Fruithapje baby: wanneer is je kindje eraan toe en welk fruit is geschikt?
Het eerste fruithapje van je baby is een gedenkwaardig moment. Hou je fototoestel in de aanslag, want het gaat vaak gepaard met een komisch gezicht. Vanaf wanneer kun je beginnen met de eerste oefenhapjes? Welk fruit is geschikt om je kleintje te geven? En hoe breid je het repertoire langzaam uit? Lees hier alle tips voor de eerste fruithapjes van je baby.
Wanneer start je met de eerste fruithapjes?
Wanneer een baby zijn eerste fruithapje krijgt, verschilt per kind. De ene baby is sneller klaar voor vaste voeding dan de andere. De eerste maanden van zijn leven krijgt je kindje borstvoeding. Daarin zit voor de eerste periode alles wat je kleintje nodig heeft. Zo tussen de vier en zes maanden kun je naast de volledige borstvoeding beginnen met het geven van de eerste, kleine oefenhapjes. Voor die tijd zijn de darmen van je kindje nog niet toe aan vaste voeding. Vanaf zes maanden gaat je kindje lekker veel bewegen. Hij wordt energieker, dus extra brandstof is nu welkom!
Hoe weet je dat je baby toe is aan zijn eerste hapjes?
Maakt je baby steeds smakkende geluidjes? Sabbelt hij op zijn handjes? Of kijkt hij het eten uit je mond? Dikke kans dat hij klaar is voor zijn eerste hapjes! Andere signalen die je baby kan geven, lees je hier.
Oefenhapjes
De eerste hapjes van je baby worden oefenhapjes genoemd. Ze zijn een opmaat naar het echte werk straks, de maaltijden. Met de oefenhapjes leert je baby te wennen aan nieuwe smaken en structuren, te happen van een lepel én zijn mondspieren te gebruiken.
Welk fruit voor baby van 4 maanden?
Kies voor het eerste fruithapje van je baby voor fruit met zachte smaken en structuren. Fruitsoorten die meestal goed in de smaak vallen bij kleintjes van vier maanden zijn:
- banaan
- peer
- perzik
- meloen
Begin met één smaak die je een paar dagen achter elkaar aanbiedt. Zo heeft je baby de tijd om aan de nieuwe smaak te wennen. Na een paar dagen kun je een andere fruitsoort proberen.
Eerste fruithapjes: een verkenningstocht
Spuugt je kindje zijn fruithapje uit? Dat wil niet zeggen dat hij het niet lekker vindt. Wennen aan een zo’n nieuwe smaak en structuur kost nu eenmaal tijd. De eerste fruithapjes zijn een heuse verkenningstocht voor jou en je baby. Samen ontdekken jullie de komende tijd waar zijn voorkeuren liggen. Wist je dat een baby wel tien tot vijftien keer iets moet proeven voor hij de smaak kent en waardeert? Geef dus niet meteen op als je kindje een fruithapje afwijst. Probeer het de volgende dag nog eens met dezelfde smaak.
Olvarit fruithapje
Het eerste fruithapje voor je baby kun je natuurlijk zelf maken. Maar fruit uit een potje is een stuk makkelijker én net zo gezond, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek (bron: British Medical Journal). Vooral als je onderweg bent of weinig tijd hebt is een Olvarit fruithapje een uitkomst. We hebben fruithapjes voor baby’s van 4 – 6 maanden, 6 – 8 maanden, 8 – 12 maanden en boven de 12 maanden. De producten zijn helemaal afgestemd op wat je baby in die fase nodig heeft. Voor elke fase kun je kiezen uit verschillende smakencombinaties. Al onze fruithapjes zijn, zoals alle babyvoeding, vrij van geur-, kleur- en smaakstoffen. Alleen suikers die van nature al aanwezig zijn in het fruit zitten in de Olvarit fruithapjes.
Zelf fruithapje maken
Zelf een fruithapje maken is heel simpel, maar wat heb je ervoor nodig? Hoe bouw je het menu op? Hoe fijn moet je het fruithapje maken? En kun je een fruithapje eigenlijk bewaren? Met deze tips word jij een kei in zelf fruithapjes maken:
- Meer smaken – Wennen aan vaste voeding gaat stapje voor stapje. Bevallen de enkelvoudige fruithapjes? Dan kun je het repertoire langzaam uitbreiden. Je kunt eindeloos variëren met meerdere smaken. Experimenteer en ontdek welke combi’s je kleintje lekker vindt. Probeer bijvoorbeeld eens banaan met appel, perzik met appel of aardbei met banaan. Ook zure smaken zoals sinaasappels en mandarijnen kun je geleidelijk toevoegen aan het menu. Met meer variatie in de fruithapjes wordt je baby een kleine alleseter!
