Borst- en flesvoeding combineren

Als je na zes maanden denkt aan het beginnen van het combineren van borst- en opvolgmelk kan dat best een beetje spannend zijn. ​

Hoe pak je zoiets nu aan? Hoe zorg ik dat mijn borstvoeding niet meteen helemaal terugloopt? Verandert de ontlasting van mijn kindje? Hoe werkt opvolgmelk qua bereiding überhaupt? Waarschijnlijk is één van deze vragen je vast al te binnen geschoten en heeft een van deze vragen je hier gebracht. 😉 

Onze voedingskundigen hebben al veel ouders geholpen met deze vragen. Zij helpen je dan ook graag als je wil dat iemand even persoonlijk met je meekijkt of als je gewoonweg even wilt praten over je gevoelens rondom deze nieuwe fase. Onze voedingskundige Eveline has been there, done that. 😉

Op deze pagina lees je 5 tips die Eveline heeft verzameld. Ook geeft ze antwoord op de meest gestelde vragen over het combineren én helpt ze je op weg met een stappenplan 😊 Mocht je toch een iets andere vraag hebben of gewoon even je persoonlijke verhaal willen delen? Soms kan het al fijn zijn om het even hardop met iemand te bespreken of je vragen voor te leggen. Wij staan dag en nacht voor je klaar! Je kunt ons gratis bellen op 0800 022 26 26 (24/7 beschikbaar) of Appen op +31 6 83 65 11 33.

Luister dus vooral naar je eigen lichaam en gevoel en kijk niet te veel naar hoe anderen hebben gecombineerd of afgebouwd. 

Zorg goed voor jezelf door voldoende rust te nemen, gezond te eten en gehydrateerd te blijven. Borstvoeding en het combineren met opvolgmelk kan vermoeiend zijn, dus vergeet niet om voor jezelf te zorgen.

Het kan best wel voorkomen dat je je schuldig voelt over dat je opvolgmelk gaat geven aan je kleintje. Deze gevoelens mogen er zijn en je bent echt niet de enige die deze heeft. Maar wees ook vooral trots op jezelf –het is super goed dat je zo lang borstvoeding geeft! En door te combineren kan je nog lekker blijven genieten van de het geven van borstvoeding en hoef je niet ineens ‘afscheid’ te nemen van deze momenten. 

Laat iemand anders de fles geven: Laat een partner, familielid of verzorger de eerste paar keer de fles geven, terwijl jij in de buurt bent. Dit kan je baby helpen om de fles te associëren met voeding, zelfs als jij niet degene bent die voedt.

Als je borst- en opvolgmelk gaat combineren is het belangrijk om te letten op hoe je kleintje poept. Het is normaal dat een verandering in de voeding, zoals de introductie van opvolgmelk, kan zorgen voor een verandering in de ontlasting. Dit is heel normaal en vaak van tijdelijke aard. Heb je toch twijfels? Wees dan niet bang om contact op te nemen met je huisarts of consultatiebureau. Ze staan altijd klaar om te helpen en advies te geven! 

Nutrilon DuoBalans is onze meest geavanceerde opvolgmelk, met een zachte smaak voor je kleintje. Je kunt deze opvolgmelk gebruiken als je gaat overstappen op flesvoeding, als je volledig opvolgmelk geeft of als je borst- en flesvoeding wilt combineren 👩‍🍼.*

*Borstvoeding is de beste voeding. Overleg met je consultatiebureau of arts om een goede balans te vinden als je dit product wil gebruiken. 

Superfijn om nog even de intieme momentjes van borstvoeding te houden en te starten met af en toe een flesje. Op het internet zijn veel afbouwschema’s te vinden en tips over hoe je helemaal afbouwt. Maar het kan juist ook heel fijn zijn om zo lang mogelijk te combineren zodat je ook nog lekker borstvoeding kunt blijven geven. Het begin van een nieuwe fase hoeft niet het einde van een andere fase te betekenen. Hoe kun je dit nou het beste aanpakken. Hieronder ons stappenplan:

