Voeding
Nachtvoeding baby na 10 maanden
Nachtvoedingen en gebroken nachten horen bij het hebben van een kindje. Ook na 6 maanden komt het helaas nog vaak voor dat kindjes niet de hele nacht doorslapen. Vanaf wanneer slaapt je baby door? Waarom is de nachtvoeding zo belangrijk? En hoe vul je deze nachten het beste in voor jou en je kindje?
Gebroken nachten door nachtvoeding baby
Als kersverse ouder moet je wennen aan de gebroken nachten. Al snel weet je niet anders meer. Je krijgt vaak de vraag of je baby al doorslaapt. Probeer hier niet onzeker van te worden. Onderbrekingen van de nacht horen erbij. Een pasgeboren baby maakt een grote overstap. In de moederbuik kreeg hij of zij negen maanden lang elk uur van de dag voedsel. Na de geboorte zorgt de kleine hier zelf voor, door acht tot twaalf keer per dag om voeding te vragen, ook 's nachts. Zo blijft de bloedsuikerspiegel op peil.
Je baby heeft voedsel nodig om te groeien, en krijgt het veilige gevoel dat jij er ook 's nachts voor haar of hem bent. Die veiligheid is nodig om in slaap te leren vallen. Veel baby's slapen vanaf drie maanden langer door en slaan dan een nachtvoeding over. Vanaf vijf maanden slaapt de helft van de baby's regelmatig een nacht door. Vijf uur achter elkaar slapen, is voor een baby al doorslapen. Je doet niets verkeerd als jouw oudere baby niet doorslaapt. Je baby heeft niet meteen een slaapprobleem. Wel zijn er tips om je baby te helpen met doorslapen.
Rituelen tijdens de nachtvoeding
Probeer tijdens het voeden ontspannen te liggen. Veiligheid staat hierbij wel voorop. Nachtvoedingen zijn zwaar, maar hier zijn een paar rituelen die het misschien wat makkelijker kunnen maken:
- Verdeel de taken ’s nachts met je partner. Mama voedt en de partner verschoont je baby en legt hem of haar weer in bed.
- Doe 's nachts alleen een schemerlamp aan en praat niet te veel. Zo leert je baby het verschil tussen dag en nacht kennen.
- Probeer overdag samen met je baby een middagslaapje te doen.
- Mocht jouw kindje opvolgmelk krijgen, zet dan een flesje klaar met de juiste hoeveelheid water, en een bakje afgemeten Nutrilon opvolgmelk.
- Wist je dat oogcontact je kindje kan stimuleren om wakker te blijven? Probeer eens om minder oogcontact te maken als je je baby in bed legt. Die kleine is namelijk dol op jouw aandacht en zal door interactie langer wakker blijven.
Raadpleeg altijd de meest actuele bereidingswijze op onze Nutrilon verpakkingen. Per Nutrilon variant kan de bereidingswijze en dosering verschillen.
Hoe vaak moet je nachtvoeden?
In het begin heeft je baby de nachtvoedingen echt nodig. Als je baby negen maanden is, is dat meestal niet meer zo. Maar als je baby overdag is afgeleid en daarom niet wil drinken, kan een nachtvoeding weer even nodig zijn. Probeer te vertrouwen op je eigen gevoel. Er zijn verschillende signalen waaraan je ziet dat je baby de voeding 's nacht nodig heeft.
Hoe lang vragen baby's nachtvoeding?
De meeste baby's hebben vanaf een maand of zes geen nachtvoeding meer nodig. Vanaf negen maanden kunnen ze van zeven uur 's avonds tot zeven uur 's ochtends doorslapen. Vraagt je baby wel om een voeding? Neem rustig de tijd om af te bouwen. Het is eenvoudig om na te gaan of je baby de voeding nodig heeft. Laat hem of haar enkele minuten huilen. Een baby die vanzelf weer in slaap valt, is niet hongerig. Je wordt zelf ook een aantal keren per nacht wakker. Dat geldt voor iedereen. Je draait je om en slaapt weer verder. Je kleine leert dat nog. Er is ook een andere manier om te controleren of je baby honger heeft: geef water in plaats van melk. Drinkt de baby dit nauwelijks, dan heeft zij of hij geen honger.
Afbouwen van nachtvoeding
Is de kleine een half jaar of ouder? Heb je het idee, dat je baby de nachtvoeding niet meer nodig heeft? Probeer de laatste voeding laat in de avond te geven. Als je na zes maanden begonnen bent met opvolgmelk, bouw je de nachtvoeding eenvoudig af. Je helpt je baby door de voeding steeds meer te verdunnen met water. Zo raakt de maag minder gewend aan eten 's nachts.
Lukt het je kleine vanwege de honger niet om door te slapen? Vervang dan de laatste voeding door een fles pap. Met een goed gevulde maag wordt je baby niet meer wakker met een hongerig gevoel. Sommige baby's zijn nog niet gewend aan doorslapen zonder voeding. Blijft je baby na tien minuten nog huilen? Ga dan bij haar of hem zitten om te troosten. Na een paar nachten zal je baby na het troosten makkelijker in slaap vallen. Soms heeft je baby alleen behoefte om te zuigen. Een speen voorziet in die zuigbehoefte. Als je je baby leert zelf de speen te pakken, slaap jij rustig door.
Vragen over nachtvoeding baby?
Vraagt je baby na negen maanden nog vaak om een nachtvoeding in plaats van door te slapen? Bespreek dit eens met het consultatiebureau. Zij geven je tips en kennen je baby goed. Ook kun je een slaapcoach inschakelen. Deze helpt je baby om gezond slaapgedrag aan te leren.
Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!
Nutrilon
-
10 tips om samen in balans te blijven
-
Samen er op uitgaan
-
Leuke uitjes
-
5 tips voor een ontdekkingstocht
-
Hormonen in balans
-
Ontzwangeren
-
Hoe krijg ik mijzelf weer terug?
-
Samen op ontdekkingstocht
-
Contact maken met je kleintje is een feestje!
-
Hoe stimuleer je het contact met je kindje?
-
Tips voor de nachtvoeding
-
Samen spelen versterkt jullie band
-
Redenen waarom spelen goed is voor de ontwikkeling van je kindje
-
Taal en muziek
-
Motoriek