Welke VIS mag je eten als je ZWANGER bent?
Vis eten is gezond, ook als je zwanger bent. Maar je kunt behoorlijk in de war raken van alle verschillende adviezen. Mag zalm nu wel of niet? Hoe zit het met gerookte vis en wat is er mis met tonijn? Alle “visadviezen” handig voor je op een rijtje. Met een tabel!
Vis zwanger: welke vis mag je eten tijdens je zwangerschap?
Waarom is vis belangrijk?
Vis eten is belangrijk voor iedereen. Vis bevat namelijk een aantal voedingsstoffen die nauwelijks in andere producten zitten. Zo levert vis je jodium, vitamine D en visvetten. Dat is goed voor je eigen lichaam maar ook voor de ontwikkeling van je baby.
- Jodium is essentieel voor de productie van schildklierhormoon en ondersteunt de groei van je baby.
- Vitamine D is goed voor het stevig houden van je botten en de opbouw van het skelet van je baby.
- Visvetten bestaan voor een groot deel uit het omega 3-visvetzuur DHA. DHA ingenomen door de moeder, is een belangrijke bouwsteen voor de ogen en de hersenen van je ongeboren baby.
Hoeveel vis moet je eten tijdens je zwangerschap?
Om voldoende visvetten binnen te krijgen zou je elke week 2 keer vis moeten eten, waarvan eenmaal vette vis en eenmaal magere vis. Denk bij vette vis aan zalm, haring en forel, en bij magere vis aan heek en schol. Zolang je niet zwanger bent, zijn ook soorten als makreel en paling geschikt. Maar als je zwanger bent niet meer. Er zijn een aantal redenen waarom je bepaalde vis niet zou moeten eten: als de vis rauw is (zoals een nieuwe haring), als de vis gerookt is (zoals gerookte zalm) en als het om roofvissen gaat (zoals makreel en paling). Gelukkig blijft er nog veel keuze over.
Welke vis mag je eten als je zwanger bent?
Rauwe vis kan, net als andere rauwe producten, de listeriabacterie bevatten. De kans op een besmetting is erg klein. Dus echt niet in elk stukje rauwe vis zit deze bacterie. Maar raak je besmet dan zou dit wel kunnen leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Neem dus geen risico en eet geen rauwe vis zoals in sushi, nieuwe haring, niet helemaal doorbakken zalm of oesters.
Ook gerookte vis kan de listeriabacterie bevatten. Verhit je de gerookte vis, bijvoorbeeld in een pastasaus of meegebakken in een quiche, dan kun je de gerookte vis wel eten. Door verhitting gaat namelijk de bacterie dood. Denk niet alleen aan gerookte zalm: dit advies geldt ook voor bijvoorbeeld gerookte haring (bokking).
Ook roofvissen kun je het beste vermijden. Roofvissen zijn vissen die leven van andere vissen in de zee. Dat betekent dat ze aan het einde van de voedselketen staan en alle verontreinigingen die in kleinere vissen zitten binnenkrijgen. Die verontreinigingen zoals zware metalen en dioxinen stapelen zich op in het lichaam van de vis. Dat maakt het gehalte aan die schadelijke stoffen te hoog, om tijdens de zwangerschap onbezorgd van die vis te kunnen genieten. Laat daarom gedurende je zwangerschap vissen zoals tonijn, makreel, zwaardvis, paling, snoek, snoekbaars en haai staan. Het geldt voor alle bereidingen. Dus zowel voor verse en gerookte vis maar ook voor roofvissoorten uit blik, zoals tonijn uit blik.
Gerookte zalm
Vraag je je af of je gerookte zalm mag eten tijdens je zwangerschap? Het eten van gerookte zalm tijdens de zwangerschap wordt afgeraden, omdat gerookte vis de listeriabacterie kan bevatten. Verhit je gerookte zalm in een gerecht? Dan kun je wel gerookte zalm eten, omdat de bacterie dood gaat door verhitting.
Haring
Nieuwe haring / Hollandse nieuwe / zoute haring en gerookte haring (bokking) zijn niet veilig om te eten tijdens de zwangerschap. Worden gerookte soorten verhit? Dan kun je ze wel eten. Haring uit blik, vers, verhit en zure haring/rolmops is wel veilig om te eten tijdens de zwangerschap.
Makreel
Het is het beste om tijdens je zwangerschap geen makreel te eten. Makreel is een roofvis en bevat verontreinigingen zoals zware metalen en dioxinen. Door deze schadelijke stoffen in makreel kun je makreel het beste laten staan als je zwanger bent.
Kabeljauw
Kabeljauw kan je 1 keer in de twee weken veilig eten tijdens je zwangerschap. Vaker dan dit wordt afgeraden vanwege de dioxines en zware metalen die in deze vissoort voor kunnen komen.
Paling
Alle soorten paling kun je het beste laten staan tijdens je zwangerschap. Paling is net zoals makreel ook een roofvis en bevat schadelijke stoffen.
Vraag je je van andere soorten vis af of je deze mag eten tijdens je zwangerschap? Download hier een handig schema voor een compleet overzicht!
En als je geen vis eet?
Wil je geen vis eten, dan is het wel slim om te zorgen voor aanvulling met de visvetzuren. Je kunt deze binnenkrijgen door visoliecapsules te slikken. Ook zijn er producten waaraan visvetzuren zijn toegevoegd. Dat staat dan op de verpakking vermeld.