Stop met te veel DROP!
In Nederland eten we veel drop. Ben jij ook zo’n fan van drop? Nu je zwanger bent is het verstandig er wat minder van te nemen. Beter voor jou en voor de baby in je buik.
Drop tijdens je zwangerschap
Een dropje op zijn tijd terwijl je zwanger bent kan helemaal geen kwaad. Maar eet liever geen handen vol nu je zwanger bent. Of het nu zoete of zoute drop is, in drop zit altijd glycyrrhizine. Dat komt van nature uit de zoethoutwortel en zorgt voor de typische dropsmaak. Maar het kan er ook voor zorgen dat je vocht vasthoudt en dat je bloeddruk tijdelijk stijgt. En zeker nu je zwanger bent, kun je dat niet gebruiken.
Meer dan alleen drop
Niet alleen in drop zit glycyrrhizine. Dit zoethoutwortelextract zit ook in bepaalde soorten kruidenthee zoals zoethoutthee en sterrenmix en in hoestdrank, kauwgom en keelpastilles met dropsmaak. Wees ook daar voorzichtig mee. En het zit ook in likeuren zoals pastis en sambuca, maar alcohol tijdens de zwangerschap wordt sowieso afgeraden. Of een product glycyrrhizine bevat, zie je terug op het etiket. In de ingrediëntenlijst kan vermeld staan: blokdrop, lakritz, liquorice, zoethout, zoethoutwortel of zoethoutwortelextract.
Zo krijg je niet te veel zoethoutwortelextract binnen tijdens je zwangerschap
- Drop: neem maximaal 8 dropjes per dag.
- Zoethoutthee, sterrenmix en anijsthee: neem maximaal 1 tot 2 glazen van deze kruidentheesoorten per dag.
- Neem je een combi? Dat kan, maar neem dan niet van alles het maximum. Een kopje zoethoutthee en 1 dropje per dag kan bijvoorbeeld.
- Gebruik je andere producten met zoethoutwortelextract zoals een hoestdrank, keelpastilles of kauwgom? Neem ook dan minder drop of laat drop helemaal achterwege.
Heb je een hoge bloeddruk?
Bij een hoge bloedruk is het verstandig om producten met zoetheid helemaal te vermijden.