Tips voor de EERSTE VAKANTIE met je baby

Voor het eerst als nieuw gezinnetje samen op vakantie. Best spannend allemaal! Maar ook heerlijk om even vol de aandacht voor elkaar te hebben én van elkaar te genieten. Met deze tips ga je er een geweldige eerste reis van maken.

Inpakken

Nu je kleine er is, pak je niet alleen meer je eigen koffer in als je op vakantie gaat. Er komt veel kijken bij het krijgen van een kindje en dit geldt zeker ook voor het inpakken voor een vakantie. Begin daarom op tijd met het verzamelen van kleding, speelgoed, knuffels, verzorgingsartikelen en eventueel voeding. Op die manier heb je voor vertrek nog genoeg tijd om te kopen wat er ontbreekt en dit zorgt voor minder stressmomenten. Maak gebruik van een lijstje, dan kun je bijhouden wat je al hebt ingepakt en kun je niets belangrijks vergeten. Ook handig: wij hebben alvast een checklist voor je gemaakt. Bekijk 'm hier.

Paspoort / ID-kaart

Als je naar het buitenland reist, heeft je kindje een eigen identiteitskaart of paspoort nodig want je kleine moet gelegitimeerd kunnen worden buiten de Nederlandse grenzen. Ook heb je deze legitimatie nodig voor eventuele zorg voor je kindje in het buitenland.

Het type reisdocument (paspoort of ID-kaart) is afhankelijk van je reisbestemming. Je kunt al een reisdocument aanvragen vanaf de geboorte van je baby. Wel is de toestemming van beide ouders nodig om een document te kunnen aanvragen bij je gemeente. Zorg ervoor dat je tijdig een aanvraag start omdat het even kan duren voor het paspoort of ID-kaart gereed is. Check voor meer informatie over het aanvragen en de duur hiervan op de website van jouw gemeente.

Tip: plan van tevoren een afspraak voor het aanvragen van het identiteitsbewijs in. Dat voorkomt dat je onnodig lang moet wachten met je kleine op het stadhuis of bij de deelgemeente. Het plannen van een afspraak kan vaak gemakkelijk via hun website.

Naast het legitimatiebewijs is het handig ook de (medische) verzekeringspas van je baby mee te nemen, deze heb je zowel in binnen- als buitenland nodig mocht je zorg nodig hebben.
Overigens zorgt het maken van de paspoortfoto van je baby ook voor mooie voorpret. Het levert vaak de grappigste foto’s op.

De reis

Een goede voorbereiding van de reis zorgt ervoor dat jullie ontspannen op weg kunnen. Bedenk vooraf hoe lang de daadwerkelijke reistijd is en maak op basis daarvan een apart tasje voor je kleintje met alle dingen die je nodig denkt te hebben en houd deze bij de hand gedurende de reis. Denk hierbij aan:

  • luiers
  • extra verschoning
  • doekjes
  • voeding
  • drinken
  • hapjes
  • knuffels
  • vermaak, etc.

Mocht je niet met de auto reizen, maar bijvoorbeeld met boot, trein of vliegtuig, dan is het verstandig om vooraf te checken wat er mee aan boord kan en mag. Iedere maatschappij heeft andere regels ten aanzien van kinderen. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben ook speciale babyvoorzieningen aan boord, zoals reiswiegjes. Handig om vooraf even te checken!

Locatie & faciliteiten

Zodra jullie een bestemming op het oog hebben, kun je vooraf navraag doen over de faciliteiten op je locatie. Hebben ze bijvoorbeeld een babybadje, een kinderbedje en een kinderstoeltje beschikbaar die je kunt gebruiken. Als je borstvoeding kolft, is het belangrijk te weten of er een koelkast beschikbaar is waar je dit kunt bewaren.

De locatie zelf speelt ook een rol in de voorbereiding. Ga je naar het strand, naar de bergen of hebben jullie een locatie gekozen met veel trappen? Houd er dan rekening mee dat je de kinderwagen niet overal mee naartoe te nemen is en neem eventueel een draagzak mee.

