Zo voorkom je VOEDSELALLERGIE! Vooral lezen als je baby eczeem heeft

Om de kans op voedselallergieën bij je baby te verkleinen is het advies om tussen de 4 en 6 maanden te beginnen met oefenhapjes.

Wat is een allergie?

De afweer, oftewel het immuunsysteem, zorgt er normaal gesproken voor dat ziekteverwekkers en vreemde stoffen uit het lichaam geweerd worden. Maar bij een allergie reageert het afweersysteem op hele normale stoffen, bijvoorbeeld op de eiwitten uit koemelk, uit kippenei of uit pinda. Als een baby een allergie heeft, dan is dit meestal een koemelkeiwitallergie.

Als het lichaam van je baby allergisch reageert, kun je merken dat je baby bijvoorbeeld meer huilt, veel niest, spuugt of diarree heeft. Je baby voelt zich niet lekker en vaak zijn er verschillende symptomen.

Doe eens de kwaaltjestest en kijk wat daar uit komt. Bespreek je verdenking op het consultatiebureau of met de kinderarts of huisarts. Zij kunnen testen of er werkelijk sprake is van een allergie.

Wanneer extra kans op een allergie?

Als jij zelf, je partner of een broertje of zusje van je baby allergische klachten heeft, is de kans op een allergie bij de baby ook groter. Dit speelt bij eczeem, hooikoorts, astma of een voedselallergie.

Overigens wil dat niet zeggen dat je baby ook écht een allergie krijgt. En andersom geldt ook dat je baby wel een allergie kan krijgen terwijl niemand in jullie gezin er last van heeft.

Eerste hapjes om een allergie te voorkómen

Wil je de kans op een voedselallergie bij je baby verkleinen? Begin dan tussen de 4 en 6 maanden met het aanbieden van verschillende soorten voedsel. Als je baby 4 maanden is kun je dus al beginnen met de eerste groente- en fruithapjes. Die hapjes vul je na een tijdje aan met bijvoorbeeld aardappelen, rijst, couscous en kip, vis, vlees en ei. Je kunt hiervoor het Hapjesplan aanhouden.

Geef in ieder geval, voor je baby 8 maanden is, ook pindakaas en kippenei. Dit zijn namelijk belangrijke allergenen. En allergenen kunnen een allergische reactie geven doordat het lichaam van je baby reageert op de eiwitten die erin zitten. Door vroeg te starten met kippenei en pindakaas, leert het afweersysteem van je kindje dat deze eiwitten geen kwaad kunnen en dat het afweersysteem er dus niet op hoeft te reageren.

Bijvoeding als je baby eczeem heeft

Als je baby eczeem heeft, is het extra belangrijk om op tijd te starten met pindakaas en kippenei. Bij baby’s met eczeem is de huid namelijk kapot. Via de huid kunnen zo allergenen het lichaam binnenkomen. Bijvoorbeeld omdat je kleintje op de grond speelt waar net een kruimeltje ei of stukje brood met pindakaas was gevallen. Of omdat jij je kleine optilt en er nog wat pinda aan je handen zit. En dat is minder gunstig; de kans dat het lichaam van je baby de allergenen als ‘verkeerd’ ziet, is groter en de kans op een allergische reactie dus ook. 

Als pinda en ei via de normale weg, dus via mond, maag en darmen, het lichaam binnenkomen, ontstaat die reactie veel minder snel. Daarom is het extra belangrijk vroeg te starten als je kind ernstige eczeem heeft. Je baby komt dan eerst via het spijsverteringskanaal in aanraking met allergenen en niet eerst via de huid.

Zo geef je kippenei en pindakaas als je kind niet allergisch is of eczeem heeft

Tussen de 4 en 8 maanden kun je kippenei en pindakaas geven. Natuurlijk start je eerst met groente- en fruithapjes. Als dat goed gaat, kun je bijvoorbeeld een keer wat kruimels hardgekookt ei door de broccoli doen, een omeletje met spinazie geven of een roerei als lunch maken. Pindakaas is lekker door een pompoenhapje of met rijst, gekookte kip en sperzieboontjes. Neem het liefst pindakaas met ‘100% pindakaas’ op de pot. Dan is er geen suiker en zout aan toegevoegd en bevat de pindakaas alleen pinda’s en olie. Kies ook voor een variant zonder stukjes.

Zo geef je kippenei en pindakaas als je kind wel allergisch is en/of eczeem heeft

Bij kinderen met eczeem is die vroege introductie belangrijk. Het liefst binnen de leeftijd van 4 en 6 maanden en via een vast schema. Je kind komt zo nét wat voorzichtiger in aanraking met kippenei en pindaproducten. Het schema is eigenlijk een opbouwschema. De hoeveelheid pinda en ei wordt langzaam opgebouwd. Je kinderarts of consultatiebureau kan dit schema aan je geven en met je bespreken. Vraag ernaar als je baby bijna 4 maanden is.

Verzorging van de huid bij eczeem

Het is belangrijk om de verstoorde barrièrefunctie van de huid te verbeteren, door frequent (minimaal 2 keer per dag) een vette zalf te gebruiken. Hiermee verzorg je de huid van je baby en bescherm je het tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast is het belangrijk én veilig om ook jonge kinderen met hormoonzalf te behandelen wanneer de huid niet alleen droog maar ook rood is. De arts kan dit voorschrijven en begeleidt ook bij het afbouwen.

 

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!