Gun jezelf dus tijd en begin, bijvoorbeeld als je een datum hebt voor de start met werken, ruim van tevoren met het combineren. Geef ook je kleintje de tijd om te wennen. Hij is helemaal gewend aan jouw borstvoeding en voor hem zal het ook een overstap zijn, bijvoorbeeld omdat het drinken uit een flesje anders is dan uit de borst. Maar ook de smaak kan anders zijn. Laat je baby wennen met het drinken uit een flesje, lees hier onze tips

In de ochtend en in de avond is de melkproductie van je moedermelk het hoogst. Als je een 9:00-17:00 werkdag hebt zijn dat ook de voedingen wanneer je thuis bij je kleintje bent en wat dus borstvoedingsmomentjes kunnen blijven. Ga je weer aan het werk en heb je onregelmatige shifts? Onze voedingskundigen kijken graag met je mee voor een fijn combinatieschema: 0800 022 26 26

De smaak van borstvoeding is net zoals de samenstelling uniek, dus kan dan ook eventjes wennen zijn. Mocht je kindje geen fan zijn van de smaak? Je kunt gerust eerst de borst- met de klaargemaakte opvolgmelk mengen in een flesje. Als je voor het eerst aan je kindje en flesje introduceert zorg dan dat je een passende zuigspeen hebt gevonden. Mocht je hier vragen over hebben onze voedingskundigen helpen je graag: 0800 022 26 26. Bouw de hoeveelheid opvolgmelk rustig op, begin met voornamelijk afgekolfde moedermelk in de fles. Bouw dit stapsgewijs op. Let op dat je de juiste dosering aanhoudt bij opvolgmelk.

Bouw heel langzaam af, zo blijft de productie van je borstvoeding op peil. Begin in de eerste week met het introduceren van 1 flesje en ga, indien gewenst, pas na minimaal een week voor het wisselen van een tweede voeding. Door in de eerste week slechts één flesje te introduceren en vervolgens minstens een week te wachten voordat je een tweede voeding vervangt, geef je jezelf en je baby de tijd om aan de verandering te wennen. Kies voor de eerste wissel een moment waarop je kleintje misschien minder bij je drinkt. Vaak is dit de voeding halverwege de middag.

Mocht je stuwing ervaren tijdens het afbouwen kun je ons altijd bellen. Of lees in dit artikel meer: 9 tips bij strakke pijnlijke borsten door stuwing

Als je meer flesjes gaat introduceren, probeer dan om borstvoeding en een fles opvolgmelk af te wisselen. Het verschilt per ouder en kindje op hoeveel voedingen je per dag zit na zes maanden, dus er is geen vast schema dat voor iedereen werkt. Het is belangrijk om te luisteren naar de behoeften van je baby en jezelf, en een voedingsschema te ontwikkelen dat past bij jullie unieke situatie. Zo werk je langzaam naar een ritme wat voor jullie werkt. Een ritme wat we vaak horen van ouders is ’s ochtends borstvoeding geven voor werk. Tussen 9:00-17:00 kreeg het kindje de fles op de opvang en na thuiskomst nog een borstvoeding voor het slapen gaan en eventueel in de nacht. Maar nogmaals dit is een voorbeeld - het hangt helemaal van jouw ritme af. Je kunt er ook voor kiezen om op werk een voeding te blijven kolven. Deze kan je de volgende keer meegeven naar de opvang, of gebruiken om een voorraad aan te leggen (in de vriezer).

Hieronder zie je een voorbeeld voedingsschema of bekijk hier ons uitgebreide dagmenu voor de leeftijd van 6 maanden.

TijdVoeding
07:00Ontbijt: Borstvoeding met bijvoorbeeld pap of wat stukjes brood
10:00Stukje fruit met wat slokjes water/slappe thee
11:30Lunch: Opvolgmelk of afgekolfde moedermelk naast wat stukjes brood
14:30Opvolgmelk of afgekolfde moedermelk
17:00Avondeten: Maaltijd met groente, vlees/vis/vega, aardappel/rijst/pasta en eventueel wat slokjes water
18:30Borstvoeding

Logisch als je na het lezen van deze tips & stappen je misschien nog vragen hebt. Eveline of een van onze andere voedingskundigen staat voor je klaar om met je mee te kijken. Er bellen veel ouders met vragen over combineren, misschien staat jouw vraag er wel tussen? Eveline geeft antwoord op de veelgestelde vragen over combineren! 

