TEPELKLOVEN: zo voorkom en verhelp je ze
Als je last hebt van tepelkloven, ben je niet de enige. Veel moeders krijgen deze kleine scheurtjes of bloedende wondjes aan hun tepels. Maar met dat feit ben je natuurlijk nog niet geholpen. Met een andere aanlegtechniek en droge zoogcompressen waarschijnlijk wel.
Zo ontstaan tepelkloven
De zuigkracht van je baby is enorm. Tijdens een borstvoedingssessie (die wel een uur kan duren) zuigt je kind jouw tepels tig keer op en neer in het mondje. Daar komt bij dat je baby meerdere keren per dag drinkt en het speeksel in de mond van je baby je tepels wat zachter kan maken. Kortom: je tepels hebben heel wat te verduren. Zeker als je baby niet goed aanhapt en je tepel verkeerd in het mondje ligt kunnen er gemakkelijk scheurtjes of wondjes ontstaan.
Is je baby goed aangelegd?
Het is belangrijk dat je baby een goede hap neemt: van je tepel en (een deel van) je tepelhof. Een baby die goed is aangelegd die:
- hoor je drinken en slikken
- heeft bolle wangen
- beweegt de kaakjes (en dat zíe je!)
- last een korte pauze in als de mond wijd open is (op dat moment stroomt de melk namelijk naar binnen)
- ziet er tevreden uit na het drinken
Heb je het gevoel dat je baby niet goed is aangelegd of doet het drinken pijn? Verbreek dan het vacuüm dat je baby gecreëerd heeft door een pink in de mondhoek van je baby te stoppen. Je kleine laat zo automatisch je tepel los en jullie kunnen het opnieuw proberen. Je kraamverzorgende en een lactatiekundige kunnen met je meekijken als je twijfelt of het goed gaat.
Bloed in je melk
Uit een wondje kan bloed komen. Ook als je baby bij jou drinkt of als je kolft. Voor je kind kan dit geen kwaad. Als er bij je baby wat melk omhoog komt na het drinken, kan hier wat bloed bij zitten. Hier hoef je dus niet van te schrikken.
Tepelkloven voorkomen en behandelen: 8 tips
Een goede aanlegtechniek is dus belangrijk, maar daarnaast zijn er meer tips die je kunnen helpen:
- Verwissel zoogcompressen regelmatig. Natte zoogcompressen houden je tepels vochtig en dat vergroot de kans op kloofjes.
- Een tepelzalf met 100% lanoline verzorgt en verzacht je tepels. Het is niet erg als je baby deze zalf binnenkrijgt, dus je hoeft de zalf er niet af te poetsen voor je de borst gaat geven. Liever niet zelfs omdat door vegen nieuwe kloofjes kunnen ontstaan.
- Draag voedingsbh’s zonder naad over je tepels.
- Was je borsten alleen met water en laat ze aan de lucht drogen. Zeep droogt je huid uit en door wrijving van afdrogen is de kans op kloofjes groter.
- Eventueel kun je borstschelpen of tepelbeschermers in je bh dragen. Hierdoor kan er lucht rond je tepel circuleren en wordt eventuele lekkende melk opgevangen.
- Voed je baby liever wat vaker. Je baby is dan minder hongerig en zuigt iets rustiger.
- Probeer stuwing te voorkomen. Door stuwing is het voor je kind lastiger om goed aan te happen.
- Laat na het voeden je tepels (met een druppel moedermelk) goed drogen.