- Grovere structuur – Net als de smaken kun je ook de structuur van de fruithapjes opbouwen. Begin met een gladde structuur, dus zonder stukjes. Een blender of staafmixer kan handig zijn. Maar ook met een simpele vork kun je het fruit goed fijn prakken. Is je baby toe aan een volgende stap? Prak dan het fruit iets grover. Gaat ook dat goed naar binnen? Geef je kindje dan in fijne stukjes gesneden fruit.
- Hygiëne – Net als bij flesvoeding is bij het klaarmaken van een fruithapje hygiëne erg belangrijk. Was vooraf dus altijd je handen en gebruik schone spullen.
- Fruithapjes bewaren – Olvarit fruithapjes en zelfgemaakte fruithapjes blijven in de koelkast nog twee dagen goed. Gebruik een plastic bewaarbakje of een speciaal babyvoeding bewaarbakje om zelfgemaakte fruithapjes te bewaren.
- Fruithapjes invriezen – Zelfgemaakte fruithapjes van appels, peren, mango, abrikozen, bramen, pruimen en cranberries kun je goed invriezen. Kook het fruit eerst tot moes en laat dit even afkoelen. Gebruik voor het invriezen plastic diepvriesbakjes of -zakjes, of een ijsblokbakje. Vermeld met een watervaste stift of pen de inhoud en de invriesdatum. Olvarit fruithapjes zijn niet geschikt om in te vriezen. Als je ze invriest, beïnvloedt dat de structuur van het product.
- Fruithapjes ontdooien – Laat de ingevroren fruithapjes in de koelkast ontdooien. Wil je ze snel gebruiken? Ontdooi ze dan in een pannetje met heet water (au bain-marie), in een flessenverwarmer of in de magnetron. Roer het fruithapje tijdens het ontdooien goed door. Vries een ontdooid fruithapje niet opnieuw in.
- Wecken – Heb je de smaak te pakken? Probeer dan eens om fruit te wecken. Wecken is een techniek om eten lang houdbaar te maken. Deze heerlijke geweckte peertjes kun je bijvoorbeeld wel een jaar bewaren!
Wanneer geef je een fruithapje?
Het eerste fruithapje is een mijlpaal voor je baby. Kennis maken met nieuwe smaken en structuren én het happen van de lepel zijn indrukwekkende ervaringen. Een paar tips om het eerste fruithapje tot een succes te maken:
- Het juiste moment – Neem een rustig moment op de dag. Geef het fruithapje na een melkvoeding of tussen twee voedingen in. Kies ook een moment waarop je kindje uitgeslapen is. Zo voorkom je dat je kleintje hongerig of huilerig is. Zet de televisie en tablet uit zodat je baby niet afgeleid is. Haal je telefoon hooguit kort tevoorschijn voor een foto van het vieze snoetje van je kindje.
- Tempo en hoeveelheid - Laat je baby zelf het tempo bepalen waarop hij zijn fruithapje eet. Blijf geduldig hapjes aanbieden, maar dring niet aan. Je baby geeft zelf ook aan hoeveel hij wil eten. Heeft hij nu geen zin? Probeer het op een later moment nog eens. Vergeet niet: deze eerste hapjes zijn oefenhapjes. Je baby krijgt de fruithapjes naast de melkvoedingen. Die blijven voorlopig de belangrijkste voedingen. Vanaf ongeveer zes maanden worden de andere voedingen belangrijker voor je kindje. Begin daarom altijd met een paar lepeltjes en bouw dit steeds verder uit.
- Lepel, stoel en slabber – Kies voor een kleine lepel die prettig en zacht aanvoelt in het mondje van je baby. Zacht kunststof is geschikt materiaal. Daar kan je kindje lekker op kauwen zonder zijn zachte tandvlees te bezeren. Zorg ook dat je kindje rechtop zit in een veilige kinderstoel. En vergeet niet een goede slabber om te doen. Zo’n fruithapje kan tot een flinke bende leiden!
Toe aan de volgende fase? Probeer de Rapley-methode
Gaan ook de grovere fruithapjes erin als koek? Dan kun je ervoor kiezen je baby stukjes zacht fruit te geven die hij zelf in zijn mond kan stoppen. Dit wordt de Rapley-methode genoemd. Geef je baby alleen grotere stukjes als hij zich niet (meer) verslikt, goed rechtop kan zitten en goed kan kauwen. Twijfel je? Overleg dan met het consultatiebureau of je huisarts of je kunt overstappen op de Rapley-methode. Experimenteer tot die tijd lekker met gevarieerde fruithapjes voor je baby!