Je baby's EERSTE WOORDJE

Je baby brabbelt er vast al lustig op los. Het duurt nu niet lang meer voordat hij zijn eerste woordje zegt.

Je baby’s eerste woordje

Je baby brabbelt er vast al lustig op los. Het duurt nu niet lang meer voordat hij zijn eerste woordje zegt. Wat zal het zijn: mama of papa? Het kan ook zijn dat je kindje met een ander woord begint. Bijvoorbeeld ‘kat’ of ‘oh-oh’. Wees dus niet teleurgesteld. Kinderen beginnen met wat ze het makkelijkst kunnen uitspreken. Je baby leert elke dag meer over taal. En na 10 tot 12 maanden hoor je hem de eerste dierengeluidjes nadoen, en uiteindelijk ook dat eerste ‘echte’ woordje.

Help je kletskous op weg

Je zult merken dat je baby je in heel veel dingen gaat nadoen. Daar zijn baby’s namelijk erg goed in. Dat geldt dus ook voor praten. Klets daarom maar lekker veel tegen je baby. Daar leert hij de taal en nieuwe woordjes van. Maar als je hem vertelt wat er in huis gebeurt, leert hij ook de wereld om zich heen begrijpen. Wijs dingen dus aan benoem ze. Zo leert hij hoe dingen heten. ‘Daaaag’ roepen en zwaaien zal hij snel in verband brengen met weggaan. Jouw lichaamstaal en stemgebruik zijn onderdelen die je baby van je afkijkt en waar hij van leert of hij dingen ‘goed’ of ‘slecht’ doet. Dat is belangrijk om te onthouden als je je baby dingen voordoet.

Taalontwikkeling van je baby

Je kindje kan al reageren op eenvoudige vragen en opdrachtjes. Als je vraagt waar zijn knuffel is, zal hij zoekend rondkijken. En als je vraagt welk geluid een hondje maakt, zal hij misschien een kleine ‘woef-woef’ laten horen. Je baby kan nog niet terugpraten, maar het is wel heel belangrijk dat je tegen hem praat. Daarmee ontwikkelt hij zijn taalvaardigheid. Dus praat, klets en zing samen zo veel als je kunt. En vergeet niet dat je kind graag een complimentje krijgt als hij weer een nieuw geluidje kan maken.

Rond 18 maanden kun je waarschijnlijk je eerste echte gesprekje voeren met je kindje. De meeste peuters kunnen dan ongeveer 10 tot 20 woorden uitspreken. Maar ze begrijpen er al veel meer. Rond hun tweede verjaardag kennen ze al ruim 200 tot 300 woorden. Dat is niet voor elk kindje hetzelfde. Ze ontwikkelen zich allemaal in hun eigen tempo. Wees dus niet bang dat je kindje minder woorden kent dan een ander. Hij doet het dan gewoon wat rustiger aan.

Voeden van ontwikkeling

Wist je dat het kauwen van eten je kindje helpt om zijn kaakspieren te ontwikkelen en daarmee ook zijn spraak? Daarom is het handig om je kindje beetje bij beetje hapjes te geven met grotere stukjes als hij daar klaar voor is.

Diverse smaken en structuren kunnen je kindje helpen bij de ontwikkeling. Zorg ook dat hij voldoende ijzer eet. Dat zit bijvoorbeeld in rood vlees, groente en volkorenbrood. Vul dat aan het met omega-3-vetzuur ALA. Dit zit in vette vis, zoals zalm en makreel. Geef je kindje daarom één keer per week vette vis.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!