SLAAPGEBREK? 11 tips
Roze wolk? Soms voelt het als een roze storm die over je heen raast. Met al die slapeloze nachten snak je waarschijnlijk naar een keer rust en doorslapen. Dat is niet gek, de meeste ouders hebben er last van. Niet voor niets staat een ongestoorde nachtrust op nummer 1 van het wensenlijstje van veel jonge ouders. Lees hoe je met onze tips wat meer rust in kunt bouwen.
Allereerst: denk aan jezelf
Hoezeer je ook geniet van je kleine, het kan knap vermoeiend zijn die eerste maanden na de bevalling. Het is dus logisch dat je moe bent. En tussen de bedrijven door vergeet je vaak ook nog goed voor jezelf te zorgen. Veel kersverse ouders krijgen onvoldoende slaap. Probeer regelmatig uit te rusten.
11 tips om voldoende te rusten en te slapen
1. Volg het ritme
Een jonge baby slaapt wel 14-16 uur per dag. Dat gebeurt in kleine rukjes van ongeveer 3 uur. Probeer zo’n moment te pakken en zelf ook een dutje te doen of te ontspannen. En er is niets mis met 2 of 3 momentjes pakken .
2. Samen, maar wel om de beurt
Hoe leuk het ook is om samen voor je uk te zorgen, doe het ook eens om beurten. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat ‘s nachts een van jullie tweetjes eruit gaat en de ander mag blijven liggen. Of spreek af dat jij in het weekend op zaterdag langer kunt blijven liggen en je partner op zondag.
3. Laat de boel de boel
Kom niet in de verleiding om te gaan opruimen en klusjes te doen elke keer als je baby slaapt. Door het snel snel alles willen doen, raak je alleen maar meer gestrest en komt er van rust echt niets. Spreek met jezelf af welke van de dutjes overdag je gebruikt om iets te doen en welke om even bij te tanken.
4. Schrijf het van je af
Vind je het moeilijk om in slaap te komen omdat er nog allerlei klusjes door je hoofd spoken? Schrijf deze dingen op, zodat je ze uit je hoofd kunt zetten voordat je gaat liggen.
5. Maak niet teveel licht
Wordt je uk ’s nacht vaak wakker? Elke keer het licht aan doen maakt ook jullie wakker. Laat het licht uit en plaats een nachtlampje waarbij je net genoeg kunt zien. Je valt dan sneller in slaap als je weer naar bed gaat. En ook je baby leert dat het nacht is en dat papa en mama dan niet gaan spelen.
6. Houd je baby lekker dichtbij
Het klinkt tegenstrijdig maar als je baby dicht bij jou in de buurt slaapt, heb je meer kans op een rustige nacht. Je baby voelt jouw aanwezigheid en is rustiger en jouw moederinstinct maakt je wakker als je baby onrustig is. Dan ben je snel bij je kind en voorkom je dat je baby het op een krijsen zet. Een baby die overstuur is, valt lastiger in slaap. En jij dus ook.
7. Zet je smartphone uit
Nog even een whatsappje, nog even je tijdlijn van Insta controleren. Voor je het weet ben je een hele tijd bezig op je smartphone en heb je nog niet ontspannen. Zet liever je smartphone uit of zet in elk geval alle pushmeldingen uit. Al die prikkels maken je moe, meer dan je wilt geloven.
8. Eet gezond
Healthy food! Natuurlijk weet je dat dat beter is. Maar als je moe bent, is de beslissing voor kant-en-klaar snel gemaakt. Probeer toch gezond te eten en zelf te koken (of laat voor je koken 😊). Een goede voeding houdt je fit en actief. Kies voor energie- en vezelrijk voedsel, zoals graanproducten, volkorenproducten, noten, veel groente en dagelijks fruit. Inspiratie nodig? Check dan onze receptentool. Voldoende water drinken is ook belangrijk. Geef je borstvoeding, kijk dan hier wat je nodig hebt. Naast gezonde voeding, is het tijdstip waarop je eet ook belangrijk. Eet op tijd zodat dit je bloedsuikerspiegel op peil houdt. Dit heeft namelijk ook invloed op je humeur.
9. Mediteer of doe ontspanningsoefeningen
Moeite met ontspannen en in slaap vallen? Meditatie of ontspanningsoefeningen kunnen helpen. Kijk op YouTube of download een app met meditatieoefeningen of -muziek. Het is even wennen, maar het doet wonderen.
10. Beweeg
Als je goed en diep wilt slapen, is het belangrijk dat je overdag genoeg beweegt. Probeer elke dag naast alle klusjes in huis ook wat extra beweging te krijgen. Streef naar minimaal 1 uur en liefst buiten. Ga bijvoorbeeld een flink stuk wandelen met je baby. Buitenlucht is ook goed voor je uk. Maar misschien kun je ook met je partner afspreken dat je hardlopen of zwemmen weer gaat oppakken of dat je even de tijd krijgt om met de fiets op pad te gaan.
11. Zeg ja tegen hulp
Biedt er iemand aan te helpen in het huisouden of met de baby? Bieden buren of (schoon)ouders aan om eens op te passen? Neem de hulp met beide handen aan. Zo creëer je tijd voor jezelf en dat is belangrijk om tot rust te komen en goed te kunnen slapen. Je kunt bepaalde taken ook gemakkelijk uit handen geven, zoals boodschappen doen. Een online bestelling scheelt weer een ritje naar de supermarkt.