Een kind drinkt veel of weinig, maar drinkt jouw peuter genoeg?

De ene peuter klokt heel wat bekers op een dag weg, de andere moet je echt wijzen op het drinken. Wat is normaal? Hoeveel heeft je kind nodig en is het erg als je kleine heel veel drinkt?

Daarom is vocht nodig

Jouw lichaam bestaat voor meer dan 60% uit water. Bij kleine kinderen ligt dit percentage nog hoger! Het is belangrijk dat dat percentage altijd ongeveer hetzelfde blijft. Het vocht in het lichaam van je kleine is bijvoorbeeld nodig om stoffen door het lichaam te vervoeren. Daarnaast is water een soort bouwstof: elke cel in het lichaam krijgt stevigheid door water. En ook helpt vocht bij het regelen van de lichaamstemperatuur. Als de temperatuur van je dreumes of peuter begint op te lopen, zorgt het lichaam er via zweet voor dat de temperatuur van het lichaam weer daalt. Omdat je kind iedere dag best veel vocht verliest, bijvoorbeeld door te plassen, via de ontlasting en uitademingslucht, maar ook door zweten, is het belangrijk dat het vocht weer aangevuld wordt zodat het lichaam z’n werk goed kan blijven doen.

Hoeveel moet een peuter drinken?

Elke dag heeft je kind ongeveer 5-7 kleine bekers drinken nodig. Samen is dat ongeveer 1 liter. De 2 bekers melk of dreumes/peutermelk die je uk per dag nodig heeft, vallen onder die 5-7 bekers.

Welke dranken kan ik aan mijn kind geven?

Het verrast je vast niet dat water de beste keuze is. Het levert namelijk geen calorieën en daarnaast is de smaak neutraal. Hierdoor went je kind niet aan een zoete smaak. Natuurlijk kun je water wat leuker maken. Door er muntblaadjes, een schijfje citroen, limoen of sinaasappel of plakjes komkommer aan toe te voegen. Een fleurig parasolletje maakt het extra feestelijk. Een kopje thee zonder suiker kan ook, eventueel met een smaakje. Voeg er eventueel wat water aan toe zodat de thee wat slapper van smaak is en niet te heet.

In andere dranken, zoals diksap, limonadesiroop en vruchtensap zit veel suiker. Geef dit daarom liever niet (te vaak) aan je kind. Het levert veel calorieën, is minder goed voor de tanden en kinderen wennen zo aan zoetigheid. Ook kan de eetlust minder worden als je kind veel suikerrijke dranken binnen krijgt. Wil je toch een keer iets anders geven dan thee, water en melk? Verdun de siroop dan flink met water of geef je kleine half water, half sap in een beker. Ook is het een goede gewoonte om deze wat zoetere drankjes te bewaren voor bijzondere momenten zoals een etentje of een feestje.

Melk: 2 bekers

Het eerste jaar is borstvoeding de belangrijkste voedingsbron, maar ook de jaren daarna blijft melk een belangrijk onderdeel van de voeding voor kinderen in de groei. Een dreumes of peuter heeft echter lang niet meer zoveel melk nodig als een baby. Met 2 bekers van 150ml per dag zit je goed. En dat kan best even wennen zijn voor jou na al die borstvoeding of flessen opvolgmelk die je gegeven hebt. Probeer 2 vaste melkmomenten per dag aan te houden. Dat helpt jou en geeft je dreumes of peuter ook duidelijkheid. In plaats van gewone melk kun je ook dreumes- of peutermelk geven, deze zijn speciaal voor jonge kinderen ontwikkeld. Nutrilon Dreumes- of peutermelk, als onderdeel van gezonde en gevarieerde voeding, kan je kleintje helpen om extra voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine D binnen te krijgen.

Zuigfles of tuitbeker

Wist je dat het beter voor de mond van je kind is als je na de eerste verjaardag geen tuitbeker of zuigfles meer geeft? Als je dreumes of peuter uit een gewone beker drinkt, is dat beter voor de mondmotoriek. En dat helpt weer bij het leren praten en kauwen. Een zuigfles en tuitbeker hebben nog een nadeel: als je kleine er steeds een slokje van sabbelt, is dat minder goed voor de tanden. Ga dus liever even samen zitten voor een drinkmoment, geef wat water, melk of thee uit een beker en laat je kind weer lekker spelen als het echt genoeg gedronken heeft.

Zelluf doen!

Je kind leert het meest door dingen zelf te doen. Dat geldt ook voor het leren drinken uit een beker. Dat het een knoeiboel wordt, kun je het beste maar op de koop toe nemen. In het begin kun je de beker nog mee begeleiden, maar je zult merken dat je kleine al snel echt zelf een beker goed kan pakken en eruit kan drinken.

Tip: 
er zijn bekers te koop met een uitsparing bij de neus. Hierdoor kun jij wat makkelijker in de beker meekijken of het ‘gieten’ niet te snel gaat. Daarnaast hoeft je kind het hoofd minder naar achteren te kantelen om te kunnen drinken als de beker al ver leeg is. Handig!

Mijn peuter drinkt weinig

Bij kleine kinderen is het dorstgevoel nog niet zo goed ontwikkeld als bij volwassenen. Je kind merkt dus eenvoudigweg niet zelf dat er vocht nodig is. Daarom is het slim om vaste drinkmomenten in te bouwen. Daar went je dreumes of peuter aan. Met een bekertje bij het ontbijt en lunch, iets te drinken tussendoor in de ochtend en middag en nog een beker voor het slapengaan heeft het al 5 bekers te pakken. Als het warm weer is of als je kind toch zelf aangeeft dat het nog wat meer wil, dan kun je dat natuurlijk altijd geven.

Heeft je kind geen zin in drinken? Haal de beker dan weg. Laat het restje liever niet staan. Je kunt checken of je kind voldoende drinkt door naar de urine te kijken. Is de urine van je peuter donker en ruikt het sterk, dan kan je kindje wel wat extra vocht gebruiken. Las drinkmomenten in waarbij je bij je kind zit en samen een kopje thee of beker water neemt.

Mijn kind drinkt veel

Drinkt jouw kind meer dan de geadviseerde 5-7 bekertjes per dag? Dat kan. Niet iedereen is hetzelfde. Hou wel in de gaten of al dat drinken niet ten koste gaat van het eten. Een kleine dreumes- of peutermaag is snel gevuld. Als je kind net een beker drinken op heeft en vervolgens aan tafel moet, is de kans groot dat het weinig zin heeft in die boterham of warme maaltijd. Probeer zeker bij een kind dat veel drinkt, vooral water en thee (zonder suiker) te geven naast de 2 bekertjes melk. De suikers in sappen en siropen tikken anders wel heel snel aan als je kleine daar meerdere bekers per dag van krijgt.

Ontdek ons Nutrilon assortiment voor dreumes en peuters

Vanaf 1 tot 2 jaar

Vanaf 2 tot 3 jaar

Vanaf 3 jaar

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Nutrilon

Tools