Een TWEEDE of volgende BEVALLING? De weg is al gebaand
Duurde je eerste bevalling nog meer dan een halve dag, het kan zomaar zijn dat je 2e of 3e bevalling een stuk vlotter verloopt. De weg is immers al gebaand. Geen 100% garantie natuurlijk, want iedere bevalling is anders.
Je weet (een beetje) wat je kunt verwachten
Weet je nog hoe heftig je eerste bevalling was? Maar toen je eerste kindje bij je op je buik werd gelegd, was je haast meteen vergeten hoe je bevalling voelde. En nu, kun je nu het precieze gevoel van de bevalling nog terughalen? Waarschijnlijk niet. Tot de weeën van je volgende bevalling beginnen. Dan denk je waarschijnlijk meteen ‘O ja, zo voelde het en eigenlijk heb ik hier helemaal geen zin in…’ Toch weet je bij een volgende bevalling dus een beetje wat er komen gaat. En dat is mooi meegenomen.
Tweede bevalling (en derde, en vierde, en…) gaat een stuk sneller
Meestal duurt je tweede of volgende bevalling korter dan je eerste. Niet gek als je je bedenkt dat je baarmoederhals en bekken al een keertje opgerekt zijn geweest. Dat maakt het voor je lichaam makkelijker om je baby erdoor te laten. Bij een eerste bevalling kun je uitgaan van ongeveer 1 - 1,2 cm ontsluiting per uur, bij een tweede bevalling kan dat al snel 1,5 cm per uur zijn. Dus zo zit je sneller aan de benodigde 10 cm.
Gerommel is ‘voorwerk’
Bij een volgende bevalling ‘rommelt’ het soms al eerder een beetje in je buik. Je hebt af en toe wat harde buiken of het gevoel van menstruatiekramp. Er zit nog geen regelmaat in die pijntjes en het zijn ook geen echte weeën maar voorweeën. Toch levert het je al wat op. Want door dat gerommel kan je baarmoedermond al wat zachter worden en heb je misschien al wat ontsluiting zonder dat je het weet. Top, die eerste ‘gratis’ centimeters heb je al binnen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen! Als je weeën eenmaal echt begonnen zijn, gaat de ontsluiting dan vaak ook een stukje vlotter.
Oppas voor oudere broer(s) of zus(sen)
Nog een praktisch ding: als je al een kleintje hebt rondlopen, is het handig om oppas standby te hebben. Misschien tref je het en beval jij als je oudste net bij de kinderopvang is. Maar de meeste vrouwen bevallen ’s nachts. Sommige kinderen slapen gewoon door ondanks de reuring in huis. Maar de kans is ook groot dat je wel een oppas nodig hebt. Omdat het jou meer rust geeft of omdat je in het ziekenhuis gaat bevallen. Zorg voor een lijstje van mensen die je – ook ’s nachts - kunt bellen. Een vriendin, de buren, (schoon)ouders of je broer of zus bijvoorbeeld.