(Borst)voeding en kolven onderweg en op locatie

Borstvoeding

Als je jouw baby borstvoeding geeft, is het fijn om vooraf te weten wat de gebruiken hierover zijn op je gekozen bestemming. Deze informatie kun je het beste googlen of navragen bij je accommodatie, reisbureau of reisorganisatie.

Tip: mocht je gaan vliegen neem dan een sjaal of doek mee voor wat extra privacy bij het voeden, mocht je hier behoefte aan hebben.
Je kunt ook een stoel aan het raam boeken, want ook dit geeft meer privacy. Echter kan het juist ook prettig zijn om juist aan het gangpad te zitten om gemakkelijk met je kindje rond te kunnen lopen om hem te kalmeren als hij huilt.

Kolven

In het geval van reizen met de auto, trein of boot, kun je ook je kolfapparatuur meenemen op je vakantie. Zo kun je je normale voedingsschema, kolfpatroon en borstvoedingsproductie op gang houden. Let dan wel op dat je ter plaatse toegang tot een koelkast nodig hebt. Neem je gekolfde voeding mee? Neem het mee in een koeltasje zodat de kwaliteit het beste bewaard blijft tijdens de reis. Houdt hierbij wel rekening met je reisduur, een koeltasje houdt niet oneindig lang koel.

Als je op reis gaat met het vliegtuig, check dan even met je luchtvaartmaatschappij of je kolfapparatuur mee mag nemen en of je gekolfde melk ergens kunt bewaren, anders dan in een zelf meegebracht koeltasje.

Flesvoeding

Mocht je geen borstvoeding geven of je kindje bijvoeden, dan wil je ook op reis de vertrouwde voeding geven. Wij adviseren om zelf voeding mee te nemen, omdat de baby daar aan gewend is en omdat je niet zeker weet welke voeding je in het buitenland kunt krijgen. Ook kan de prijs en manier van verkrijgen in het buitenland anders zijn dan je in Nederland gewend bent.

Mocht je zelf voeding mee willen nemen met het vliegtuig, de trein of boot dan kan dit altijd in de ruimbagage. Dit kost je wat extra ruimte in je koffer, maar deze ruimte is op de terugweg weer fijn beschikbaar voor eventuele souvenirs.

De voeding die je tijdens de reis zelf nodig hebt, neem je mee in je handbagage. Bekijk hierover altijd even de voorwaarden van je maatschappij. Zo mag je bijvoorbeeld op Schiphol voor kindjes die jonger zijn dan 1,5 jaar meer dan 100 ml al klaargemaakte voeding meenemen in je handbagage. Denk er hierbij wel aan dat klaargemaakte voeding slechte een uur houdbaar is buiten de koelkast.

Voor oudere kindjes kun je de voeding in poedervorm meenemen en ter plaatse bereiden. Ook kun je op Schiphol achter de paspoortcontrole babyvoeding en andere babyverzorging kopen.
Let op: het kan zijn dat wat je nodig hebt achter de paspoortcontrole niet beschikbaar of op voorraad is.

Activiteiten

Als je eenmaal op je bestemming bent aangekomen zijn er tal van activiteiten die je als gezin kunt gaan doen. Je kunt gaan wandelen, naar het strand, lekker zwemmen, er zijn opties genoeg. Bedenk vooraf welke activiteiten je ter plaatse wilt gaan doen zodat je daar ook de juiste spullen voor mee kunt nemen. Door wat korte activiteiten in te plannen zorg je ervoor dat jij en je kindje tussendoor ook genoeg kunnen rusten.
Ook een keer lekker ontspannen uit eten hoort bij je vakantie.

