ECHO'S tijdens de zwangerschap: een kijkje in je buik
Echo’s tijdens zwangerschap: wat mag je verwachten?
Een termijnecho rond 10 à 12 weken en de 20 wekenecho krijg je standaard aangeboden nu je zwanger bent. Maar daarnaast kan je verloskundige of gynaecoloog besluiten ook op andere momenten in je zwangerschap echo’s te maken zoals een vroege echo, een groeiecho en een liggingsecho. Kun jij geen genoeg krijgen van die ‘kijkjes in je buik’? Dan kun je natuurlijk nog gaan voor een pretecho.
Wat is een echo precies?
Bij een echoscopie worden geluidsgolven door je buik gestuurd. Doordat de geluidsgolven een hoge frequentie hebben, kun je ze niet horen. Inwendige organen en ook de organen van je baby weerkaatsen dit geluid. Het teruggekaatste geluid, de echo, wordt ontvangen en met een computer omgezet naar beeld dat jij op een monitor kunt zien. Als je nog maar kort zwanger bent, maakt de echoscopist waarschijnlijk een inwendige echo (via je vagina) omdat de beelden dan het beste zijn. Als je al iets langer zwanger bent, wordt de echo meestal via je buik gemaakt. De standaard echo’s en ook de echo’s die om medische redenen worden gemaakt, worden vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten van een pretecho zijn voor jezelf.
Vroege echo
Als jij nog maar net weet dat je zwanger bent, kan een verloskundige of gynaecoloog al beslissen een echo te maken. Deze vroege echo is extra, naast de termijnecho en 20 wekenecho. De vroege echo wordt soms bij 6-7 weken zwangerschap al gemaakt maar alleen als er sprake is van twijfel. Twijfel over hoe lang je zwanger bent of twijfel of alles wel goed gaat. Bijvoorbeeld als je last hebt van bloedverlies in de eerste weken, of als je mogelijk een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt.
Termijnecho
Deze echo wordt standaard gemaakt als je 10-12 weken zwanger bent. De kans is groot dat dit de eerste keer is dat je een glimp van je kindje op kunt vangen. Misschien zie je het al hikken of spartelen en met een beetje geluk zie je een heel snel kloppend hartje. Voor veel vrouwen en ook partners voelt het na deze echo heel ‘echt’. Ga jij nu aan mensen in je omgeving vertellen dat je zwanger bent? Geniet van alle reacties!
20 wekenecho
Halverwege je zwangerschap zit er echt een mini-mensje in je buik: alle organen zijn ontwikkeld, je baby hoeft alleen nog maar te groeien. In deze periode kan een echoscopist heel veel bij je kindje checken. Of het ruggetje en de schedel er goed uitzien bijvoorbeeld en de armen, benen en voeten. Maar er wordt ook gekeken naar de buikwand, het middenrif, het gehemelte, de botten, de nieren en het hart. Ook wordt gekeken of je kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Bij de 20 wekenecho kun je meestal ook horen wat het geslacht is van je kindje, als je dat wilt natuurlijk.
Groeiecho
Je verloskundige of gynaecoloog kan rond de 30 weken zwangerschap besluiten een extra echo te (laten) doen: een groeiecho. Daarbij kan ‘het meetlint’ erbij gepakt worden: het hoofdje, de buikomvang en de lengte van de beentjes wordt gemeten. En dat geeft een goed beeld of je kindje naar verwachting groeit. Ook wordt gekeken of je genoeg vruchtwater hebt. Wordt bij jou vaker een groeiecho gemaakt? Dan kan er een groeicurve van alle uitkomsten gemaakt worden, voor een goed beeld van de groei van je kindje.
Liggingsecho
Als de verloskundige of gynaecoloog niet zeker weet of je baby met het hoofdje naar beneden ligt, kan een liggingsecho uitkomst bieden. Deze echo wordt meestal rond 35 weken zwangerschap gemaakt, omdat de meeste baby’s vanaf 32 weken met hun bolletje naar beneden gaan liggen. Hoe langer je zwanger bent en hoe groter je kind, des te lastiger is het voor je baby om daarna nog te draaien. Als je baby met het kontje in je bekken ligt, en dus in een stuitligging, is dit goed om te weten voor de bevalling begint. Misschien kan de baby met wat hulp nog draaien.
Pretecho
Kun jij geen genoeg krijgen van het kijken naar je wonder? Dan kun je altijd nog een pretecho laten maken. Lekker lang naar je kindje kijken! Meestal krijg je ook een aantal foto’s, zelfs in 3D, en een video mee naar huis. Een pretecho kun je bij een pretecho-bureau laten maken. In tegenstelling tot de andere echo’s, moet je deze echo zelf betalen.