geef je kindje pas vanaf 4 jaar:
- Filet americain
- Ossenworst
- Carpaccio
- Niet-doorbakken tartaar
- Gerookte zalm en andere gerookte vissoorten
- Sushi
- Zachtgekookt ei
- Producten met rauwe eieren zoals zelfgemaakte tiramisu of mayonaise (uit de supermarkt kan wel)
Zorg verder voor extra goede hygiëne in de keuken, verhit vlees, vis en ei door en door en bewaar restjes maximaal 2 dagen in de koelkast.
Vitamines en mineralen
Ook na de 1e verjaardag van je kleintje is een gezonde voeding erg belangrijk voor de darmen en weerstand. In een gezonde voeding voor je kind zitten niet alleen vezels, maar ook vitamines en mineralen. Denk aan vitamine C, ijzer, selenium, koper en de vitamines A, B6, B12 en foliumzuur. Deze vitamines en mineralen krijgt je kindje binnen uit verschillende voedingsmiddelen; zoals groenten, fruit, graanproducten en vlees.
Vitamine D is belangrijk voor de weerstand (en voor de botten). Alleen zit hiervan niet genoeg in de voeding van kinderen tot 4 jaar. Daarom geldt het advies om dagelijks een vitamine D supplement te geven (met 10 mcg) tot je kindje 4 jaar wordt. Lees er hier meer over.
70% van de weerstand komt uit de buik
Het is misschien lastig je voor te stellen, maar het systeem dat het lichaam beschermt is niet 1 apparaatje ergens in je lichaam. Want eigenlijk zit het overal in je hele lichaam: je huid, je longen, je neus, je bloed…Maar het grootste deel – zo’n 70% - zit in je buik. In de darmen om precies te zijn. Je darmen zijn dus niet alleen belangrijk voor het verteren van je eten, maar ook voor de weerstand. En dat geldt ook voor de darmen van je kind!
Dat is niet voor niets, want veel stoffen van buitenaf komen via de mond in de darmen terecht. Niet alleen voedingsstoffen, maar ook bacteriën, virussen, stof en vuil. Bij kleine kinderen is dat zeker het geval! Die stoppen het liefst álles in hun mond.
Goed en kwaad
Als je kleintje stoffen via de mond binnenkrijgt, helpen de darmen het lichaam bij de beslissing wat daarmee moet gebeuren. Zijn het voedingsstoffen? Dan zorgen de darmen ervoor dat die worden verteerd en opgenomen. Maar komen er ziekteverwekkers in de darmen? Dan moet het immuunsysteem in actie komen om ze uit te schakelen.
Hulp van bacteriën
De darmen krijgen hulp van goede bacteriën, die in onze darmen leven. Bij een volwassene gaat het om maar liefst 100 biljoen darmbacteriën. Dat is 10 keer zoveel als het aantal cellen van ons lichaam! Alle darmbacteriën samen hebben een gewicht van 2 kilo. Die bacteriën helpen niet alleen bij de vertering, maar ook bij de weerstand. De goede bacteriën verdringen bijvoorbeeld slechte bacteriën, waardoor die niet kunnen overleven in de darmen.
De bacteriën in de darmen vormen een belangrijk onderdeel van de weerstand. Bij je kindje moeten deze bacteriën zich nog ontwikkelen. De opbouw van de darmbacteriën duurt ongeveer 3 jaar, de ontwikkeling van het immuunsysteem duurt meer dan 5 jaar. De voeding van je baby helpt daarbij. Het immuunsysteem wordt namelijk ondersteund door vitamines A, C en D. Daarnaast kunnen prebiotische vezels nog extra steun geven.
Groot oppervlak
De darmen van een pasgeboren baby zijn zo’n 1,8 meter, bij een volwassene zijn ze meer dan 8 meter lang! Ze beslaan daardoor ook een enorm oppervlak. Als je alle plooien en rimpels zou gladstrijken, zijn de darmen ongeveer zo groot als een tennisveld. Op dit darmoppervlak zitten meer dan 100 biljoen goede darmbacteriën en zij geven schadelijke bacteriën geen kans!