De WARME MAALTIJD
De warme maaltijd is een perfect moment om gezellig met het hele gezin aan tafel te eten.
Maar het is vaak ook de drukste tijd van de dag. Na een dag vol nieuwe indrukken is je peuter misschien moe en hangerig. En ook jijzelf en de andere gezinsleden hebben een drukke dag achter de rug. Probeer toch zo vaak mogelijk samen aan tafel te eten zonder afgeleid te worden door bijvoorbeeld televisie of telefoon. Zo kan je kindje in alle rust leren eten.
Aardappelen, vlees, groente
Een complete en uitgebalanceerde warme maaltijd bestaat uit 3 delen: groente, aardappelen/rijst/pasta en vlees/gevogelte/vis/vegetarisch. Geef ongeveer 2 opscheplepels groente, 2 opscheplepels aardappelen en ongeveer 1 opscheplepel vlees. Voor wat extra zuivel sluit je de maaltijd af met een lekker toetje.
Varieer vooral!
Ook bij de warme maaltijd is variatie erg belangrijk, hiermee leg je de basis voor een gezond eetpatroon, geef je kindje daarom verschillende soorten groenten. Wissel aardappelen, pasta en rijst af en kies bij voorkeur voor volkoren pasta en zilvervliesrijst. Geef je kleine verschillende soorten vlees, kip of kalkoen en vervang dit regelmatig door een vleesvervanger of ei. Gebruik regelmatig magere vleessoorten, zoals tartaar, mager gehakt, runderlappen, varkensfilet of varkenshaas. En maak het liefst twee keer per week vis. Kies dan voor een vette soort, zoals zalm of makreel, voor de nodige omega-3 vetzuren.
Liever niet kant-en-klaar
Kant-en-klaar maaltijden voor volwassenen bevatten vaak veel zout. Gebruik ze dus liever niet. Wil je je kindje toch een complete en uitgebalanceerde maaltijd voorzetten? Kies dan voor een van de vele peutermaaltijden van Olvarit.
Lekkere toetjes
Als toetje kun je fruit, (vruchten)yoghurt, vla en kwark geven. Kies bij voorkeur voor (half)volle producten en let goed op de hoeveelheid suiker die is toegevoegd. Ook toetjes zonder suiker smaken vaak erg zoet vanwege de toevoeging van kunstmatige zoetstoffen.