Hoe VERTEL ik mijn KIND dat er een broertje of zusje bij komt?
Heb je al een klein mannetje of vrouwtje rondlopen, die nu nog in het middelpunt van de belangstelling staat? Straks als de nieuwe baby er is, zijn ze met z’n tweetjes. Wanneer en hoe bereid je je kind voor op dat speelkameraadje-to-be?
Goeie timing
Voor kleine kinderen duurt een week lang, een maand helemaal en 9 maanden is een eeuwigheid. Jullie hoeven dus echt niet meteen aan het begin van de zwangerschap je kleine prins(es) al te vertellen dat er een broertje of zusje komt. Je hoeft het echter ook niet te verbergen. Een paar maanden voor de uitgerekende datum is vroeg genoeg. Vaak verloopt het heel natuurlijk en hebben jullie het steeds vaker over de nieuwe baby, ook samen met je kind. Leg uit op zijn of haar niveau waar jullie mee bezig zijn.
Samen is het leuker
Kamertje opknappen, kleertjes kopen…het is leuk om je kind mee te laten helpen en niet buiten te sluiten. Zo krijgt je kind het gevoel betrokken te worden. Je kunt je kind ook taakjes geven: vraag in de winkel welk rompertje de baby leuk zal vinden of welk nieuw muziekdoosje een mooi liedje heeft. En welke namen vindt je kind leuk voor het nieuwe broertje of zusje?
Voorbereiding op broertje of zusje
Er zijn veel manieren om je kind voor te bereiden. Hieronder enkele ideeën:
- Ga eens naar de bibliotheek of een kinderboekhandel. Er zijn heel veel leuke boekjes op elk niveau die gaan over de komst van een nieuw broertje of zusje.
- Praat er met je kind over. Bedenk ook dat je dan niet alleen over de leuke dingen praat, maar ook over de minder leuke dingen: baby’s huilen vaak en baby’s slapen heel veel.
- Neem je kind mee naar de verloskundige: hij zal het vast heel bijzonder vinden om het hartje te horen!
- Geef je kind na de bevalling een babypop cadeau om zelf voor te zorgen. Zo kan je kindje jou nadoen met de pop, gezellig toch?
Als de nieuwe baby er is
Alle aandacht gaat uit naar de nieuwe baby. Dat is logisch! Maar vergeet je grotere dreumes niet! Blijf je kind betrekken en samen dingen doen met de baby. Kusjes geven, aaien, meehelpen met een luier omdoen of met de baby in bad doen. Laat je kind er rustig mee kennismaken en plan af en toe wat quality time met jullie twee. Doe bijvoorbeeld bewust iets samen op een tijdstip dat de baby slaapt. Natuurlijk komen er protesten, natuurlijk kan je kind jaloers worden en natuurlijk vindt ie niet alles leuk wat er nu gebeurt. Maar dit is het moment dat het delen van aandacht begint. Beloon je kindje dan ook als het liefdevol en zorgzaam is voor de nieuwe baby. En je weet vast dat belonen van goed gedrag beter werkt dan straffen bij negatief gedrag.