LICHAMELIJKE ONTWIKKELING 4-6 m
Het is ongelofelijk hoe snel je baby zich ontwikkelt. In deze fase groeit hij zelfs zo hard dat nieuwe kleertjes al snel te klein zijn.
De lichamelijke ontwikkeling van je baby van 4 tot 6 maanden
Het is ongelofelijk hoe snel je baby zich ontwikkelt. In deze fase groeit hij zelfs zo hard dat nieuwe kleertjes al snel te klein zijn. Soms heeft je baby ze niet eens gedragen! Tussen de 4 en 6 maanden ontdekt je baby wat hij allemaal met zijn lijfje kan. En binnenkort is het ook tijd voor nieuwe smaken en structuren. Dan geef je hem naast melk voor het eerst vaste voeding. Wil je weten wat je je baby allemaal kunt geven? Bel ons gerust, dan helpen we je op weg.
Elke dag groter en sterker
Je baby groeit heel hard. Na ongeveer 6 maanden is het geboortewicht van je kindje verdubbeld. Jongetjes groeien over het algemeen wat harder dan meisjes. Maar natuurlijk groeit elke baby in zijn eigen tempo. En naast al dat groeien, leert je baby ook allerlei nieuwe vaardigheden.
Rond 4 maanden doen veel baby’s al een mini push-up. Ze drukken zich dan vanuit hun buik omhoog. Als hun ruggetje, nekje en armpjes wat sterker zijn, houden ze dit langer vol. Vanuit die hogere positie krijgen ze een nieuwe kijk op de wereld. Het is een goede oefening om later te gaan zitten. Maar voor het zover is, laat hij je eerst zijn allereerste kunstje zien: hij rolt op zijn rug!
Niet alle baby’s rollen meteen om. Sommigen doen hun buikspieroefeningen wat langer en gaan lekker ‘zwemmen’. De bewegingen van je kleintje lijken dan een beetje op de schoolslag. Wat je kindje ook doet: houd hem in deze fase altijd goed in de gaten. Zeker als hij op de commode ligt. De veiligste plek voor lichamelijke oefeningen is dus altijd in de box of op het speelkleed.
Pakken wat je pakken kunt!
In deze fase zul je ook merken dat je baby met veel plezier alles wil vastpakken wat het ziet. Je haren, een bril speelgoed dat voor het grijpen ligt: niets is veilig meer. Houd daarom in de gaten wat er in de buurt ligt en houd kleine dingen buiten handbereik Het vastpakken is een handige training voor het meer precieze werk van straks: zelf eten met een lepel en de pagina’s van zijn favoriete boekje omslaan! Je kunt je baby daarbij helpen door hem spelenderwijs verschillende materialen te geven die hij kan ontdekken.
Komt er een tandje door?
Kwijlt je baby veel en gaan de slabbetjes er deze dagen in hoog tempo doorheen? Kwijlen kan erop duiden dat je baby zijn eerste tandjes krijgt. Bij het ene kindje komen de tandjes sneller door dan bij de ander. Het is ook moeilijk te voorspellen hoeveel last je baby heeft van zijn tandjes. Maar als je merkt dat hij zich niet zo lekker voelt, helpt lekker veel knuffelen altijd.
Meer eetlust?
Omdat je baby nu veel beweegt, verbruikt hij ook veel energie. Vanaf 4 maanden staat je kindje open voor nieuwe smaken. Je mag nu starten met de eerste hapjes, maar dit hoeft niet. Tot de leeftijd van 6 maanden is borstvoeding de belangrijkste voeding en zijn de eerste hapjes uitsluitend bedoeld als extra moment tussen de borst- en flesvoeding in. Een leuke en spannende stap voor jullie allebei. Overleg voor je begint altijd met het consultatiebureau.