KEIZERSNEDE: wat betekent dit voor de WEERSTAND van je baby?
Het allerbelangrijkste is dat je kindje gezond ter wereld komt. Soms is daar een keizersnede voor nodig. Wist je dat de manier waarop je kindje geboren wordt, invloed heeft op de opbouw van zijn darmmicrobiota. Lees hier hoe dat zit.
Invloed keizersnede op darmmicrobiota
Hoe je baby ook ter wereld komt, het is het allerbelangrijkste dat hij gezond ter wereld komt. De manier waarop je baby ter wereld komt, heeft invloed op de opbouw van zijn darmmicrobiota. Dit zijn o.a. bacteriën in de darmen. Bij een keizersnede komt je baby niet in aanraking met de bacteriën rond het geboortekanaal. Hierdoor komen in de darmen van een baby die via een keizersnede is geboren minder goede bacteriën voor. En juist goede bacteriën zijn nodig in de darmen. Ze helpen het lichaam bij de verdediging tegen virussen en slechte bacteriën. Hoe meer goede bacteriën en hoe evenwichtiger de darmmicrobiota is, hoe beter dat is voor de weerstand.
Hoe werkt het immuunsysteem van baby's?
Tijdens de eerste twee jaar na de geboorte ontwikkelt het immuunsysteem van een baby zich volop. Bacteriën in de darmen spelen hierbij een belangrijke rol. Als je baby geboren wordt, zitten er nog weinig bacteriën in de darm. Dat verandert snel als je baby te maken krijgt met invloeden van buitenaf.
Voeding is belangrijk voor de weerstand
Voeding is belangrijk voor de opbouw van een evenwichtig darmmicrobiota. Borstvoeding speelt hierbij een belangrijke rol. In moedermelk zitten goede bacteriën (probiotica). Deze bacteriën vestigen zich in de darmen van je baby en behoren tot de bacteriën die intact blijven in de darm. Ze zorgen ervoor dat slechte bacteriën zich er minder makkelijk kunnen vestigen.
Naast goede bacteriën bevat moedermelk ook zogenoemde prebiotische vezels. Deze vezels zijn te vergelijken met de voedingsvezels in gewone voedingsmiddelen als groente en fruit. De prebiotische vezels en de goede bacteriën werken nauw samen. De prebiotische vezels vormen namelijk in de darmen de voedingsbodem voor de bacteriën.
Goede en slechte bacteriën
De bacteriën in de darm bestaan uit een mix van goede en slechte bacteriën. Hoe meer goede bacteriën en hoe gebalanceerder de darmmicrobiotica is, hoe beter dat is voor de weerstand van je baby. Goede bacteriën helpen het lichaam op een natuurlijke manier bij de verdediging tegen virussen en slechte bacteriën. Als de goede bacteriën in de meerderheid zijn, is er minder plek voor slechte bacteriën. Ook de zuurtegraad van de darmmicrobiota is gunstiger als er meer goede bacteriën zijn. Dit maakt het moeilijker voor indringers om te overleven en te groeien in de darm.
Neem contact op met het consultatiebureau of je (kinder)arts voor specifieke vragen over dit onderwerp. Zij kunnen je hier meer over vertellen.