Hierbij wat extra tips voor een geslaagd uitje:

  • Kies een kindvriendelijk en rustig restaurantje uit, een drukke omgeving kan onrustig zijn voor je kindje.
  • Als je dicht bij de uitgang gaat zitten, kun je makkelijk even weglopen mocht je baby overstuur raken.
  • Neem drinken en een hapje mee dat je baby lekker vindt, en eventueel een extra lepeltje of twee (mocht het al zwaaiend op de vloer belanden).
  • Schuif glazen, bestek, kaarsjes en andere ‘gevaarlijke’ dingen uit de buurt van je kindje.
  • Probeer het etentje in te plannen rondom de slaapjes van je kindje of neem een buggy mee naar het restaurant.

Het weer

Of je nu op reis gaat naar een warme of juist een koude bestemming, goede bescherming voor je kindje is erg belangrijk. In het geval van een zonnige bestemming (ook als is het er niet warm), is het belangrijk om een goede zonnebrand geschikt voor kindjes mee te nemen, tenslotte kan het zonnetje ook in koude gebieden fel schijnen. Neem ook genoeg laagjes kleding mee voor je baby zodat je deze naar aanleiding van de temperatuur makkelijk aan en uit kan trekken.

Ga je naar een echt zonnige bestemming? Denk eraan dat je het nog gevoelige huidje van je baby zoveel mogelijk in de schaduw houdt of bescherm je kleine met een parasolletje, petje en een zonnebrilletje.

Jonge kinderen kunnen hun lichaamswarmte nog niet goed reguleren. In het geval van een minder warme of regenachtige vakantiebestemming kun je hier rekening mee houden door genoeg warme en droge kleding mee te nemen. Misschien zelfs een kruikje voor in bed of in de wagen als je echt hele koude temperaturen verwacht. Als je kindje jonger dan 1 jaar is, zou je een mutsje op het hoofdje kunnen zetten. Volgens het boek ‘Groeiwijzer tot één jaar’ van Paulien Bom en Machteld Huber verliezen baby’s namelijk veel warmte via het hoofdje, wat tenslotte een derde van lichaam beslaat.

Tips om jullie eerste vakantie extra bijzonder én ontspannen te maken

Tip 1: Maak foto’s, veel foto’s

Het ligt zo ontzettend voor de hand, maar soms vergeet je het gewoon te doen: foto’s maken. Heel veel foto’s maken. Dat is niet alleen leuk voor de familie en vrienden thuis, maar ook heel leuk voor later. Het maakt de herinneringen namelijk tastbaar. En als je kleintje eenmaal groter is (en dat gaat sneller dan je denkt), is het voor hem ook een schat aan herinneringen.

Probeer niet te kritisch te zijn als je foto’s maakt. Het zijn juist die gekke, mooie, lieve, ‘vieze’ smoeltjes die uiteindelijk het leukste zijn. Je kunt er een mooi album van maken, dat je er af en toe even bij kunt pakken en waarbij je lekker weg kunt dromen.

Tip 2 : Lief Dagboek..

De tijd vliegt en er gebeurt zo veel tegelijkertijd! Er gebeurt zoveel in je eigen leven en dat van je kleintje, dat het niet gek is dat je niet meer alles kunt onthouden.

Op vakantie heb je net even meer tijd om elke dag de gebeurtenissen in een leuk boekje bij te houden. Je kunt bijvoorbeeld schrijven over:

• De plekken waar je bent geweest.
• Wat jullie hebben gegeten en gedronken.
• Alle eerste keren van je kleintje (bijvoorbeeld in het vliegtuig, de zee of misschien de eerste keer een citroen, watermeloen of een ijsje eten).
• Wat was er leuk aan de dag.
• Wat was het gekste dat er gebeurde.
• Waar jullie het hardste om hebben moeten lachen.
Je kunt de lijst eindeloos uitbreiden en op die manier maak je een leuk (vakantie)dagboek voor later.

Er zijn overigens ook genoeg boekjes te koop waar al vragen in staan en waar je foto’s aan kunt toevoegen. Wel zo makkelijk als je weinig tijd of inspiratie hebt!

