Jouw ongeboren baby laten lachen? EET WORTELTJES!
Dat een kindje bij de introductie van vaste voeding veel smaaksensaties ervaart, weten we allemaal. De eerste hapjes leveren dan ook veel leuke en verschillende gezichtsuitdrukkingen op. Wat blijkt nu vanuit de wetenschap? Ongeboren baby’s proeven en onderscheiden al smaken in de buik van de moeder. Echo’s tonen een lach aan op het gezicht van een baby, nadat de moeder wortels heeft gegeten. Het eten van boerenkool zorgt daarentegen voor een pruilend gezicht.
Wetenschappers vermoeden dat baby’s in de baarmoeder de verschillende smaken ervaren door het inslikken en inademen van het vruchtwater. Mogelijk wordt hier dus al de basis van smaakvoorkeuren gelegd. Dan zouden we baby’s al in de buik gezonde eetgewoontes kunnen aanleren. Vervolgstudies moeten dit gaan aantonen door het onderzoeken van de gezichtsuitdrukking van ongeboren baby’s na het herhaaldelijk eten van boerenkool door de moeder.
Het is tenslotte al bekend dat kindjes soms wel 10-15 keer nodig hebben om een smaak te leren kennen en waarderen, met name de wat bittere groentesmaken. Kindjes hebben namelijk een aangeboren voorkeur voor zoet. Het lachende gezicht van de baby in de baarmoeder na het eten van wortels door de moeder betuigt dit ook.