SLAPEN als je zwanger bent
Voel je je moe tijdens je zwangerschap? Of kun je soms lastig slapen? Je bent niet de enige aanstaande moeder. Het is heel normaal dat jij je in deze periode soms vermoeid voelt. En hoe meer je buik groeit, hoe lastiger het wordt om een goede slaaphouding te vinden. Dat kan best frustrerend zijn, omdat je tijdens je zwangerschap juist meer slaap nodig hebt om je fit te voelen. En dan kan je actieve kleintje tijdens de laatste fase van je zwangerschap ook nog eens voor onrust zorgen!
Waar komt die vermoeidheid vandaan?
Dat je je moe voelt, is heel logisch. Jouw lichaam moet namelijk hard werken om je kindje te laten groeien. Vooral de eerste drie maanden kun je erge vermoeidheid ervaren. Dit komt doordat je hormoonhuishouding enorm verandert. Onder invloed van die hormonen maakt je lichaam zich klaar voor de ontwikkeling van je kindje. Dat merk je aan je spijsvertering, nieren en urinewegen, stofwisseling en de hoeveelheden en samenstelling van je bloed.
Slaaphouding
Slaap je altijd op je buik? Dat gaat in het begin van je zwangerschap nog prima. Maar na een paar maanden wordt het een ander verhaal; je zult je zelf moeten aanwennen om in een andere houding te slapen. Veel zwangere vrouwen slapen op hun rug, maar dit kan rugpijn veroorzaken. Bovendien kun je door het gewicht van je buik moeilijker ademhalen, het kan dan prettiger zijn om op je zij te slapen. Zo kunnen jij en je kindje het lekkerst slapen.
Slaapritme van je baby
Vooral de laatste drie maanden van je zwangerschap kan je ongeboren kindje je ’s nachts wakker houden. Hij heeft een ander slaapritme dan jij en past zich nog niet aan jouw dag- en nachtritme aan. Je zult merken dat je kleintje vaak slaapt als jij druk in de weer bent en juist wakker is als jij probeert te slapen. Als je kleintje ’s nachts aan het spartelen is, leg dan je handen rustig op je buik om contact met hem te maken en hem te kalmeren. Je zult merken dat hij daar steeds beter op gaat reageren.
Tips om lekker te slapen
- Doe een kussen tussen je knieën om je onderrug te ontlasten.
- Probeer goed te ontspannen voor je gaat slapen door lekker te douchen, te lezen of yoga-oefeningen te doen.
- Voorkom kramp en tintelingen in je benen door voldoende te bewegen en een warme douche of een warm voetbad te nemen voor je gaat slapen. Dit stimuleert namelijk de doorbloeding.
- Zorg voor voldoende frisse lucht in je slaapkamer.
- Schrijf alles wat je aan je hoofd hebt van je af voordat je naar bed gaat. Dan slaap je een stuk rustiger.
- Door je zwangerschap moet je vaker plassen. Drink niet te veel vlak voordat je naar bed gaat, zodat je ’s nachts niet extra vaak naar het toilet hoeft.