CONCEPTIE: het zaadje en eitje ontmoeten elkaar
Wat gebeurt er zodra het zaadje en eitje elkaar ontmoeten? Lees hier over de conceptie, innesteling en het zwangerschapshormoon hCG.
Wanneer een zaadje en eitje elkaar treffen, volgt de bevruchting: de zaadcel doorboort de eicel en gaat naar binnen. Het staartje van de zaadcel sterft af en de kern van het zaadje en eitje smelten samen. Eenmaal bevrucht wordt de eicel ondoordringbaar voor andere zaadcellen. Van de miljoenen zaadcellen kan er dus maar één naar binnen. In enkele gevallen slagen meerdere zaadcellen erin om de eicel binnen te dringen. Dan ben je zwanger van een meerling.
Innesteling
De bevruchte eicel, ofwel het embryo, gaat nu op weg naar de baarmoeder. Ongeveer een week na de bevruchting komt het embryo daar aan. De baarmoeder is daar dan helemaal op voorbereid. Als vast onderdeel van je cyclus wordt je baarmoederwand namelijk dikker, ook als er geen bevrucht eitje langskomt. Zo ben je klaar voor het voeden van een embryo. In de baarmoeder hecht de bevruchte eicel zich aan de baarmoederwand. Dit noemen we de innesteling.
Innestelingsbloeding
Ongeveer twintig procent van de vrouwen verliest wat bloed bij de innesteling. Dat komt doordat het embryo bij het innestelen een bloedvaatje raakt. We spreken dan van een innestelingsbloeding. De hoeveelheid bloedverlies en de kleur bloed verschillen per vrouw, maar het is in ieder geval minder dan bij een menstruatie. Het bloed kan rood, bruin of roze van kleur zijn. Als je aan het begin van je zwangerschap bloed verliest, hoeft dat dus geen reden te zijn om je zorgen te maken. Twijfel je? Overleg dan met je huisarts of verloskundige.
Zwangerschapshormoon
Vanaf de innesteling ben je echt zwanger. Je lichaam begint nu ook met het aanmaken van het zwangerschapshormoon hCG. Dit hormoon zorgt ervoor dat het embryo zich kan ontwikkelen in een veilige omgeving. Maar het hormoon is ook verantwoordelijk voor de bekende zwangerschapsverschijnselen, zoals vermoeidheid en misselijkheid.
Ben ik zwanger?
Ongeveer een week na de innesteling kun je met een zwangerschapstest vaststellen of je zwanger bent. Dit is ongeveer tegelijk met de eerste dag dat je overtijd bent. De eerste dag van je laatste menstruatie wordt gezien als het begin van de zwangerschap. De dag van de bevruchting weet je vaak niet, de dag van je menstruatie wel. Zo kun je de vermoedelijke geboortedatum van je kindje vaststellen.