Tip 3: Vloggen maar

Je kunt er in deze tijd niet meer om heen; veel mensen leggen hun leven vast op video. Gelukkig hoef je niet de nieuwe Enzo Knol te zijn om een hele leuke video te maken van je eerste vakantie samen.

Op bewegende beelden kun je net iets meer emotie laten zien en kun je die bijzondere momenten met je kindje nog beter vastleggen. Probeer het filmen af te wisselen, zodat jullie allemaal in beeld komen. Het is extra leuk als je af en toe ook wat vertelt op de video. Denk bijvoorbeeld aan wat je aan het doen bent, waar je bent of waar je naartoe gaat. Je kunt een losse videocamera hiervoor meenemen of video’s maken met je mobiele telefoon want die heb je waarschijnlijk toch wel bij je.

Tip 4: Rust

Het kan best even doorpakken zijn, als je met je kleintje op vakantie gaat. Een vol zwembad met enthousiaste kindjes is niet voor iedereen het ultieme idee van ontspanning. Om je tijdens je vakantie toch wat te ontspannen, kun je afspraken maken met je partner.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om te gaan zwemmen met de baby zodat je partner even wat rust heeft, en andersom. En als je kindje in de middag gaat slapen, kun je ervoor kiezen om samen ook even lekker je ogen dicht te doen. Zo kun je weer wat opladen, net als je kindje!

Tip 5: Echt samen

De eerste vakantie is natuurlijk bedoeld om als gezinnetje te genieten. Maar probeer ook echt tijd voor je partner te maken.

Als je baby in de avond op bed ligt, kun je samen even wat quality time doorbrengen. Een goed gesprek, een film kijken, een spelletje doen, een glaasje wijn drinken. Alles kan, als je het maar samen doet. Even met iets anders bezig zijn dan de verzorging van je kindje is heel belangrijk voor jullie relatie en niet te vergeten heel leuk, fijn en ontspannen.

Je kunt er al rekening mee houden bij het boeken van een accommodatie. Als je een huisje boekt heb je alle natuurlijk ruimte. Bij een hotelkamer kun je voor een kamer kiezen dicht bij het restaurant, de bar of een eetcafé waar je nog bereik hebt met je babyfoon. Zo kunnen jullie samen genieten terwijl je in de buurt blijft van je kindje. Test de babyfoon wel even goed op locatie, voor je deze gebruikt!

8 redenen om lekker met je baby op vakantie te gaan!

Je zwangerschap is voorbij, maar waarschijnlijk is je lijf nog aan het ‘ontzwangeren’. Daarnaast zijn jullie nog maar net gewend aan je nieuwe, soms hectische, bestaan als ouders. Misschien dat je er niet direct aan denkt om op vakantie te gaan met je kleine baby. Maar wij geven je 8 redenen om dat nu juist wel te doen!

Reden 1: Quality time!

Zwangerschap is voor de meeste vrouwen een impactvolle tijd. In eerste instantie verandert alleen je figuur, maar al snel staat je leven op zijn kop. Vaak moeten partners al snel na de bevalling weer aan het werk en neem de moeder de volledige zorg overdag op zich. Er zijn dus best een hoop dingen waar jullie aan moeten wennen. Een eerste vakantie als kersvers gezinnetje is dan ook ideaal om even volop de tijd voor elkaar te nemen. Zo kan het heel fijn zijn om samen te praten over wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd en hoe jullie dat allebei hebben ervaren. Op vakantie kun je de tijd nemen om van elkaar en je gezinnetje te genieten zonder de dagelijkse beslommeringen. Al blijft het luiers verschonen natuurlijk wel gewoon doorgaan :-).

Reden 2: Making memories

‘Herinneringen die je later wilt hebben, moet je nu maken’ luidt een terechte quote. Voor je het weet kruipt je kleintje de kamer door, ren je hem achterna in de supermarkt en breng je hem voor het eerst naar de basisschool. Je kindje ontwikkelt zich razendsnel in de eerste jaren en niets is leuker dan mooie herinneringen te maken in iedere fase. Op vakantie heb je net even wat meer tijd en gelegenheid om precies dat te doen!