Kolven kan best wennen zijn. Het is heel normaal dat je veel minder afkolft dan dat je kleine normaal live uit de borst drinkt. Neem de tijd om comfortabel te worden met het kolven. Probeer goed te ontspannen, een goed excuus om lekker een aflevering van je favoriete serie te kijken! Zorg dat je kindje in de buurt is, of wanneer dit niet kan kijk een filmpje of foto's van je kleine. Zoek een lekker warm plekje, drink wat warms, zoals een kopje thee etc. Kijk ook even of de kolf goed bij je past en of de kolfschilden goed aansluiten bij je borsten. Voeden op vraag en aanbod is wennen aan een nieuw ritme, dus als de melkproductie teveel terug loopt, is het belangrijk om weer iets vaker aan te leggen of extra kolven om de productie weer een boost te geven.

Iedere overstap in voeding kan wennen zijn. Het duurt maximaal 2 weken voordat de darmen weer helemaal gewend zijn aan de nieuwe voeding. Geef het dan ook de tijd en probeer consistent te zijn in het aanbieden van de nieuwe voeding. We weten dat kindjes die gestart zijn op borstvoeding een vrij sterke zuigkracht hebben. Het ideale drinkmoment duurt 20 – 30 minuten aaneengesloten. Zo verklein je de kans op krampjes. Je kunt het drinkmoment gemakkelijk vertragen door een kleinere speen te gebruiken.

De darmen moeten even wennen aan elke wisseling van voeding. Geef dit 2 weken de tijd. Mocht je merken dat de ontlasting hard(er) wordt, let dan ook goed op de totale vochtinname, zoals water en thee tussendoor. Ook vezels uit fruit, groente en granen zijn belangrijk voor een soepele ontlasting.

Het heeft de voorkeur om niet te kolven wanneer je last hebt van stuwing tijdens het afbouwen. Wanneer je namelijk alsnog blijft kolven, al is het maar heel kort, houdt dit je productie in stand. Mocht de stuwing heel veel ongemak geven, kan je bij uitzondering kort de ergste druk er vanaf kolven. 

Ook hierbij is rust erg belangrijk. Begrijpelijk dat het frustrerend voelt dat je kleine ineens niet meer lijkt te weten hoe het drinken aan de borst moet. Zorg voor een rustige omgeving en leg je kindje aan wanneer hij of zij nog niet al te hongerig is. Als het aanleggen niet wil lukken, kan je eventjes rondwandelen en het daarna nog eens proberen. 

Borstvoeding mag altijd op verzoek. Hierdoor kan het zo zijn dat jouw kleintje om de 2 uur komt en die van je vriendin bijvoorbeeld om de 4 uur. Wanneer je kindje lekker tevreden is na de voeding, mag je erop vertrouwen dat hij of zij voldoende heeft gedronken. Daarbij is het belangrijk dat je borst slap aanvoelt en deze dus goed leeg is gedronken. Na 6 maanden gaat de vaste voeding een steeds grotere rol spelen. Je zult zien dat de borstvoedingsmomenten hierdoor ook minder worden. Vaak bied je nog ongeveer 4 borstvoedingsmomenten aan per dag. Bekijk hier een voorbeeld van een dagmenu.

Kindjes die gestart zijn op borstvoeding kunnen een ander ritme hebben dan wanneer er volledig opvolgmelk wordt gegeven. Je kunt dan ook eerst gewoon jullie borstvoedingsritme aanhouden en kleinere hoeveelheden aanbieden gedurende de dag. 

Wil je met ons overleggen of tips voor een fijn voedingsschema bespreken? We kijken graag even met je mee.

Onze voedingskundigen staan dag en nacht voor je klaar. Soms kan het al fijn zijn om even het hardop met iemand te bespreken of je vragen voor te leggen.

Nutricia Kindervoeding service

Je kunt ons gratis bellen op 0800 022 26 26 (24/7 beschikbaar) of WhatsAppen op +31 6 83 65 11 33.

KOAG/KAG 379-0324-414