Tip: Om de nieuwe herinneringen tastbaar te maken, kun je een mooi fotoboek maken van jullie allereerste reis samen. Dit kan natuurlijk ook gewoon digitaal. Say cheese!

Reden 3: No stress

Hadden we al gezegd dat een zwangerschap en het ouderschap best pittig kunnen zijn? ;) Er komen heel veel nieuwe dingen op je af en dat kan soms best wat stress veroorzaken. Even weg uit je eigen vertrouwde omgeving zorgt er vaak direct voor dat je zelf wat meer ontspannen bent. Kindjes zijn gevoelig voor spanning, dus ook voor je baby is het goed als jij ontspannen bent en de tijd kunt nemen om samen te relaxen en te knuffelen.

Reden 4: Ontwikkeling van je baby

Een andere omgeving is heel goed voor de ontwikkeling van je baby. Op een nieuwe plaats zijn namelijk ook nieuwe dingen te ontdekken, te voelen en te proeven. Het klimaat kan anders zijn, het eten, de taal. Misschien gaat hij wel voor de eerste keer in het zwembad spetteren of zal hij voor het eerst zandkorrels in zijn handjes voelen. Houd in elk geval die camera maar in de aanslag voor de schattige foto’s :-).

Een groot voordeel is ook, dat er in andere omgevingen ook weer nieuwe onschuldige bacteriën te vinden zijn die het immuunsysteem van je kleintje leren wat goed is en wat niet.

Reden 5: Voordelig

Vakanties kunnen best een uitgave zijn. Hoe groter je gezin wordt en hoe ouder je kindje is, des te meer geld een tripje kan gaan kosten. Gelukkig kunnen kleintjes onder de 2 jaar goedkoper reizen en soms zelf gratis mee, bijvoorbeeld als je gaat vliegen! Veel bestemmingen bieden ook gratis kinderbedjes en stoeltjes aan, dus ook hier bespaar je. Dat is mooi meegenomen.

Tip: Als je een aparte kamer hebt waar je baby kan slapen, dan hebben jullie zelf ook wat ruimte om ’s avonds samen te ontspannen zonder ‘sssttt, de baby’ tegen elkaar te fluisteren ;).

Reden 6: Lekker mobiel

Omdat je baby nog zo klein is, kun je hem op allerlei manieren meenemen. Als je een kinderwagen, draagzak of een maxi-cosi meeneemt kun je een groot deel van de activiteiten doen die je normaal gesproken gewend bent.  Als je baby een goede slaper is kun je er zelfs tijdens zijn slaapjes lekker op uit gaan. Een wandeling door het bos of in de duinen, even shoppen in de stad of heerlijk uit eten, alles is nog mogelijk als ze nog klein zijn.

Geniet ervan nu het nog kan, als ze wat groter zijn dan worden de slaapjes minder vast en dan ben je waarschijnlijk iets minder flexibel met uitstapjes.

Reden 7: Spaar je vakantiedagen

Als je tijdens je zwangerschapsverlof besluit om nog even lekker op vakantie te gaan bespaar je vakantiedagen. De dagen die je hiermee opspaart zijn dan weer reuze handig om later in het jaar te gebruiken voor een dagje ontspanning voor jezelf of extra knuffeltijd met je kleintje.

Reden 8: Meet & Greet

Misschien heb je wel familie of vrienden ver van je vandaan, of zelfs in het buitenland wonen, die je een paar dagen wilt gaan bezoeken. Het is dan niet alleen lekker vertrouwd, je hebt waarschijnlijk ook direct een paar extra handen die je kunnen helpen met de verzorging van je kleintje. Omdat deze familie of vrienden wat verder weg wonen, is de kans groot dat ze het heerlijk vinden om zoveel tijd door te brengen met jullie en met je kindje. Een perfecte manier van ontspanning en gezelligheid.